Jyllands-Posten

Selvtaegts­tema spidser til

DR’s nye søndagsser­ie ”Fred til lands” kom interessan­t, men også lidt ujaevnt fra start i sidste uge. Nu, da alle personer er behørigt introducer­et, er der mere ro til fokus på historiefo­rtaellinge­n. Og som følge deraf går kvaliteten et nøk op.

- JACOB WENDT JENSEN kultur@jp.dk

FRED TIL LANDS, Morten Hee Andersens Mike toner rent flag med sin indre psykopat, og stadig flere i landsbyen Ebberup får gode grunde til at skaffe ham af vejen. Landsbylae­gen (Claus Riis Østergaard) har den bedste grund, hvis man tror på selvtaegt. Mere og mere tyder nemlig på, at Mike har kørt hans søn ihjel med vilje. Bare for at finde ud af, hvordan den slags føles. Han har nemlig tidligere excelleret i at køre hovederne af høns, der var gravet ned i jorden på naer deres hoved. Dejlig fyr.

Milad (Dar Salim) føler sig også truet, da hans søn får bank af Mike. John (Mads Rømer) har en psykisk udfordret søn, der holdes i et jerngreb af Mike. Og Lene Maria Christense­ns kromutters mand mobbes voldsomt af Mike.

Karikature­rne er velkomne

Kromutters mand dyrker ikke sex med hende, så da hun gerne vil have børn, har hun ladet Mike tage hende bagfra ind over et bord en dag efter lukketid i kroen. Det er ikke videre realistisk adfaerd, men det giver hende en god grund til at sende ham ad helvede til.

Og angående den manglende realisme, som jeg var en smule traet af efter første afsnit, forstår jeg nu mere og mere er på sin plads i serien. Vi har at gøre med et staerkt karikeret kriminalun­ivers, som vi tidligere har set lignende i for eksempel en film som Ole Bornedals ”Fri os fra det onde” og Henrik Ruben Genz’ ”Frygtelig lykkelig”. Den slags skal jo vaere vildt og overrumple­nde, og det fornemmer man også, at ”Fred til lands” bliver mere og mere, jo laengere vi kommer frem i serien.

Mord i luften

Da Mike har malet skaeldsord på kroparrets hjem, der antyder, at krofatter er paedofil, spørger Lena Maria Christense­ns Bibi ham, hvorfor han gør det? Hun troede, de havde en aftale om, at Mike kunne knalde hende, og han så til gengaeld lod hendes mand vaere. Men Mike holder ikke aftalen og siger bagefter: »Du ved jo, hvor kedeligt der er her i byen. Nogen må sørge for, der sker noget!«

Kedelig er bestemt ikke et tillaegsor­d, man kan haefte på ”Fred til lands”. Tvaertimod. Indtil naeste uge kan vi blandt andet gå og taenke over, om de utilfredse borgere i Ebberup får fundet faelles fodslag til at tage livet af Mike. Og i bekraeften­de fald hvordan.

KRIMI episode 2 DANMARK, 2019 Louise Friedberg 58 min. Premiere søndag 5.10.2019

 ??  ?? Morten Hee Anders giver psykopaten Mike en ekstra portion vanvid i andet afsnit af ”Fred til lands”. Foto: Pr
Morten Hee Anders giver psykopaten Mike en ekstra portion vanvid i andet afsnit af ”Fred til lands”. Foto: Pr

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark