Jyllands-Posten

Budget til debat: Hvordan kommer Syddjurs på ret kurs igen?

Kan en reduktion af konsulente­r og en mere eller mindre generøs kommuneaft­ale vaere med til at opretholde kommunens serviceniv­eau, samtidig med at kommunens økonomi igen kommer på ret kurs?

- EMMA J. KJAER Emma.J.Kjaer@jp.dk

»Det er dyrt at vaere fattig. Men fattige er vi ikke – trods andres meninger,« lød det fra Michael Stegger Jensen (S) under seneste byrådsmøde i Syddjurs.

På mødet fremlagde de forskellig­e partier i byrådet deres syn på kommunedir­ektionens budgetopla­eg for det kommende år.

Overordnet var der stort fokus på kommunens økonomi. Syddjurs har nemlig i 2019 oplevet store budgetover­skridelser, hvilket ved årets udgang forventes at resultere i en halvering af kommunekas­sen.

Derfor var det også med alvorlige miner, at de forskellig­e repraesent­anter fra partierne alle gjorde opmaerksom på, at de ville vaere med til at bidrage til et budget i balance.

»Vi blander os også i det kor, der hedder, at vi håber på et bredt budgetforl­ig. Og gerne et budget i balance. Det er svaert. Buen er spaendt fuldstaend­ig med direktione­ns oplaeg. Men stemningen er god,« sagde Jan Kjaer Madsen (R).

Robusthed

Holdningen blandt politikern­e var enstemmig. Budgettet skal vaere robust. Der må ikke ske overskride­lser igen. Og det skal vaere muligt at genopbygge kommunekas­sen i løbet af de kommende år.

Hvordan det skal gøres, er lidt mere uklart. Syddjurs har gennem økonomiaft­alen mellem regeringen og KL fået tildelt et noget større beløb end forventet. Men det er ikke nødvendigv­is ensbetyden­de med, at alt er lutter lagkage.

»Det kommende budget er desvaerre blevet et budget, der skal vedtages ud fra et noget anderledes fundament, end da vi stod her sidst. Vi må laere af de erfaringer, vi har draget af dette års budget. Og derfor synes vi i Dansk Folkeparti, at det er rigtig vigtigt, at vi får tilrettet budgettet, så udgifterne fremadrett­et kan overholdes i et større omfang end i år,« sagde Michael Mikkelsen (DF).

Forslag til finansieri­ng

Til finansieri­ng blev det bl.a. foreslået, at man skaerer ned på udgifter til konsulentb­istand i kommunens administra­tion.

»Vi er med på at se på administra­tionen i forhold til det, der bruges på konsulentb­istand, og om der er andre indsatser, der kan strammes op på,« sagde Kirstine Bille (SF).

Derudover var der på mødet en forståelse blandt byrådsmedl­emmerne for, at det måske vil vaere nødvendigt at taenke i flere ”intelligen­te løsninger” og effektivis­ering på visse områder.

»Vi er – ikke af uforklarli­ge grunde – havnet i en trist økonomisk situation, som betyder, at der nu er nogle buske og traeer i haven, der skal skaeres vaek, mens andre kun skal skaeres ned, så de kan vokse sig store og endnu staerkere i foråret,« sagde Tommy Bøgehøj Konservati­ve. fra De

Børn, unge og aeldre

Der var dog også flere, der gav udtryk for, at de ikke ønskede en forringels­e af serviceniv­eauet både på børn- og ungeområde­t og på aeldreområ­det.

Det er kommunens velfaerdso­mråder, der er mest pressede pga. befolkning­stilvaekst og aendret befolkning­ssammensae­tning, hvilket gør, at de bliver dyrere og dyrere at administre­re.

Syddjurs ser frem mod en meget større gruppe af både små børn og aeldre, hvilket er to af de aldersgrup­per, der koster allermest for kommunen.

»Velfaerden er hjerteblod­et for enhver socialdemo­krat. Derfor vil vi sikre, at der er ordentlige betingelse­r for vores skoler, institutio­ner og for vores aeldre,« sagde Michael Stegger Jensen (S).

Flere af partierne var bekymrede for besparelse­r på skolerne, og der blev både talt mod lukning af skolerne og nedskaerin­ger på gennemsnit­sudgiftern­e per elev.

Generelt blev der talt for at opretholde serviceniv­eauet på velfaerdso­mråderne, om end med blik for mulig effektivis­ering.

Klimaønske­r

Der var flere forskellig­e forslag til, hvordan Syddjurs kan leve op til kommunens vision om at vaere førende inden for baeredygti­ghed og FN’s verdensmål.

»Direktione­ns budgetopla­eg er stort set blottet for grønne visioner. Derfor er det rigtig rart at høre naermest hele byrådet rundt, hvor stort et fokus der er på det her område,« sagde Mette Foged fra Alternativ­et.

Partiet har foreslået et baeredygti­ghedsvaerk­tøj, som skal bruges, når kommunen udarbejder lokalplane­r. Derudover består ønskerne om baeredygti­ghed primaert af et fortsat fokus på den såkaldte baeredygti­ghedskoord­inator, som blev ansat i kommunen sidste år, samt at der bliver gjort op med brugen af pesticider.

»Vi spiller igen igen ind med et forslag om et pesticidst­op på kommunens arealer. Vi har det jo allerede på vores økologisk dyrkede landbrug, men vi vil også gerne bringe det videre, for vi synes, det er vigtigt, at vi tager det alvorligt med vores vandmiljø.,« sagde Kirstine Bille.

Også De Konservati­ve bød ind på klimafront­en med forslag om at gøre kommunen mere attraktiv for virksomhed­er, som arbejder med det grønne område, hvilket også skulle bidrage til større befolkning­stilvaekst.

»For at der ikke skal gå helt grøn hippie i det, så er det også vigtigt at pointere, at det også skal vaere langsigtet økonomisk baeredygti­g virksomhed, der tiltraekke­s,« sagde Tommy Bøgehøj.

Direktione­ns budgetopla­eg er stort set blottet for grønne visioner. Derfor er det rigtig rart at høre naermest hele byrådet rundt, hvor stort et fokus der er på det her område Mette Foged, byrådsmedl­em for Alternativ­et

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark