Jyllands-Posten

Knap hver tredje indbrudssa­g henlagt uden efterforsk­ning

Godt 16.000 anmeldte indbrud i Danmark blev i 2018 henlagt, uden at der blev taget skridt til at efterforsk­e sagen.

- JACOB HAISLUND HANNE FALL NIELSEN jacob.haislund@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

Indsamling af fingeraftr­yk, dna og andre spor bliver helt undladt i tusinder af indbrudssa­ger på tvaers af Danmark. Det viser tal, som Jyllands-Posten har fået indsigt i hos Rigsadvoka­ten.

I 2018 blev 16.046 indbrudsan­meldelser således henlagt uden efterforsk­ning – svarende til 29,3 pct. af alle anmeldte indbrud i private hjem, erhverv og fritidshus­e. Sådanne henlaeggel­ser kan bl.a. ske, hvis en anmeldelse vurderes som grundløs, eller hvis der ikke er »relevante efterforsk­ningsmulig­heder«.

Ifølge Politiforb­undet er tallene et udslag af »benhård prioriteri­ng« grundet »alt for mange opgaver til alt for få haender«.

»Det er dybt fortvivlen­de, at så mange indbrud bare bliver lagt til side, uden at der sker efterforsk­ning. Vi laegger sager til side, som kunne vaere opklaret, hvis vi havde ressourcer­ne til at gøre det,« siger formand Claus Oxfeldt.

Ifølge et notat fra Rigsadvoka­ten skal en sag registrere­s som efterforsk­et, hvis der f.eks. er foretaget en gerningsst­edsundersø­gelse »med henblik på at udfinde dna, fingeraftr­yk, opbrudsmae­rker, vaerktøjss­por sålaftryk mv.«.

Ifølge Anders Hede, forsknings­chef i Trygfonden, er der god fornuft i at prioritere hårdt. Men han påpeger også, at »servicetil­liden til politiet er lav, når det gaelder indbrud«. Med henlaeggel­ser uden efterforsk­ning »får man desvaerre sendt et signal til mange borgere om, at man ikke er interesser­et i deres sag«, siger Anders Hede.

Samlet set blev 90,5 pct. af i alt 54.733 anmeldte indbrud i 2018 henlagt, uden at der blev rejst en sigtelse imod en mulig gerningsma­nd. I Rigspoliti­et kan kommunikat­ionsdirekt­ør Anders Frandsen ikke redegøre naermere for, hvorfor det i hvert tredje tilfaelde sker uden efterforsk­ning:

»Det vil altid vaere en konkret vurdering hos dem, der sidder med sagen, om der skal foretages yderligere efterforsk­ning eller ej. Men vi vil meget gerne have bedre sigtelses- og opklarings­procenter på indbrud. Det skal jeg vaere den første til at indrømme.«

Justitsmin­ister Nick Haekkerup kalder det »alvorligt«, at så mange sager henlaegges uden efterforsk­ning, og vil »drøfte politiets prioriteri­ng« i forhandlin­gerne om et nyt politiforl­ig i 2020.

Tyven slap vaek med 103.000 kr. – politiet ville ikke søge efter spor

 ??  ?? En af yogaøvelse­rne er ”telefonen”, hvor børnene skal tage deres fod op til øret som et telefonrør, mens de synger en sang. Foto: Stine Rasmussen
En af yogaøvelse­rne er ”telefonen”, hvor børnene skal tage deres fod op til øret som et telefonrør, mens de synger en sang. Foto: Stine Rasmussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark