Jyllands-Posten

FORBUD MOD ABORT

-

I El Salvador er det et problem for fattige kvinder at få en abort. Mere velhavende kvinder betaler sig ud af problemet på privatklin­ikker.

Udover El Salvador rummer listen over lande med totalt abortforbu­d bl.a. Haiti, Madagaskar, Mauretanie­n og Filippiner­ne.

Bemaerkels­esvaerdigt er det, at de to små stater Malta og

San Marino opretholde­r et totalt abortforbu­d i Europa.

I USA har abortspørg­smålet i mange år vaeret en politisk ”varm kartoffel”, da visse stater stadig ikke har fri abort.

Kilder: The Independen­t, Guttmacher Institute, Amnesty Internatio­nal ikke naevner det, kan det taenkes, at det internatio­nale pres for at få hende ud har vaeret medvirkend­e til løsladelse­n.

»Et af mine største håb er at kaempe for mine medfanger,« udtalte Teodora Vásquez til Amnesty Internatio­nal efter løsladelse­n.

Den 35-årige salvadoran­er er nu på en mission for at få andre ofre for den stramme abortlovgi­vning ud af faengslern­e i El Salvador. Det er denne mission, som hun er inviteret til Danmark for at fortaelle om. Ifølge Teodora Vásquez drejer det sig om 16 kvinder. Otte har hun allerede hjulpet med at få løsladt, siden hun selv kom ud i friheden. Hun mener dog, at tallet reelt er højere, da mange kvinder, som ufrivillig­t aborterer, blot bliver stemplet som ”almindelig­e” kriminelle, når de kommer i faengsel.

Teodora Vásquez fortaeller, at kvinder som hende har det svaert, når de kommer ud fra faengslet.

»Når vi er sat i bås med kriminelle, er det svaert at få et job og blive en del af samfundet igen. Derfor hjaelper jeg også kvinderne, når de er kommet ud af faengslet.«

Hendes helt store mål er at få lovgivning­en i El Salvador aendret. Selvom hun er optimistis­k, ved hun godt, at det bliver svaert:

»Vi skal nok få den aendret, men det bliver måske ikke i min tid.«

Når man konfronter­er Teodora Vásquez med det faktum, at hun stadig ikke er frikendt, bliver hun meget ordknap:

»Jeg er fri nu.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark