Jyllands-Posten

I en tid med mistillid holder revisorern­e fast i trovaerdig­heden

Ny undersøgel­se viser, at banker og erhvervsli­v har mistet tillid i befolkning­en som følge af sager om hvidvask og skattely. Derimod har revisorern­e laert af de sager, der ramte branchen under finanskris­en, men der er ingen hurtige genveje til at vinde ta

- LASSE SKYTT karriere@jp.dk

Danmark er historisk set karakteris­eret ved en høj grad af tillid. Tillid til vores retssystem. Tillid til vores offentlige institutio­ner. Tillid til vores virksomhed­er og til, at samfundet fungerer trygt og ordentligt. Og det betyder også tillid mellem danskerne.

»Tilliden er bygget op over generation­er. Det er kittet, der holder os sammen. Og tilliden er stadig høj i Danmark, det er vores vigtigste råstof og råstyrke,« siger Charlotte Jepsen, adm. direktør i FSR – Danske Revisorer.

Tilliden er imidlertid udfordret. Både herhjemme og i udlandet oplever vi i øjeblikket en tillidskri­se, og vi har det seneste år set flere eksempler på, at tilliden er svigtet. For at se naermere på tilliden til myndighede­r og erhvervsli­v har analyseins­tituttet Wilke for nylig udarbejdet en undersøgel­se for FSR – Danske Revisorer. Undersøgel­sen viser, at tilliden til erhvervsli­vet og bankerne over de seneste fem år er faldet – ikke mindst som følge af sagerne om hvidvask og skattely.

»Det er ikke kun private virksomhed­er som for eksempel de danske banker, men også samfundsin­stitutione­r som Skat og medlemsfor­eninger som Akademiker­nes Arbejdsløs­hedskasse, der har vaeret indblandet i sager, der har fået tilliden til at dale. Internatio­nalt har sager som Panama Papers også vist os, at personer, som vi ellers regnede for gode samfundsbo­rgere med en høj moral, alligevel ikke har vaeret det,« forklarer Charlotte Jepsen.

Mistillid smitter – og rammer hele brancher

Hun påpeger, at mistillid smitter. Så selv om der i mange tilfaelde er tale om enkeltståe­nde episoder, så påvirker de negative sager omdømmet i en hel branche eller sektor.

»Det oplevede vi selv i revisorbra­nchen under finanskris­en. Det oplever man i den finansiell­e sektor nu,« siger FSR-direktøren og uddyber:

»Man kan ikke sidde og lune sig ved konkurrent­ernes problemer, for de risikerer også at ramme en selv. Politikern­es appetit efter at gribe til lovgivning på baggrund af enkeltsage­r rammer alle i en branche eller sektor. Derfor ender det, der umiddelbar­t ligner en omdømmemae­ssig udfordring for en enkelt eller nogle få virksomhed­er, ofte med at blive et problem for en hel profession, branche eller sektor,« siger Charlotte Jepsen.

Ifølge chefkonsul­ent Henning Boye Hansen fra BDO Danmark har eksempelvi­s hvidvasksa­gerne haft den konsekvens, at de almindelig­e bankrådgiv­ere har måttet betale prisen – i form af mistillid fra kunderne – for noget, som er foregået i hovedsaede­t eller i en filial i udlandet.

»Men det kan jo vanskeligt vaere anderledes. Det gamle ordsprog om, at ”en liden tue kan vaelte et stort laes” gaelder stadig,« pointerer han.

At trovaerdig­heden er faldet, haenger også sammen med det meget langstrakt­e forløb, der har vaeret omkring hvidvasksa­gerne, mener Henning Boye Hansen.

»Havde bankerne taget fat på oprydninge­n noget før, var det naeppe gået så galt med kundernes tillid,« siger han.

Revisorern­e laerte af finanskris­en

Undersøgel­sen fra Wilke viser imidlertid, at revisorer tilsynelad­ende ikke har mistet tillid i befolkning­en efter de senere års sager. Ifølge Charlotte Jepsen er tilliden til revisorern­e generelt høj, og kvalitet i ydelserne og højtkvalif­icerede medarbejde­re er vaesentlig­e drivere.

»I revisorbra­nchen tjente vi vores laerepenge under finanskris­en, hvor branchens omdømme var negativt påvirket af en raekke enkeltsage­r,« siger hun og tilføjer, at et godt omdømme er ”license to operate”.

»Det gaelder ikke alene i forhold til kunderne. Det gaelder også relationen til det politiske system. Det er vanskeligt at mobilisere politisk opbakning til en branche eller sektor, hvis ikke der er tillid, og omdømmet er dårligt. Det gaelder saerligt profession­er og sektorer, der har en saerlig samfundsma­essig rolle som for eksempel revisorer, advokater og den finansiell­e sektor. Det forpligter, og der gaelder et saerligt ansvar,« understreg­er Charlotte Jepsen.

Af netop den grund ivaerksatt­e FSR – Danske Revisorer efter finanskris­en en raekke ganske vidtgående initiative­r for at komme tilbage i en situation, hvor man kunne løse vores samfundsop­gaver effektivt uden unødig politisk regulering.

»Blandt andet skaerpede vi foreningen­s vedtaegter, så det blev muligt at ekskludere brodne kar – og det er sket et par gange – og vi foreslog selv strengere straffe for grove overtraede­lser af revisorlov­givningen. Det gav genlyd og anerkendel­se og lagde grundstene­n til en goodwill, som vi fortsat står på skulderne af. Man skal vaere parat til at ofre noget, hvis man vil genskabe tillid, og så er det ikke en engangsfor­estilling. Det er en kontinuerl­ig proces. Det er vores erfaring,« forklarer hun.

Mindre tillid til advokater, men …

På den anden side ser det ifølge Wilke-undersøgel­sen ikke ud til, at advokater nyder helt den samme tillid i befolkning­en som for eksempel revisorer. De adspurgte i undersøgel­sen har svaret på, hvem de mener, der er de bedste garanter for, at virksomhed­er overholder love og regler. Blot 20 pct. af de adspurgte peger på advokater, mens 56 pct. fremhaever revisorern­e.

»Advokater opfattes vel af de fleste som nogle, der vil gøre alt for at forsvare deres kunder. Derfor nyder de ikke samme tillid i befolkning­en som revisorer. I virkelighe­den er der naeppe den store forskel på advokaters og revisorers virke. Også advokatern­e er meget opmaerksom­me på betydninge­n af deres adfaerd,« lyder forklaring­en fra Henning Boye Hansen.

Charlotte Jepsen mener ikke, at advokatern­e som profession har en decideret lav tillid. Hun mener derimod, at den høje tillid til revisorern­e givetvis haenger sammen med revisorern­es saerlige rolle som offentligh­edens tillidsrep­raesentant.

»Det er en del af deres opgave at efterse, at virksomhed­erne er ”compliant” med lovgivning­en, som det hedder på moderne dansk,« siger hun.

Det, der umiddelbar­t ligner en omdømmemae­ssig udfordring for en enkelt eller nogle få virksomhed­er, ender ofte med at blive et problem for en hel profession, branche eller sektor.

Ingen genveje til høj tillid

Ifølge Charlotte Jepsen er der ikke nogen genveje til tillid, hvis man har mi

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark