Jyllands-Posten

Østjysk windsurfer rider på en bølge af succes: »At blive verdensmes­ter er det fedeste«

I windsurfin­g kan man blive verdensmes­ter to gange om året. I den forgangne uge blev den 19årige Niklas Lillelund fra Ryomgård PWA Youth Foil-verdensmes­ter, og i august vandt han VMsølv i Schweiz.

- KRISTIAN KOROTAYEV kristian.korotayev@jp.dk

Verdensmes­ter i windsurfin­g. 19 år og fra Ryomgård.

»Det er super stort. Det er noget, jeg virkelig har lagt meget tid og mange kraefter i. At få lov at blive verdensmes­ter er det fedeste,« siger den 19-årige Niklas Lillelund fra Aarhus Windsurfin­g Klub, der søndag vandt ungdomsver­densmester­skabet PWA Youth World Tour 2019.

World Touren foregår tre steder i verden i løbet af året og blev afsluttet i den forgangne weekend på den tyske ø Sylt. Forinden var der afholdt to staevner i Japan og Spanien. Konceptet er lidt som i Formel 1, hvor man samler point i forskellig­e løb og slutteligt finder én vinder. De etablerede atleter sejler side om side med de unge, men der gives en titel til den bedste sejler under 21 år.

Som femårig prøvede Niklas Lillelund første gang kraefter med windsurfin­g, da hans far kitesurfed­e på en tilfaeldig sommerferi­e. Her opstod der en kaerlighed ved første surfopleve­lse.

Miks af faerdighed­er

»Da jeg var syv år, fik jeg mit eget udstyr. Siden da har jeg kørt på det nonstop. Min far kitesurfed­e ofte, men det var jeg alt for lille til. Jeg ville vildt gerne, men mine foraeldre sagde, at jeg kunne windsurfe i stedet. Det har haengt ved han.

Det er ej heller en tilfaeldig­hed, at han siden dengang ikke har sluppet sit surfbraet.

»Jeg faldt for windsurfin­g, fordi det er et miks af mange slags faerdighed­er. Det er meget fysisk kraevende, men man skal i den grad også have hovedet med. Man skal finde rundt på en bane og lure vinden for at se, hvor man kan udnytte vindspring­ene bedst, og hvornår man skal lave vendinger i forhold til konkurrent­erne. Derudover er der noget naerkamp, hvor man ligger side om side med folk. Lidt ligesom i racerløb,« siger han.

Til daglig går Niklas Lillelund i 3.g på Rønde Gymnasium, og selv med en VM-triumf på cv’et lever han efter devisen om, at man sagtens kan have et normalt liv med socialt samvaer, selv om man er idraetsudø­ver på højt plan.

»At tage et par øller skader lige siden,« fortaeller overhovede­t ikke. Det er vigtigt, at man giver sig selv tid til at dyrke det sociale også. Hvis man bare holder sig for sig selv og gør tingene alt for elitaert, så braender man ud. Jeg gør meget ud af at give mig selv tid til at slappe af, vaere sammen med mine venner og spontant gøre ting, jeg lige har lyst til. Så er jeg også sikker på, at jeg er mere glad, når jeg tager ud og sejler,« siger han.

I september vandt klubkammer­aten Simon Kristensen EM-guld for ungdom i windsurfin­g, og spørger man Aarhus Windsurfin­g Klubs formand, kan dette resultat dog ikke måle sig med Niklas Lillelunds World Tour-triumf.

OL-ambitioner

»Jeg vil ikke forklejne Simons resultat, da EM-guld i ungdom er super flot og stort, men World Tour-sejren er en større praestatio­n. Her sejler og dyster de profession­elle og dygtigste windsurfer­e nemlig. Mens de bedste ungdomssej­lere er taget ud af ungdomskat­egorien og dyster mod de voksne ved EM. Derfor bliver EM-guld i ungdomskat­egorien af en noget mindre svaerhedsg­rad,« siger Allan Tambo Christians­en, formand i Aarhus Windsurfin­g Klub.

Formanden har store forventnin­ger til Niklas Lillelund og fremtiden.

»Niklas har også vundet DM-serien i kombineret slalom og windfoil over alle – også de voksne. Han er vores helt store håb. World Sailing (det internatio­nale sejlsports­forbund red.) skal snart beslutte, hvilken windsurfin­gklasse, der skal vaere til OL i 2024. Der er forhåbning­en, at windfoil kommer på, hvilket der også er en god sandsynlig­hed for. Hvis det sker, er Niklas et brandvarmt emne i OL-sammenhaen­g,« siger Allan Tambo Christians­en.

Selv sigter hovedperso­nen også mod de olympiske lege i Paris.

»Hvis det bliver vedtaget, er mine ambitioner klart OL i 2024, men nu må vi se. Ellers er det at nyde sporten, have det sjovt og se, om det kan blive til flere store resultater fremover,« Niklas Lillelund.

At tage et par øller skader overhovede­t ikke. Det er vigtigt, at man giver sig selv tid til at dyrke det sociale også. Niklas Lillelund, VM-vinder i windsurfin­g.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark