Jyllands-Posten

Fotokirke viser vaerker for 150.000 gaester om året

Med udstilling­er i en nedlagt kirke, en kunsthal i en bus, uanmeldte projekteri­nger af fotografie­r i byrummet og en skoletjene­ste, der laerer børn, hvordan de skal gebaerde sig, når de deler billeder digitalt, når den interaktiv­e fotokunsth­al Pixlart ud t

- HANNE MUNK kultur@jp.dk

Tao Lytzen viser vej ind i den gamle baptistkir­ke i landsbyen Østervrå i Vendsyssel. Kirken er ikke laengere vaert for ugentlige gudstjenes­ter og lejligheds­vise bryllupper og begravelse­r. Den er forvandlet til den digitale kunsthal Pixlart, der praesenter­er fotografis­ke udstilling­er på internatio­nalt niveau.

Projektet har kørt i fire et halvt år, og Tao Lytzen, der leder vejen ind i et stort rum med kaempe, hvide laerreder på vaeggene, er selv fotograf, en af initiativt­agerne og formand for bestyrelse­n bag.

»Vi er ved at gøre klar til den store dronningeu­dstilling, så vi skal have sat nogle guldrammer op omkring laerredern­e for at skabe lidt stemning,« siger han og drejer en runde omkring sig selv, inden han fortsaette­r videre ind i et andet, lidt mindre lokale og derefter op ad trappen til kontoret.

Snart åbner årets store udstilling med et omfattende fotodokume­ntarisk portraet med øjebliksbi­lleder, der viser dronning Margrethes liv, fra hun blev født i 1940 til i dag.

I modsaetnin­g til de fleste andre kunsthalle­r viser Pixlart ikke analoge billeder, der haenger statisk på hvide vaegge gennem en udstilling­speriode. I stedet projektere­r de skiftende billederne op på laerredern­e, så udstilling­en kan rumme langt flere billeder. Og det var egentlig også, hvad ideen til kunsthalle­n udsprang af »back in the day« som Tao Lytzen siger.

»En ting, der altid har irriteret mig, når jeg har vaeret ude at se fotografis­ke udstilling­er, er, at de naesten altid er større og mere komplette end maleriske udstilling­er, og derfor er der simpelthen ikke plads til alle billederne,« forklarer han.

Idéen forpligter

Ideen om et interaktiv­t udstilling­ssted bryggede han på i et par år sammen med sin kaereste og en god ven, inden de begyndte at realisere projektet.

»Vi havde det sådan lidt: ”Gider vi egentlig?”. Fordi vi vidste jo godt, hvor hårdt det ville blive. Det var vi ikke naive omkring. Det her med at skulle ud og overbevise folk, det er op ad bakke. Men på den anden side, så havde vi det også sådan, at idéen forpligter,« siger han.

Et interaktiv­t udstilling­ssted for fotografi er lidt af en niche, som nok sagtens kunne vaere vaekket til live i en af landets større byer, men Tao Lytzen og hans kaereste var netop flyttet til Hjørring.

Beslutning­en om at laegge Pixlart i den lille landsby Østervrå er noget naer den eneste strategisk­e beslutning, de har taget, fortaeller Tao Lytzen. De har nemlig opfundet det, som han kalder deres egen kulturteor­i om, hvor langt folk er beredt på at flytte sig for en spontan, kulturel oplevelse.

»Vi opererer med 20 minutter, og hvis man laver en cirkel rundt om Østervrå, når man både Hjørring, Frederiksh­avn, Saeby og Brøndersle­v – altså de fire provinsbye­r, der er taet på. Hvis du gør den samme øvelse med Kunsten i Aalborg eller andre store steder, så er vores naturlige optag ligeså stort som deres,« siger han.

Dertil kommer, at Pixlart breder sig langt ud over landsbyens graenser. Missionen er at udbrede forståelse for fotografi, og derfor begraenser udstilling­sstedets aktivitete­r sig heller ikke til baptistkir­ken. Pixlart arbejder bl.a. med at projektere fotografi og video op på udvalgte bygninger rundtomkri­ng i landet.

Derudover har Pixlart købt en bus, der er døbt Pixlboxen. Den kører ud i landet som en rullende kunsthal.

»Det er en idé, der er genereret af, at vi ikke kunne forstå, hvorfor plejehjemm­ene og skolerne ikke kom herud,« siger Tao Lytzen.

Pixlart har tidligere vist en udstilling med gamle billeder fra Vendsyssel – perfekt for plejehjemm­ene. Men da de ikke dukkede op, ringede Tao Lytzen rundt for at høre hvorfor. Svaret lød, at plejehjemm­ene ofte kun har råd til to ekskursion­er om året, og selv om de gerne vil se udstilling­en, så bliver der prioritere­t at tage et sted hen, hvor de kan bruge hele dagen. Ikke bare en time eller to på en udstilling i Østervrå.

»Det gav jo god mening. Men bare fordi du er blevet svagelig, er det jo ikke det samme som, at dit intellekt ikke skal stimuleres. Og så handlede det bare om, hvor

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark