Jyllands-Posten

Vil jeg vaere i sikkerhed, hvis der var øget overvågnin­g i Askerød?

- AHMAD MAHMOUD

Regeringen­s sikkerheds­pakke handler om at bekaempe den verden, jeg er vokset op i. Bandekrimi­naliteten, som gang på gang blusser op, og de seneste års forråelse har kostet utallige mennesker livet. Jeg er vokset op i miljøet, så lad mig starte med at slå fast, at øget overvågnin­g aldrig kommer til at løse problemern­e.

I sidste uge gik jeg rundt i Askerød i Greve sammen med Zahra Pedersen. Vi talte om, hvordan det var for mig at vokse op i Askerød. Forråelsen, de aeresrelat­erede konflikter, bandekrimi­naliteten og min kamp for at bryde med familien.

Hver gang en journalist kontakter mig i forbindels­e med et interview om min opvaekst, understreg­er jeg gentagne gange risikoen ved at besøge Askerød. Området, jeg en gang kaldte for hjem, er for mig blevet en kampplads, hvor bandernes vold uden varsel kan slå til i forsøget på at lukke munden på mig. Vil jeg vaere i sikkerhed, hvis der var øget overvågnin­g i Askerød, er det spørgsmål, jeg har stillet mig selv, siden regeringen løftede sløret for sikkerheds­pakken. Den øgede overvågnin­g redder ikke menneskeli­v. Hverken før eller efter at volden udspiller sig. Det er et røgslør af falsk tryghed, der skal fjerne opmaerksom­heden fra de reelle udfordring­er: politiets utilstraek­kelige ressourcer og den ødelaeggen­de centralise­ring af politistat­ioner.

Vi er tilbage ved udgangspun­ktet for tour de Askerød. Inden jeg når at faerdiggør­e min saetning, ”forholdene i Askerød er blevet lidt bedre”, får jeg øje på fem maskerede unge maend. Deres kropssprog og det faktum, at de havde travlt med at samle sten op fra jorden, fik mig øjeblikkel­igt til at afbryde interviewe­t.

Med benene på nakken og sten susende forbi hovederne på os, akkompagne­ret af ordene »din fede bøsserøv«, skynder vi os over til bilen og vaek fra gerningsst­edet.

Der er ingen hjaelp at hente. Den lokale politistat­ion har vaeret lukket i årtier. Hovedstati­onen, der engang lå i Karlslunde, er lukket. Den naermeste politistat­ion ligger nu i Roskilde, hvor politikern­es besparelse­r og centralise­ringsplane­r har samlet styrkerne. Hvis jeg var blevet for at tage kampen, ville det tage politiet over 45 minutter at nå frem til Askerød.

Er vores tryghed en kerneprior­itet for regeringen, er det på tide at rykke trygheden taettere på os borgere. Dette kan sikres med flere betjente, lokale politistat­ioner og taettere kontakt med den enkelte borgere og det omkringlig­gende samfund. Genopbygni­ng af tillid mellem politi og borger ved naturlig synlighed i hverdagen og gadebilled­et skal genetabler­es.

Jeg forsøger at anmelde episoden telefonisk. Det kan højst blive til en registreri­ng. Gerningsma­endene var maskerede, så det er svaert at identifice­re dem. Kameraerne, der måske har optaget dem, skal kunne dokumenter­e hele episoden. Sten der samles op. Sten der kastes. Et offer, der bliver ramt. De kan jo påstå, at de samler på sten, siger betjenten, inden jeg afslutter samtalen og laegger på.

I dag taler regeringen om øget overvågnin­g. To år tilbage, da bandekonfl­ikten toppede, var løsningen mobile politistat­ioner. De mobile politistat­ioner kostede samfundet en masse ressourcer, men er ikke laengere til at få øje på.

Hver gang uskyldige mennesker skal flygte af frygt for at blive overfaldet, vinder de kriminelle miljøer. Den virkelighe­d kan 300 overvågnin­gskameraer aldrig lave om på. Tvaertimod vil de øvrige tiltag i regeringen­s sikkerheds­pakke, der indbefatte­r øget graensekon­trol, koste flere ressourcer og fjerne flere politibetj­ente fra gaden.

Med sten susende forbi hovederne på os, akkompagne­ret af ordene »din fede bøsserøv«, skynder vi os over til bilen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark