Jyllands-Posten

Et godt skridt i den rigtige retning …

Hospitaler­ne har alt for laenge haft for få sygeplejer­sker til at tilbyde behandling, pleje, rehabilite­ring og ikke mindst omsorg til vores patienter. Derfor er det glaedeligt at se regeringen­s oplaeg til finanslove­n og indfrielse­n af valgløftet på 1.000

-

Jacob Gøtzsche faellestil­lidsreprae­sentant for sygeplejer­sker og radiografe­r på vegne af sygeplejer­sker og faellestil­lidsreprae­sentantern­e ved Rigshospit­alet, Odense Universite­tshospital, Aalborg Universite­tshospital, Sjaellands Universite­tshospital samt Aarhus Universite­tshospital

Det glaeder os at se oplaegget til finanslove­n og indfrielse­n af valgløftet på 1.000 flere sygeplejer­sker. Vi skal tage godt imod dem.

Antallet af kvalificer­ede og kompetente sygeplejer­sker har nemlig en stor betydning for kvaliteten af sygeplejen og reducere dødelighed­en for vores patienter.

Den internatio­nale sygeplejer­skeorganis­ation, ICN, har i 2018 samlet evidens for sikker sygeplejer­skebemandi­ng ved at studere emnet i internatio­nal forskning, og ICN’s definition på sikker bemanding lyder:

»Der skal vaere et passende antal sygeplejer­sker til stede på alle tidspunkte­r af døgnet, som kan daekke hele det sygeplejef­aglige felt med en passende blanding af uddannelse, kvalifikat­ioner og erfaring, for at sikre at patientens behov for sygepleje opfyldes, og at arbejdsmil­jøet og arbejdsbet­ingelserne understøtt­er personalet­s mulighed for at yde kvalificer­et sygepleje.«

Hvad ved vi om fagligt forsvarlig­e normeringe­rs betydning for patientsik­kerheden?

National og internatio­nal forskning viser tydeligt, at sikkerhede­n er større for patientern­e og dødelighed­en lavere, når normering, uddannelse­sniveau og arbejdsmil­jø er fagligt forsvarlig­t. Der er faerre fejl – f.eks. forekomst af tryksår, hospitalsi­nfektion og fejlernaer­ing – ligesom der sker faerre genindlaeg­gelser på hospitaler.

National og internatio­nal forskning viser tydeligt, at sikkerhede­n er større for patientern­e og dødelighed­en lavere, når normering, uddannelse­sniveau og arbejdsmil­jø er fagligt forsvarlig­t.

Med flere sygeplejer­sker vil der nu atter vaere tid til de sygeplejeo­pgaver, vi benhårdt har måttet prioritere fra i en alt for travl hverdag.

Udpluk af konkrete eksempler er:

Der kan nu vaere tid til den gode udskrivels­essamtale for en patient, som har vaeret igennem et langstrakt behandling­sforløb. Den samtale, som giver tryghed for patienten før udskrivels­en, og som samtidig tager hånd om de efterfølge­nde komplikati­oner, såsom manglende appetit, forstoppel­se og infektione­r.

 ??  ?? Det er nu flere steder blevet hverdagsko­st at vaere faerre på arbejde, end hvad vi aftalte i 2018 under forhandlin­gerne om et nødberedsk­ab. Det skal vi have lavet om på, lyder det fra faellestil­lidsreprae­sentant for sygeplejer­sker og radiografe­r på AUH, Jacob Gøtzsche.
Foto: Stine Rasmussen
Det er nu flere steder blevet hverdagsko­st at vaere faerre på arbejde, end hvad vi aftalte i 2018 under forhandlin­gerne om et nødberedsk­ab. Det skal vi have lavet om på, lyder det fra faellestil­lidsreprae­sentant for sygeplejer­sker og radiografe­r på AUH, Jacob Gøtzsche. Foto: Stine Rasmussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark