Jyllands-Posten

Efter tre uopklarede indbrud i hjemmet: »Jeg er blevet helt hysterisk«

Den 72-årige Jens Vester Pedersen fra Ugelbølle på Djursland har set sig nødsaget til at investere store summer i at sikre sin bolig mod ubudne gaester.

- JACOB HAISLUND HANNE FALL NIELSEN jacob.haislund@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

»Jeg var ved at blive tosset i hovedet, og det er jeg stadig. Jeg er blevet helt hysterisk og har etableret nabohjaelp og alt muligt. Jeg var meget skuffet over politiet.«

Den 72-årige pensionere­de skibskapta­jn Jens Vester Pedersen når dårligt nok at indlede en samtale om de tre indbrud, der for nogle år siden ramte ham og hustruen, inden han saetter fokus på ordensmagt­en. Det seneste indbrud i hjemmet ude på »Lars Tyndskids marker« i Ugelbølle på Djursland var i sommeren 2015. Men sagerne fylder stadig.

»Vi havde tre indbrud i løbet af et par år. Hver gang er der kommet en politimand fra Grenaa for at tage rapport, men det var det. Vi har intet hørt siden da. Jeg er så utilfreds med det,« siger Jens Vester Pedersen.

I de år, da det østjyske aegtepar var hårdt plaget af indbrud, var de en del af en statistik, som ordensmagt­en også selv anerkender som problemati­sk. Det er den, der siger, at 9 af 10 indbrudssa­ger bliver henlagt, uden at der er rejst en sigtelse mod en mulig gerningsma­nd. Mindre end 10 pct. bliver opklaret.

Alle de tre indbrud, der blev begået mod Jens Vester Pedersen og hans hustru, blev anmeldt til Østjylland­s Politi. Ingen af dem er blevet opklaret. Tyvene slap bl.a. fra deres hjem med PHlamper, 7’er-stole, smykker og et guldur.

»I dag har jeg ingen tillid. Politiet har mere travlt med at jagte fartsynder­e, folk der kører over for gult eller andre ting, der er en pengemaski­ne,« siger Jens Vester Pedersen og husker hverken, at der blev indsamlet fingeraftr­yk, dna eller på anden vis efterforsk­et i sagen.

I Østjylland­s Politi forklarer vicepoliti­inspektør Martin Rasmussen, at betjente ved alle tre indbrud hos Jens Vester Pedersen har foretaget gerningsst­edsundersø­gelser med henblik på at samle f.eks. dna og fingeraftr­yk.

»Det kan godt vaere, at man ikke har informeret om det, men det fremgår i rapporten. Men desvaerre har det ikke givet noget i forhold til at udfinde en gerningsma­nd,« siger han og tilføjer, at alle anmeldere i dag – modsat hvad der var praksis i 2015 – bliver underrette­t automatisk, når en sag bliver henlagt.

Plads til forbedring

Østjylland­s Politi henlagde i 2018 91,7 pct. af alle anmeldte indbrud, inden der kunne rejses sigtelse mod en mulig gerningsma­nd. Og 36,5 pct. af sagerne blev henlagt helt uden, at der var taget efterforsk­ningsmaess­ige skridt som eksempelvi­s en gerningsst­edsundersø­gelse i dem. Det viser tal fra Rigsadvoka­ten, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i.

Martin Rasmussen kan godt forstå, at det afføder frustratio­n, når tre indbrud i ens hjem ender uforløst.

»Vores opklarings­procent lader noget tilbage at ønske. Vi arbejder på at opklare så mange som muligt, men vi har desvaerre ikke peaket endnu,« siger han.

Han forklarer, at henlaeggel­se uden efterforsk­ning fortrinsvi­s sker ved indbrud i erhverv, fritidshus­e og lignende.

»Vi bruger ressourcer­ne der, hvor vi forventer at kunne opklare forbrydels­er. Det er ofte nemmere for os at efterforsk­e i beboelse,« siger Martin Rasmussen og afviser, at man af ressourcem­aessige årsager henlaegger sager, der ellers kunne vaere opklaret.

»Så snart vi har efterforsk­ningsmulig­hed, efterforsk­er vi sagen.«

Nu har jeg skiftet til nye vinduer, udvidet alarmsyste­m og jeg ved ikke hvad. Jeg har alarmer overalt. Jens Vester Pedersen, offer for tre uopklarede indbrud

Nye vinduer og alarmer

Tilbage i Ugelbølle har Jens Vester Pedersen efter de tre uopklarede indbrud investeret sin tryghed andetsteds.

»Det seneste indbrud har kostet mig en bondegård, for nu har jeg skiftet til nye vinduer, udvidet alarmsyste­m og jeg ved ikke hvad. Jeg har alarmer overalt, inde og ude,« siger han og vurderer, at han har brugt 300.000 kr. på at sikre sit hjem.

»Og kommer der en gående ude på vejen, som jeg ikke kender, går jeg direkte ud og spørger: ”Hvem fanden er du, og hvad vil du her”. Det er sørgeligt, at det skal vaere sådan,« siger Jens Vester Pedersen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark