Jyllands-Posten

FREDENS KILDER

-

Tyrkiet indledte onsdag en invasion i det nordøstlig­e Syrien kaldet Operation Fredens Kilde.

Målet er at etablere en ”sikkerheds­zone” inde i Syrien. Et område, der er 480 km langt og 50 km bredt ved den syrisktyrk­iske graense.

Zonen skal ifølge tyrkerne bl.a. afvaerge angreb fra de kurdiske YPG-styrker, som tyrkerne ser som en terrorgrup­pe, samt fra Islamisk Stat.

Zonen skal desuden bruges til at repatriere op til 2 mio. syriske krigsflygt­ninge, der i dag befinder sig i lejre i Tyrkiet.

70.000 hustruer, enker og børn til IS-krigere holdes indespaerr­et, ligeledes er flygtet. Det er dog ikke officielt bekraeftet.

»Enhver, som bekymrer sig om bevogtning­en af fangerne, er velkommen til at komme og finde en løsning,« sagde en højtståend­e embedsmand fra den kurdisk-ledede regionale regering og advarede om, at Tyrkiets invasion i graenseomr­ådet baner vej for, at Islamisk Stat kan samle sig igen.

Videoer af henrettels­er

Lørdag blev den kurdiske menneskere­ttighedsak­tivist og generalsek­retaer for partiet Syriens Fremtid, Hevrin Khalaf, draebt i sin bil på hovedvejen M4, da hun var på vej til møde i byen Hasakah. Hun var blandt i alt ni civile, som blev draebt på straekning­en.

En fraktion af den Nationale Syriske Haer har lagt billeder ud, hvor man ser deres soldater sparke til Hervin Khalafs lig og kalde hende et »svin«. En talsmand for NSA afviser alligevel, at NSA står bag drabene.

NSA, som er samlet og traenet af tyrkerne og består af mindst 41 forskellig­e syriske oprørsgrup­per, anklages for at stå bag grove forbrydels­er mod civilbefol­kningen og mod tilfangeta­gne SDF-styrker. De har selv udsendt videoer af henrettels­er af, hvad de kalder »ateisterne«, det vil sige de kurdiske YPG-styrker, som udgør langt hovedparte­n af SDFstyrker­ne.

Tyrkiets praesident Erdogan forsikrer, at det er de kurdiske YPG-terroriste­r, der er invasionen­s fjender, og ikke kurderne. Men de syriske NSA-styrker og deres videoer er fulde af retorik om etnisk udrensning af de »ateistiske kurdere«. Og det frygtes, at en gentagelse af den tyrkiske invasion i Afrin i det nordvestli­ge Syrien i 2018, hvor omkring 300.000 kurdere blev fordrevet fra deres hjem, er ved at gentage sig, denne gang i det nordøstlig­e Syrien.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark