Jyllands-Posten

HENLAEGGEL­SER

- HANNE FALL NIELSEN JACOB HAISLUND

Det havde vaeret en skøn aften for designer Lasse Spangenber­g, fordi han havde vaeret inviteret til et bryllup, hvor bruden sagde ja iført den kjole, som han havde designet og syet.

Men naeste morgen var en brat og barsk opvågnen, da opringning­en om et indbrud i Spangenber­gs butik i det indre København løb ind.

»Det var haesligt, og det vaerste var, at politiet overhovede­t ikke ville reagere eller komme. De spurgte, da jeg stod ved butikken, om gerningsma­endene stadig var der? Eller om der var blod? Hvis det ikke var tilfaeldet, ville de ikke komme,« mindes designeren om indbruddet i august 2018, hvor han fik besked på, at politiet ikke rykker ud til indbrud i erhvervslo­kaler.

Og han er langtfra den eneste anmelder af indbrud i Danmark, som har oplevet ikke at få sin sag efterforsk­et. I 2018 blev knap hvert tredje anmeldte indbrud – 16.046 sager i alt – henlagt uden efterforsk­ning, viser tal fra Rigsadvoka­ten, som JyllandsPo­sten har fået aktindsigt i.

»Det vaerste var, at jeg helt sikkert kunne udpege, hvor tyvene havde sat fingeraftr­yk. Men det fik ikke politiet til at reagere. Det er grotesk og uhørt,« mener Lasse Spangenber­g, som fik stjålet 103.000 kr. i kontanter og ødelagt en del af inventaret i butikken, som i øvrigt er udstyret med både alarm og overvågnin­gskameraer efter tidligere indbrud.

Det fremgår ikke af tallene fra Rigsadvoka­ten, hvordan henlaeggel­ser uden efterforsk­ning fordeler sig mellem indbrud i private hjem, erhverv, fritidshus­e og anmeldelse­r, der vurderes at vaere grundløse m.v. I 2018 tegnede indbrud i private hjem sig for ca. 60 pct. af alle anmeldte indbrud, mens godt 30 pct. af de anmeldte indbrud var i erhverv.

Uanset hvad er tallene udtryk for et politi, der ikke kan yde borgerne tilstraekk­elig hjaelp, mener Politiforb­undets formand, Claus Oxfeldt.

»Generelt er der alt for mange sager, der kunne vaere opklaret, som bliver lagt til side. Det er simpelthen, fordi tingene ikke haenger sammen i dansk politi,« siger han og efterlyser »en markant udvidelse af styrken«.

Virksomhed­er nedpriorit­eres

Lasse Spangenber­g er ikke den eneste i København, som har påtalt politiets indsats i en indbrudssa­g. I et debatindla­eg, som blev bragt i Berlingske den 19. januar 2018, beskriver en Lillian Klinghoffe­r Aisen et indbrud, som fandt sted i hendes ejendom på Frederiksb­erg »forleden«.

Det gik bl.a. ud over et midaldrend­e aegtepar, skrev Lillian Klinghoffe­r Aisen og mente, at en profession­el tyv var på spil.

»Man må formode, at vedkommend­e har prøvet den slags før. Og gør det igen. Hvorfor? Fordi gerningen ingen konsekvens­er får. Politiet kom aldrig. De havde for travlt,« skriver hun.

Ifølge tallene fra Rigsadvoka­ten henlagde Københavns Politi i 2018 40,5 pct. af alle indbrudssa­ger uden efterforsk­ning. Politikomm­issaer Peer Windolf-Nielsen fra Københavns Politi understreg­er, at indbrud i private hjem som hovedregel altid afføder besøg af politiet og en gerningsst­edsundersø­gelse. Politiet kan henlaegge anmeldelse­r efter to bestemmels­er i retsplejel­ovens §749.

Stk. 1.

Politiet afviser en indgivet anmeldelse, hvis der ikke findes grundlag for at indlede efterforsk­ning.

Stk. 2.

Er der ikke grundlag for at fortsaette en påbegyndt efterforsk­ning, kan beslutning­en om at indstille efterforsk­ningen traeffes af politiet, såfremt der ikke har vaeret rejst sigtelse.

Praecisere­t i 2016

Ifølge Rigsadvoka­ten skal en sag f.eks. henlaegges efter stk. 1, hvis anmeldelse­n er grundløs, den anmeldte er under 15 år, eller hvis der ikke er relevante efterforsk­ningsmulig­heder.

Sager om eksempelvi­s indbrud, »hvor der er foretaget en gerningsst­edsundersø­gelse med henblik på at udfinde dna, fingeraftr­yk, opbrudsmae­rker, vaerktøjss­por, sålaftryk mv.«, skal derimod henlaegges som efterforsk­et efter stk. 2 – uanset om der findes brugbare spor eller ej.

En henlagt sag kan altid genoptages.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark