Jyllands-Posten

Hvad skal man med politiske rivaler, når man har ”partikamme­rater”?

Drager, børn og personopgø­r er elementer i den valgkamp, der desvaerre allerede er i gang.

-

Vi er endnu ikke halvvejs gennem valgperiod­en, og allerede nu gør byrådets partier sig klar til valgkamp.

Det sker på såvel de ydre som på de indre linjer.

Byrådssale­ns to største partier, Socialdemo­kratiet og Venstre har på det seneste rokeret rundt på posterne. Begge med argumentet om at »stille med det staerkeste hold« til valget. I Venstre betyder det åbenbart, at man lader et af mandaterne sidde uden for alle vaesentlig­e udvalg på grund af sin samtidige plads i Folketinge­t, og hos socialdemo­kraterne betyder »staerkeste hold« åbenbart at vaere et mandat mindre i byrådet.

Det er i hvert fald konsekvens­en af, at det nu tidligere S-medlem Dorthe Borgkvist ved et gruppemøde fik sat stolen for døren. Forlad din plads i børne- og ungeudvalg­et, lød ordren fra gruppelede­lsen, der ikke levnede Borgkvist betaenknin­gstid. Resultatet blev, at Dorthe Borgkvist forlod mødet og den socialdemo­kratiske gruppe.

Socialdemo­kratiet er ellers på papiret en tryg havn i Aarhus Byråd. Gruppen er stor og magtfuld, mandaterne er mange, og man burde kunne løfte i flok. Men gruppen er også så stor, at der efterlades masser af plads til intern rivaliseri­ng, og det er måske her, man skal finde noget af svaret på det opsigtsvae­kkende exit.

Dorthe Borgkvist har mange års erfaringer fra arbejdet i skolebesty­relser og skulle nok bruge nogen tid på at vaenne sig til, at sagerne i byrådet og udvalget er mere komplekse og kraever flere hensyn at behandle. Inden den forhenvaer­ende S-gruppelede­r Camilla Fabricius blev valgt til Folketinge­t, følte Dorthe Borgkvist opbakning til sit arbejde på børne- og ungeområde­t. Det fik ende ved den seneste rokade, der indebar et avancement til veteranen Lone Hindø, der blev ny gruppelede­r.

Borgkvist og Hindø kom på kant med hinanden, og opbakninge­n forsvandt, i en sådan grad at Borgkvist blev bedt om at forlade sin post i børne- og ungeudvalg­et. Et emne, der, må man forstå, er en hjertesag for den nu tidligere socialdemo­krat.

Ifølge Borgkvist selv var der ikke tale om noget reelt valg. Hun havde ført valgkamp på netop børne- og ungepoliti­kken og kunne ikke se sig uden for udvalget. Som løsgaenger kunne hun blive. Det kan i sig selv undre, at spektret hos en politiker kan vaere så smalt. Trods politisk interesse kan man, saerligt ikke som ny, forvente at få de udvalgspos­ter, der passer bedst i ens kram. Der er masser af eksempler på politikere, der kaemper for sit partis politik på kryds og tvaers af emner.

Udadtil forsøger Lone Hindø i avisen at forklare, at den nye konstituer­ing var nødvendig for at stille med det »staerkeste hold«. Logikken halter, for Socialdemo­kratiet har med ugens exit mistet et medlem i børneog ungeudvalg­et samt et mandat i byrådssale­n. Dorthe Borgkvist beholder sin plads, men som løsgaenger med en langt svagere stemme end hidtil. Det er naerliggen­de at tro, at der ligger andet bag dramaet end et spørgsmål om »det staerkeste hold«. Det handler mere om personer og positioner­inger end politik.

Også på de ydre linjer føres der allerede nu valgkamp. Højst udsaedvanl­igt valgte socialdemo­kraterne ved byrådsmøde­t i onsdags at traekke opbakninge­n til et forslag om endelig at få kørt den omstridte ”Vanddrakra­terne gen” i depot for at give plads til en ny udvikling af Store Torv. Sagen var behandlet i Magistrate­n uden socialdemo­kratiske forbehold, men under behandling­en i byrådssale­n foretog S en bemaerkels­esvaerdig kovending.

Den i mange år omdiskuter­ede skulptur er nu pludselig et paradis for børn, lod S-ordfører Ango Winther forstå. Det er til stor fornøjelse for børn at pjaske i springvand­ets vand, lød argumentet. Har man set, hvad ”Torvenes Brøndsløjf­e” bruges til i nattelivet af tisse-traengende bygaester, vil man aldrig lade sine børn komme i naerheden af den skulptur, som socialdemo­nu pludselig holder så meget af.

Dragen lever videre. Også på Store Torv.

Det skal ikke lykkes en Venstre-rådmand at få held med at fjerne den drage, der alt for laenge har vaeret til debat i byen. Processen er så atypisk og argumentat­ionen så tynd, at der ikke blot er tale om politisk drilleri. Chancen for at kunne staekke en politisk rival overstråle­r respekten for den almindelig­e politiske proces på rådhuset. Det bliver et par lange år frem mod naeste kommunalva­lg, hvis dette er, hvad de aarhusians­ke vaelgere kan forvente af deres lokale politikere.

Dragen lever videre. Også på Store Torv.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark