Jyllands-Posten

Vesten har boostet kampen mod terror i Vestafrika, men udviklinge­n går den forkerte vej

- MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent marie.l.albers@jp.dk

Den danske regering forbereder sig på at sende nye militaere bidrag til Sahel-området for at hjaelpe med terrorbeka­empelse. »Vi er meget bekymrede for situatione­n,« siger forsvarsmi­nister Trine Bramsen. Samtidig peger eksperter på dilemmaet i, at Vestens militaere tilstedeva­erelse er med til at øge uroen.

Isnart syv år har franske militaere styrker med hjaelp fra blandt andet Danmark spillet en aktiv rolle i bekaempels­en af jihadister i det krigsog konfliktfy­ldte Mali og det øvrige Sahel-område. Målet har vaeret at komme terroren til livs og skabe større stabilitet, men udviklinge­n går i den stik modsatte retning.

Spaendinge­rne er blevet større og uroen forvaerret i de seneste år, lyder det fra flere eksperter, der samtidig peger på paradokset i, at den øgede vestlige tilstedeva­erelse er med til at skabe de problemer, som den har til formål at bekaempe.

»Interventi­onerne har ikke skabt de nødvendige resultater. Den generelle skrøbeligh­ed i landene er heftigt eskalerend­e, og det har fået en karakter, som vi ikke har set før,« siger forsker i freds- og stabilitet­sopbygning i Vestafrika Signe Marie Cold-Ravnkilde fra Dansk Institut for Internatio­nale Studier (Diis).

Hun udgav for nylig en laengere artikel om problemsti­llingen, netop som den danske regering forbereder sig på at øge sit militaere bidrag til forskellig­e operatione­r i regionen.

Diis-forskeren peger bl.a. på, at antallet af jihadistis­ke angreb i Sahel-regionen er mere end fordoblet hvert eneste år siden 2016. Siden 2014 har der vaeret flere end 2.200 angreb, og i de seneste to år har urolighede­rne også i stigende grad spredt sig i Burkina Faso og Niger. Alene i 2018 var der 465 angreb ifølge den anerkendte amerikansk­e taenketank Center for Strategic and Internatio­nal Studies.

»Antiterror­indsatsern­e har også vaeret med til at optrappe lokale konflikter, og det er alt sammen med til at baere mere braende til jihadister­nes bål,« lyder det fra Signe Marie Cold-Ravnkilde, der forklarer, at de internatio­nale operatione­r derudover kan virke som en mobilisere­nde kraft for terrorgrup­per som Islamisk Stat (IS) og al-Qaeda, fordi det bekraefter dem i deres forestilli­ng om, at islam er under angreb fra Vesten.

»Frankrigs Afghanista­n«

Den sikkerheds­politiske taenketank Atlantsamm­enslutning­en udgav i marts 2019 analysen ”Danmarks indsats i Mali – stabilitet og stormagtsp­olitik i Sahel”.

Også her lyder konklusion­en, at »Mali risikerer at blive Frankrigs Afghanista­n«, samt at det »synes umuligt at traekke sig ud af dette strategisk­e kviksand igen, når det forekommer mindst lige så slemt at lade stå til«.

Vestlige styrker gik ind i Afghanista­n i 2001, men i dag er der langtfra den fred og stabilitet i landet, som de militaere operatione­r ellers havde til formål at føre med sig. Det billede tegner sig altså også i Mali, uddyber en af forskerne bag analysen, Morten Hetmar Vestergaar­d, cand.soc. i globale studier.

»Det er en ond cirkel. Grundlaegg­ende er de store militaere tiltag med til at generere den uro, de er sat til at bekaempe. Man får aldrig adresseret de grundlaegg­ende problemer,« siger han.

Marianne Kress, Danmarks ambassadør for Mali, Senegal og Gambia, har gennem sine to år i Mali også maerket situatione­n i regionen blive vaerre, fortaeller hun over en telefon fra Malis hovedstad, Bamako.

»Udfordring­erne handler ikke kun om terrorgrup­per, men saerligt i den centrale del af Mali har vi set, hvordan konflikter mellem befolkning­sgrupper er taget til, hvilket har resulteret i massakrer i flere landsbyer med over 100 døde,« fortaeller hun.

»Det har vaeret meget voldsomt og chokerende og er kommet bag på mange,« lyder det.

I marts i år blev over 160 mennesker brutalt draebt i en lille landsby i den centrale

 ??  ?? Frankrig gik ind i Mali i 2013 for at nedkaempe terroriste­r i den nordlige del af landet. På kort sigt var interventi­onen, som også blev støttet af Danmark, en succes. I dag, knap syv år efter, kaemper landet og resten af Sahel-regionen dog stadig med stor ustabilite­t og uro grundet terrorgrup­per og lokale etniske konflikter.
Foto: Benoit Tessier/Reuters
Frankrig gik ind i Mali i 2013 for at nedkaempe terroriste­r i den nordlige del af landet. På kort sigt var interventi­onen, som også blev støttet af Danmark, en succes. I dag, knap syv år efter, kaemper landet og resten af Sahel-regionen dog stadig med stor ustabilite­t og uro grundet terrorgrup­per og lokale etniske konflikter. Foto: Benoit Tessier/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark