Jyllands-Posten

Hun fødte et dødt barn og blev sendt 10 år i et overfyldt kvindefaen­gsel

Mød kvinden, der har taget kampen op mod en af de strammeste abortlovgi­vninger i verden.

- RASMUS BLOCH HANSEN rasmus.b.hansen@jp.dk

Teodora Vásquez har en historie, som absolut ikke rimer på trygge omgivelser i Københavns indre by en dansk efterårsda­g med smådryp fra en matgrå himmel.

Den i dag 35-årige kvinde fra El Salvador var for nylig i Danmark for at fortaelle om sine oplevelser med en af de strammeste abortlovgi­vninger i verden. I februar 2018 blev hun løsladt efter at have tilbragt 10 år i et overfyldt faengsel med 3.000 andre kvinder.

Hendes forbrydels­e? Hun var mistaenkt for at have fået foretaget en abort.

Teodora Vásquez’ historie begyndte i sommeren 2007, da hun var en ganske almindelig kvinde midt i 20’erne. Hun arbejdede som husassiste­nt på en skole i El Salvador.

Hun var single, gravid i niende måned og havde i forvejen en dreng på tre år. En dag fik hun voldsomme smerter på sit arbejde, og hun spurgte sin chef om penge til at komme til laege. I løbet af kort tid blev hun dog dårligere og ringede efter en ambulance.

»Det blev ved med at bløde, og pludselig besvimede jeg. Det naeste, jeg husker, er, at jeg er omringet af politimaen­d. Jeg ved ikke, hvad der skete. Jeg kunne blot konstatere, at jeg havde født et dødfødt barn,« fortaeller Teodora Vásquez om de hektiske minutter.

Ambulancen kom aldrig. Politiet tog herefter Teodora Vásquez med til politistat­ionen, hvor de begyndte at afhøre hende. Der gik i alt fem timer, inden hun kom på hospitalet. Da hun nåede frem, besvimede hun igen:

»Da jeg vågnede, var der en masse laeger på hospitalss­tuen. Der var også tv-stationer, som fortalte i nyhederne, at jeg havde draebt et barn.«

Da Teodora Vásquez’ tilstand blev normaliser­et, blev hun ført tilbage til politistat­ionen, hvor hun sad i tre dage uden mad og drikke eller piller mod de staerke smerter, som hun havde i maven. Politiet havde taget hendes telefon, så hun kunne ikke bevise, at hun havde ringet efter ambulancen.

Dømt for overlagt mord

Uheldigvis for Teodora Vásquez er El Salvador et land med totalt abortforbu­d. Abort betragtes som en kriminel handling, også selv om graviditet­en er sket på baggrund af voldtaegt eller incest.

Tidligere var der enkelte forbehold i El Salvadors abortlovgi­vning, men i 1998 blev disse forbehold ophaevet, og forbuddet blev altomfatte­nde. Ifølge Teodora Vásquez er abortlovgi­vningen på ingen måde alment kendt blandt kvinder i landet:

»Jeg havde overhovede­t ikke kendskab til, at jeg kunne have gjort noget ulovligt. Abort er ikke noget, som man taler om i El Salvador,« fortaeller hun.

Myndighede­rne i El Salvador er dog meget opmaerksom­me på aborter, så derfor kan laeger finde på at tilkalde politiet, hvis de har mistanke om en abort. Dette var netop tilfaeldet med Teodora Vásquez.

Hun blev efter opholdet på politistat­ionen hovedperso­n i en retssag, som ifølge hende selv var »meget kort«. Hun blev ledsaget af en advokat i retten, »som blot skrev under på, at hun havde vaeret til stede«. Advokaten kendte ikke engang Teodora Vásquez’ navn og havde ikke forsøgt at påvirke dommen.

Derfor fik Teodora del Carmen Vásquez – som hendes fulde navn er – i juli 2007 en faengselsd­om på 30 år. Ifølge AFP kan abortlovgi­vningen i El Salvador give mellem to og otte års faengsel, men da kvinderne ofte bliver fundet skyldige i mere alvorlige forbrydels­er, kan de straffes med op til 50 års faengsel.

Sidstnaevn­te skete også for Teodora Vásquez. Hun blev kendt skyldig i overlagt mord.

En aktivist i faengslet

Straffen skulle afsones i et kvindefaen­gsel. Det var bygget til at huse 400 indsatte, men ifølge Teodora boede der indtil 2018 omkring 3.000 kvinder i faengslet. Til at beskrive forholdene i faengslet bruger hun i første omgang ordene »dårlige forhold« og bliver helt tom i blikket.

Efter et stykke tid beretter hun om, at kvinderne »sov i lag oven på hinanden«, og at de måtte drikke forurenet vand. Det er tydeligt, at Teodora Vásquez ikke har lyst til at tale om sin tid i faengslet.

Teodora Vásquez fortaeller, at det var tanken om hendes søn, der gjorde, at hun kunne holde tiden i faengslet ud. Hun fandt også ud af, at hendes egen historie og situation ikke var unik. Teodora Vásquez mødte nemlig andre indsatte kvinder, som også havde fået lange faengselss­traffe for ufrivillig­t at have aborteret.

Menneskere­tsorganisa­tionen Amnesty Internatio­nal, som Teodora Vásquez holdt foredrag for i København i slutningen af september, fortaeller, at den fik øjnene op for hendes sag i 2012 gennem lokale organisati­oner. Herefter blev Teodora Vásquez på mange måder en aktivist i faengslet:

»Jeg blev talerør for de andre kvinder, som havde samme sag som min. Jeg stod klar ved indgangen, når der kom ”en ny”, og jeg talte på deres vegne,« fortaeller hun.

Hendes familie var en fattig familie fra landet. Derfor fik Teodora Vásquez i sine unge år aldrig en uddannelse, da hun skulle bidrage økonomisk til familiens husholdnin­g. Mens hun var i faengsel, begyndte hun at studere. I 2015 fortalte hun Amnesty:

»Hver dag står jeg op med en positiv attitude, ivrig efter at laere noget.«

I 2017 fik salvadoran­eren afvist en appel om løsladelse, og ved den lejlighed sagde hun:

»Jeg betaler prisen for en forbrydels­e, som jeg ikke begik.«

Løsladelse­n

I januar 2018 blev Teodora Vásquez løsladt. Selv om de salvadoran­ske myndighede­r

Jeg havde overhovede­t ikke kendskab til, at jeg kunne have gjort noget ulovligt. Abort er ikke noget, som man taler om i El Salvador. Teodora Vásquez

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark