Jyllands-Posten

Stop snakken, og lad os komme i gang – vi kan godt finde 1.000 sygeplejer­sker

- Grete Christense­n

formand for Dansk Sygeplejer­åd

Hvordan skaffer man 1.000 ekstra sygeplejer­sker? Det må vaere et af de mest stillede spørgsmål i dansk politik det seneste halve år. Det er da heller ikke helt enkelt, for der står ikke 1.000 ledige sygeplejer­sker og venter på et job. Men det er heller ikke umuligt, og jeg foreslår, at vi nu bare kommer i gang.

Ikke mindst skal vi i gang med at uddanne flere, og vi skal have mindsket frafaldet på uddannelse­n. Saenker vi frafaldet fra de nuvaerende 25 til 15 pct., er det noget, der vil kunne maerkes allerede fra 2020.

Vi skal også sikre, at nyuddanned­e får en god introdukti­on, så faerre giver op, før de rigtig er kommet i gang. Og så skal vi tilbyde fuld tid til alle og saerligt til de 10 pct. af sygeplejer­skerne, som ufrivillig­t arbejder på deltid.

Arbejdsmil­jøet er et andet håndtag, der kan skrues på. Vi ved, at mindre arbejdspre­s kan give flere lyst til at gå op i tid og faerre til at forlade faget. Og endelig skal vi blive bedre til at fastholde og rekruttere med ekstra løn. På det punkt er sygeplejer­sker altså ikke anderledes end alle andre – de bliver også motiveret af belønning.

Så ja, det er helt rigtigt, at der ikke findes én enkelt løsning, der skaffer os flere sygeplejer­sker. Der er flere. I Dansk Sygeplejer­åd påstår vi ikke, at det bliver nemt, men det er tid til at rette fokus mod løsningern­e frem for udfordring­erne. Alle er jo enige om målet.

Derfor er det et vigtigt skridt, at der nu afsaettes penge i finanslovf­orslaget til rent faktisk at ansaette de 1.000 ekstra sygeplejer­sker. Det er en investerin­g i bedre kvalitet til patientern­e og bedre arbejdsmil­jø til sygeplejer­skerne. Jeg håber og tror, at det kan blive startskudd­et til en ny og mere positiv udvikling i sundhedsva­esenet.

Vi kan nemlig se, at det virker, når man vaelger at investere i sygeplejer­sker og deres arbejdsmil­jø. Et godt eksempel er Medicinsk Sengeafsni­t på Regionshos­pitalet Horsens, hvor en raekke initiative­r har sat gang i en positiv spiral, der har betydet faerre ubesatte stillinger, lavere sygefravae­r og flere sygeplejer­sker, der er gået op i tid.

På afdelingen i Horsens har man blandt andet lavet toårige introdukti­onsstillin­ger til de nyuddanned­e sygeplejer­sker, så de ikke bliver ramt af den usikkerhed og stress, som desvaerre rammer alt for mange nye sygeplejer­sker.

Man har også lettet presset på sygeplejer­skerne ved blandt andet at lade farmakonom­er overtage opgaven med at sortere medicin, og man har så vidt muligt ansat nye sygeplejer­sker på fuld tid.

At få flere sygeplejer­sker op i tid er noget, der ofte bliver naevnt i debatten. Og som mange sygeplejer­sker ryster på hovedet ad. Det giver nemlig ikke mindre arbejdspre­s, hvis ikke der følger penge til bedre normeringe­r med. Tvaertimod. Så vil der blot vaerre faerre hoveder om at klare flere natte- og weekendvag­ter i en arbejdsuge på flere timer.

Det er forståelig­t nok ikke attraktivt for ret mange.

Med øremaerked­e millioner til 1.000 ekstra sygeplejer­sker vil normeringe­rne ude på nogle afdelinger bliver en smule bedre. Det giver mindre travlhed og dermed bedre tid til patientern­e, de studerende og de nyuddanned­e. Det er den slags, der giver jobglaede og overskud til at gå op i tid. Det er der, vi skal hen.

Flere aeldre kommer til at laegge pres på sundhedsva­esenet i de kommende år, og allerede i 2025 kommer vi til at mangle 6.000 sygeplejer­sker, hvis ikke vi gør noget nu. Heldigvis er der mange initiative­r i gang.

Men 1.000 sygeplejer­sker er også kun en start, hvis der igen skal skabes balance mellem opgaver og den tid, medarbejde­rne har til rådighed. Flere aeldre kommer til at laegge pres på sundhedsva­esenet i de kommende år, og allerede i 2025 kommer vi til at mangle 6.000 sygeplejer­sker, hvis ikke vi gør noget nu. Heldigvis er der mange initiative­r i gang, men skal vi se den store virkning, kraever det faelles løsninger.

Så stop diskussion­en om, hvor de 1.000 sygeplejer­sker skal komme fra. Vi har større udfordring­er end det. For eksempel hvordan vi skaffer de naeste 1.000.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark