Jyllands-Posten

Den 96-årige Henry Kissinger er igen blevet et varmt navn i Washington

Den legendaris­ke toprådgive­r og udenrigsmi­nister for praesident­erne Nixon og Ford bliver også i Trumpaerae­n brugt som pejlemaerk­e for amerikansk sikkerheds­politik.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Det er mere end 40 år siden, han forlod offentlig tjeneste, men når principper­ne bag amerikansk sikkerheds­politik står til debat, eller udenrigspo­litiske udnaevnels­er skal vendes og drejes, dukker Henry Kissingers navn naesten uvaegerlig­t op.

Efter at praesident Donald Trump for nylig fyrede sin nationale sikkerheds­rådgiver, John Bolton, på gråt papir, blev den i dag 96-årige, tysk-fødte udenrigspo­litiske veteran igen brugt som referencep­unkt.

Mens nogle spurgte, om Henry Kissinger ville have vaeret i stand til at manøvrere sig ud af kniben, som kostede den noget mere firkantede John Bolton jobbet, diskutered­e andre, om den nuvaerende staerke mand i amerikansk sikkerheds­politik, udenrigsmi­nister Mike Pompeo, kan måle sig med sin legendaris­ke forgaenger.

Henry Kissinger beklaedte posten som national sikkerheds­rådgiver i naesten syv år fra 1969 til 1975 (det er laengere end nogen anden) og var udenrigsmi­nister fra 1973 til 1977 – alt sammen under de republikan­ske praesident­er Richard Nixon og Gerald Ford. Det er ikke en rekordlist­e, som Mike Pompeo endnu er i naerheden af at ville kunne matche, vurderede en ekspert.

»Kissinger var en ekstremt dygtig mand,« sagde Paul Rosenzweig, senioranal­ytiker ved R Street Institute, en konservati­v taenketank, på tv-kanalen Fox.

»Mike Pompeo er ingen Henry Kissinger,« tilføjede han.

Voldsomt delte meninger

Der er kommet og gået mange udenrigsmi­nistre og sikkerheds­rådgivere i Det Hvide Hus siden Kissingers dage, men få bliver naevnt i samme åndedrag som ham.

»Hvad enten vi taler om hans arv, hans filosofi eller måske mere direkte (om ham, red.), så er Kissinger fortsat en vigtig figur, der er taet på toppolitik­ere,« siger Luke Nichter, professor i historie ved Texas A&Muniversit­etet.

Til gengaeld er det også svaert at finde andre stjernedip­lomater, som der hersker så voldsomt delte meninger om.

Kritikere af Kissinger – og der er mange af dem – peger fingre ad hans selvpromov­erende stil og den til tider brutale foragt for højtflyven­de udenrigspo­litiske idealer.

Den afdøde britiske publicist Christophe­r Hitchens mente ligefrem, at Kissinger burde have vaeret stillet for en domstol for krigsforbr­ydelser.

Hitchens pegede bl.a. på USA’s støtte til morderiske diktaturer i Latinameri­ka i 1970’erne, landets hemmelige bombninger af det neutrale Cambodja i forbindels­e med Vietnamkri­gen og Nixons støtte til Pakistans angreb på Østpakista­n (det nuvaerende Bangladesh), der kostede hundredtus­inder af liv i 1971.

Men Kissinger er også den eneste amerikansk­e udenrigsmi­nister, som i nyere tid har modtaget Nobels Fredspris – i kølvandet på Parisaftal­erne om fred i Vietnam i 1972/73 – og hans navn er taet forbundet med to af de vigtigste udenrigspo­litiske nybrud i moderne amerikansk historie.

Det var med Kissinger som en af arkitekter­ne, at Richard Nixon i 1972 brød den politiske is over for Kina og dermed aendrede dynamikken i global politik. Aksen mellem Washington og Beijing gav USA helt nye strenge at spille på i Asien og lagde stort pres på den anden davaerende supermagt Sovjetunio­nen.

»Hans Kina-politik var en af Amerikas store bedrifter under Den Kolde Krig,« sagde forfattere­n Nicholas Thompson om Kissinger til det politiske nyhedsmedi­e Politico.

Det var også på Kissingers vagt, at en stor del af fundamente­t for nedrustnin­gen af USA og Sovjetunio­nens atomarsena­ler blev lagt med den historiske Salt-1-traktat underskrev­et i 1972.

En indflydels­esrig olding

Skønt han nu er langt oppe i 90’erne, holder Henry Kissinger stadig kontakt med internatio­nale ledere – bl.a. er han en yndet samtalepar­tner for den russiske praesident, Vladimir Putin.

»Han kan vaere den eneste levende person, som kan hoppe rundt mellem Trump, Xi (Jinping, Kinas leder, red.) og Putin,« siger professor Luke Nichter.

Flere har peget på, Trump-administra­tionens udenrigspo­litiske linje har et vaesentlig­t islaet af Henry Kissinger kalkuleren­de realpoliti­k.

Måske kan Kissingers berømte at opblødning over for Kina vaere med til at forklare Trumps ellers svaert forståelig­e kurmageri over for den russiske praesident, vurderer Luke Nichter.

»Jeg spekulerer på, om en af de strategier, som er i spil, er en slags Nixon-Kissingert­rekantsdip­lomati den anden vej rundt,« siger Nichter.

»Gad vide, om version 2.0 af strategien ikke anvender den løftestang, som er skabt i forbindels­e med de taettere tosidede bånd med Rusland og andre, til at udvirke en bedre opførsel fra kineserne.«

Kissinger, der har jødisk ophav og kom til USA med sine foraeldre på flugt fra Hitler i 1930’erne, tog i sin lange akademiske karriere udgangspun­kt i 1800-tallets europaeisk­e

Kissingers skepsis over for at bringe idealistis­ke projekter – som f.eks. udbredelse af demokrati og forsvar for menneskere­ttigheder – ind i sikkerheds­politikken og hans skarpe fokus på amerikansk­e interesser forudskikk­ede på nogle punkter Trumps ”America First”-politik. stormagtsp­olitik.

»Et marokkansk horehus«

I sin forståelse af sammenhaen­gen mellem udenrigspo­litik og indenrigsp­olitik (der i USA fylder ekstremt meget i mediebille­det) var Kissinger også med til at danne skole.

»Et usaedvanli­gt traek ved Kissingers statsmands­kunst var den intense interesse for de hjemlige politiske følger af hans politiske anbefaling­er,« sagde historiker­en Fredrik Logevall fra Harvard University til Politico.

Med sin foragt for etablerede beslutning­sgange og sin angiveligt noget kaotiske ledelsesst­il ville Kissinger måske føle sig meget godt tilpas i Det Hvide Hus anno 2019.

Den nationale sikkerheds­rådgivers kontor var »som et marokkansk horehus med folk, der stod i kø uden for hans dør i timevis«, har Kissingers nu afdøde medarbejde­r Helmut Sonnenfeld­t tidligere fortalt.

Hans Kina-politik var en af Amerikas store bedrifter under Den Kolde Krig. Nicholas Thompson, forfatter – om Henry Kissinger

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark