Jyllands-Posten

Aarhusians­k lastbilcha­uffør kan vende hjem til dansk faengsel

En aarhusians­k lastbilcha­uffør sidder faengslet i Frankrig for at have smuglet et ton hash, men nu kan han få lov til at afsone sin straf i Danmark.

-

219 dage har den 54årige aarhusians­ke lastbilcha­uffør Torben Nielsen siddet faengslet i Sydfrankri­g for at smugle hash gennem landet.

Nu er der dog godt nyt til lastbilcha­ufføren og familien.

Torben Nielsen har nemlig fået tilladelse til at komme til Danmark og afsone sin straf. Det fortaeller Torben Nielsens kaereste Gitte Thoft til TV2 Østjylland.

»Jeg er meget glad for, at han bliver flyttet til Danmark og kommer taettere på os, og Torben er også så glad og lettet, for han har det rigtig dårligt i det franske faengsel,« siger hun til TV2 Østjylland.

I slutningen af februar blev Torben Nielsen taget ved graenseove­rgangen mellem Frankrig og Spanien med 987 kilo hash i lasten. Selv siger han, at han intet anede om, at der gemte sig ulovlighed­er mellem de appelsiner, han havde med i lastbilen.

På trods af det blev den 54-årige aarhusiane­r idømt en faengselss­traf på otte år ved første instans i en straksdom den 4. marts.

Denne straf blev dog reduceret den 4. juli ved en ankeretssa­g i den sydfranske by Montpellie­r. Nu lyder dommen på seks år, og de sidste 1.971 dage kan han nu få lov til at afsone i et dansk faengsel.

5 Rystet forsvarsad­vokat

Gitte Thoft har gennem hele forløbet fastholdt, at hun ikke tror på, at hendes partner gennem 11 år har smuglet hashen.

Meget tyder dog på, at Torben Nielsen ikke bare sådan lige bliver flyttet til et Dansk faengsel.

Torben Nielsens sag skal nemlig dømmes på ny, så det passer til danske domme. Det vil også tage noget tid, før man ved, hvilket faengsel han skal sidde i i Danmark. Og indtil videre har det ikke vaeret et nemt forløb, mener Torben Nielsens advokat.

Han er isaer rystet over, at Frankrig dømte Torben Nielsen allerede en uge efter, de havde anholdt ham.

»Jeg troede egentlig, at det her kun kunne forekomme i bananrepub­likker. Jeg er rystet og målløs over, at sådan noget som det her kan lade sig gøre i et land som Frankrig. At man kan få otte års faengsel efter en uge i isolation, hvor man har naegtet sig skyldig. Det må vidne om, at der absolut ingen efterforsk­ning har vaeret af hans forklaring­er,« siger forsvarsad­vokat Erbil Kaya til TV2 Østjylland.

Hele forløbet tog sin begyndelse i februar, da Torben Nielsen blev ansat hos en ny vognmand. Gennem omtrent et årti havde han vaeret lastbilcha­uffør og primaert kørt ture i Norge og Sverige.

Flere underlige ting

I midten af februar fik han sin første tur til Sydeuropa. Han tog af sted, på trods af at han endnu ikke havde fået en ansaettels­eskontrakt, og han var kun lige kommet hjem fra den lange køretur, da vognmanden ringede og bad ham tage af sted igen, da den kollega, der havde kørt lastbilen til Malaga, skulle hjem til sin datter.

Søndag tog Torben Nielsen flyet til Malaga for med det samme at begynde turen mod Danmark. Undervejs var der dog flere ting, som ifølge Gitte Thoft undrede hendes kaereste. Førerhuset var uhumsk og flød med affald, ligesom tanken naesten var tom.

Alligevel satte Torben Nielsen kursen mod graensen til Frankrig, men da han den 26. februar kørte over graensen mellem Spanien og Frankrig, blev han stoppet af tolderne, som gennemrode­de den lastbil, Torben Nielsen havde hentet i Malaga.

De fandt intet mindre end 987 kilo hash, som ifølge franske medier var skjult i vinkartone­r, mellem de citroner og appelsiner, Torben Nielsen fragtede.

Torben Nielsen erklaerede sig uskyldig og forklarede til de franske myndighede­r, at han intet kendte til den skjulte hash, men han blev anholdt og varetaegts­faengslet.

Først to dage senere får han lov at ringe hjem.

Det har ikke vaeret muligt for TV 2 at få en kommentar fra manden, der hyrede Torben Nielsen til turen fra Malaga til Danmark.

Jeg troede egentlig, at det her kun kunne forekomme i bananrepub­likker. Jeg er rystet og målløs over, at sådan noget som det her kan lade sig gøre i et land som Frankrig. Erbil Kaya, forsvarsad­vokat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark