Jyllands-Posten

850 IS-familiemed­lemmer meldes på fri fod i Syrien

Tyrkiets praesident afviser meldinger om fangeflugt som »disinforma­tion«. USA traekker sine tropper ud af det nordøstlig­e Syrien.

- EVA PLESNER Jyllands-Postens korrespond­ent eva.plesner@jp.dk

Blot et par timer efter at mindst 850 kvinder og børn, som udgør familie til IS-krigere, søndag angiveligt flygtede fra en lejr for internt fordrevne i det nordøstlig­e Syrien, meddelte USA’s forsvarsmi­nister, Mark Esper, i et interview på den amerikansk­e tv-station Fox News, at USA nu traekker langt de fleste af de ca. 1.000 soldater ud, som stadig er tilbage i området.

Mark Esper sagde, at beslutning­en er truffet efter Tyrkiets erklaering om, at de har planer om at rykke endnu laengere ind i Syrien »end forventet«, og efter at de kurdisk-ledede SDF-styrker nu forsøger at få en aftale i stand med russerne og med Syriens praesident, Bashar al-Assad, om at stoppe den tyrkiske invasion.

Tyrkiet rykkede ind over graensen til Syrien onsdag i sidste uge efter praesident Donald Trumps beslutning om at traekke ca. 50 amerikansk­e soldater vaek fra graenseomr­ådet. Dermed gav han i praksis Tyrkiet grønt lys for invasionen.

Operation Fredens Kilde, som tyrkerne kalder deres offensiv mod de kurdisk-ledede SDF-styrker, er blevet mødt med fordømmels­e fra det internatio­nale samfund og er allerede i faerd med at udløse endnu en humanitaer katastrofe og endnu en front i den syriske borgerkrig samt at lette vejen for Islamisk Stats genrejsnin­g i det nordøstlig­e Syrien.

Flere end 130.000 civile kurdere, assyrere og yazidier er blevet drevet på flugt siden i onsdags, siger FN, og SDFstyrker­ne er begyndt at gøre alvor af deres trusler om at forlade faengsler og lejre med IS-fanger i områder, som er under angreb.

Det gav i søndags angiveligt mindst 850 udenlandsk­e hustruer, enker og børn til ISkrigere lejlighed til at flygte fra et lukket afsnit, et såkaldt anneks, i Ain Issa-lejren ca. 30 km syd for Syriens graense til Tyrkiet. Lejren rummer i alt ca. 12.000 internt fordrevne. Da bomber slog ned taet på lejren søndag, gik kvinderne i panik og indledte et oprør, som drev vagterne på flugt, forlød det i en erklaering fra de kurdiske myndighede­r. Alt personale, inklusive vagterne, har nu forladt lejren.

Jelal Ayaf, som er del af lejrledels­en, sagde, at sovende IS-celler i lejrens civile afdeling også deltog i oprøret og angreb de vagter, der ikke allerede var flygtet.

»IS-medlemmer angreb lejrvagter­ne og åbnede portene for at flygte,« meddelte SDF-styrkerne. Og talsmand Mustafa Bali tweetede, at »naesten alle mistaenkte IS-krigere« ligeledes er flygtet fra lejren. Men det er ikke bekraeftet.

Tyrkiets praesident, Recep Tayyip Erdogan, afviste søndag til det tyrkiske nyhedsbure­au Anadolu, at der har vaeret en fangeflugt.

Jubel over ”befrielsen”

På en Islamisk Stat-kanal på meddelelse­stjenesten Telegram jublede Islamisk Stat over ”de gode nyheder” om ”befrielsen” af deres søstre i Ain Issa.

Det menes, at den britiske Tooba Gondal fra London, der går under navnet Islamisk Stats Kirsten Giftekniv, og hendes to børn er blandt de flygtede fra Ain Issa. Den 25-årige tidligere universite­tsstuderen­de forlod hjembyen Walthamsto­w i 2015 for at slutte sig til Islamisk Stat og er bl.a. blevet anklaget for at have lokket masser af andre unge kvinder til at følge i sine fodspor for at blive ”IS-brude”.

Byen Ain Issa var hovedkvart­er for den kurdisk-ledede administra­tion i det nordøstlig­e Syrien, som har vaeret under faelles amerikansk og kurdisk kontrol siden sejren over Islamisk Stats såkaldte kalifat i marts. Ain Issa ligger ved den strategisk vigtige hovedvej M4, som løber tvaers over hele det nordøstlig­e Syrien.

M4 er hovedforsy­ningsrute for en stor del af den nødhjaelp, der kommer ind i det nordøstlig­e Syrien. Nu har Tyrkiets allierede i invasionen, en samling af syriske oprørsgrup­per der kaldes den Nationale Syriske Haer (NSA), oprettet kontrolpos­ter langs vejen ved Ain Issa.

Det er uklart, hvor de flygtede kvinder og børn er taget hen. Men søndagens masseflugt understreg­er de kurdiske SDF-styrkers magtesløsh­ed over for det massive tyrkiske angreb.

Fredag og lørdag menes ti IS-krigere at vaere flygtet fra Qamishli-faengslet ved graensen til Tyrkiet, efter at faengslet blev bombet af de tyrkiske tropper. I weekenden forlød det, at omkring 100 kvinder fra al-Hol-lejren, hvor ca.

 ??  ?? Tyrkiske tropper og deres allierede i Syrien, den såkaldte Nationale Syriske Haer, ved graensebye­n Ras al-Ain. Foto: Nazeer Al-khatib/AFP
Tyrkiske tropper og deres allierede i Syrien, den såkaldte Nationale Syriske Haer, ved graensebye­n Ras al-Ain. Foto: Nazeer Al-khatib/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark