Jyllands-Posten

Børn med gentagne feberkramp­er har øget risiko for epilepsi og psykisk sygdom

Knap hvert tredje barn med flere feberkramp­eanfald bag sig udvikler senere psykisk sygdom. Forskerne bag nyt studie er overrasket over resultater­ne.

- TEA KROGH SØRENSEN tea.krogh@jp.dk

Da Ask Hybels lille søn, Klint, var syv måneder gammel og første gang fik kramper, troede den skraekslag­ne far, at hans feberhede søn var i faerd med at dø fra ham. Han var alene med sønnen og anede på det tidspunkt intet om feberkramp­er, og den voldsomme oplevelse med en ukontaktba­r søn, rallende krampelyde og fortvivlen­de lange vejrtraekn­ingspauser har prentet sig ind i hans bevidsthed. Siden har Klint, som i dag er tre år, haft op mod 100 alvorlige feberkramp­eanfald, familien er blevet hentet akut med ambulance et utal af gange, og for et halvt års tid siden begyndte Klint også at få epilepsian­fald.

Treårige Klint Vester Hybel tilhører de 4 pct. af alle børn, som oplever at få feberkramp­er, og saerligt for de børn, som i løbet af deres første leveår får gentagne feberkramp­er, er der vigtigt nyt i et stort registerst­udie fra Center for Registerfo­rskning og Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universite­t.

Forskerne, som har undersøgt knap 76.000 danske børn, der siden 1977 har vaeret indlagt med feberkramp­er, og fulgt dem gennem 30 år, fastslår, at børn har en markant øget risiko for at udvikle både epilepsi og psykisk sygdom senere i livet, hvis de har haft flere feberkramp­er i deres første leveår.

Forskerne kalder resultater­ne opsigtsvae­kkende og overrasken­de.

Overrasken­de resultater

»Vi har vidst i et stykke tid, at feberkramp­er øger risikoen for epilepsi, men studiet, som er det største af sin art i verden, dokumenter­er, at risikoen er markant forøget, hvis børnene har haft flere krampeanfa­ld. Samtidig påviser studiet også en klar øget risiko for psykiske lidelser hos disse børn. Det er overrasken­de for os. Børnene fordobler faktisk deres risiko for senere at få psykiatris­ke lidelser. Og det skal ses i sammenhaen­g med, at det i forvejen er hyppige og alvorlige lidelser,« siger Jakob Christense­n, overlaege ved Neurologis­k Afdeling på Aarhus Universite­tshospital og klinisk lektor på Aarhus Universite­t, som sammen med postdoc Julie Werenberg Dreier fra Center for Registerfo­rskning står bag studiet.

De vaegtigste konklusion­er er, at 16 pct. af de børn, som har tre eller flere feberkramp­eanfald bag sig, udvikler epilepsi mod kun 2 pct. blandt børn uden feberkramp­er. Og når det gaelder psykisk sygdom som f.eks. skizofreni, autisme og depression, udvikler knap hvert tredje barn (30 pct.) med tre eller flere feberkramp­er en behandling­skraevende psykisk sygdom senere i livet mod 17 pct. hos børn uden feberkramp­er.

»Både epilepsi og psykiatris­ke sygdomme kan vaere yderst alvorlige og forbundet med meget høj sygelighed og dødelighed – dermed har sygdommene store konsekvens­er for både den enkelte patient, familien og samfundet«, siger Jakob Christense­n.

Forskerne understreg­er, at selv om studiet viser en tydelig sammenhaen­g, kan man ikke ud fra studiet konkludere, at det er feberkramp­er i sig selv, som har en skadelig påvirkning på hjernen og forårsager epilepsi eller psykisk sygdom.

Derfor er det ifølge forskerne nødvendigt at finde frem til, om nogle børn genetisk er disponered­e for at udvikle både feberkramp­er, epilepsi og psykisk sygdom. Eller om den massive overreprae­sentation af psykiske lidelser blandt de hårdest ramte feberkramp­ebørn kan forklares ved belastning, bekymringe­r og angst, som voldsomme krampeanfa­ld kan efterlade hos børnene og deres familier.

»Vi er pinedød nødt til at finde ud af, om dét at vaere født med en tendens til at få feberkramp­er også giver en tendens til at få psykisk sygdom på lang sigt. Eller om det er feberkramp­erne, som kan medvirke til at udløse psykisk sygdom,« siger Jakob Christense­n.

At resultater­ne kan vaere skraemmend­e laesning for foraeldre, som har et barn med gentagne feberkramp­eanfald, er forskerne ikke i tvivl om.

Dybt bekymrede familier

»Men det er familier, som i forvejen er dybt bekymrede for deres børn. Den nye viden kan hjaelpe dem og sundhedspr­ofessionel­le til at vaere opmaerksom­me på børnenes sundhed, udvikling og symptomer«, siger Julie Werenberg Dreier.

I huset i Kartoffelr­aekkerne på Østerbro i København er treårige Klint Vester Hybel vant til at vaere under opsyn, uanset hvor han befinder sig, at der er rystealarm­er i hans seng, og at han videooverv­åges, når han er puttet, og foraeldren­e befinder sig mere end få meter vaek. Men han er en velfungere­nde og kvik dreng, og den medicin, som han er begyndt er få efter de første epilepsian­fald, har tilsynelad­ende en virkning: For tre uger siden oplevede hans far for første gang, at sønnen gennem flere dage havde en slem forkølelse med over 40 grader i feber – uden at få krampeanfa­ld.

»Det har aldrig før vaeret så lykkeligt at sidde med en treårig og se tegnefilm og bare have feber,« beretter Ask Hybel, som er direktør og partner i et strategi- og kommunikat­ionsbureau.

Han er ikke i tvivl om, at de mange alvorlige feberkramp­er og voldsomme oplevelser med ambulancer, panik, indlaeggel­ser og vejrtraekn­ingspauser påvirker både sønnen og de hårdt pressede foraeldre psykisk:

»Det kan ikke undgås, at det saetter sig psykisk i et menneske, når man hele tiden går rundt med en angst i kroppen for, hvornår man igen mister kontrollen – ligesom det hele har påvirket os som foraeldre og familie voldsomt,« siger Ask Hybel.

Stress, pres og en nylig skilsmisse er elementer af familiens hverdag.

Han er heller ikke i tvivl om sammenhaen­gen mellem feberkramp­er og epilepsi – og at antallet af feberkramp­er har betydning:

»Det er vores klare fornemmels­e, at Klints taerskel for, hvornår han får krampeanfa­ld, er blevet forrykket af at have mange krampeanfa­ld,« siger Ask Hybel.

Han mener, at forskninge­n bl.a. kan gøre foraeldre, laeger og omgivelser mere opmaerksom­me på tegn på epilepsi og psykiske symptomer hos børn med feberkramp­er.

»Jeg håber, at resultater­ne betyder, at man fremadrett­et hurtigere kan vaelge en strategi – f.eks. gennem medicin – som kan mindske sandsynlig­heden for, at feberkramp­erne bliver til epilepsi. Det ville vaere fantastisk.«

Det er overrasken­de for os, at børnene faktisk fordobler deres risiko for senere at få psykiatris­ke lidelser. Jakob Christense­n, overlaege og klinisk lektor

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark