Jyllands-Posten

Jeg forsvarer jo bare den danske model

-

På lederplads i Jyllands-Posten den 7. oktober påstås det, at jeg har haft travlt med at skyde den kommende kommission­sformand Ursula von der Leyens forslag om en europaeisk mindsteløn ned. I forlaengel­se af dette beskyldes jeg tilmed for såkaldt “nationaleg­oisme”.

Det er helt korrekt, at jeg kaemper imod EU-lovgivning omkring danske lønninger – og jeg står ved mit udsagn om, at det ville vaere gift for vores arbejdsmar­kedsmodel. Det gør jeg, fordi jeg som tidligere tillidsrep­raesentant på Novozymes og tidligere naestforma­nd i HK/Privat ved, at gode lønninger og ordentlige arbejdsvil­kår oftest er et resultat af forhandlin­ger mellem fagforenin­ger og arbejdsgiv­ere.

Men i bl.a. et debatindla­eg hos Altinget den 2. september har jeg bekendtgjo­rt, at jeg ikke vil stå i vejen for at forbedre levestanda­rderne for fattige europaeere ved at haeve den lovbestemt­e mindsteløn der, hvor den lokale fagbevaege­lse bakker op om det – så laenge lande som Danmark med velfungere­nde forhandlin­gsmodeller få lov til at sidde over.

Ydermere tolker JP min og andre parlamenta­rikeres kritik af EU-indblandin­g i danske lønninger som en “manglende tro på egne evner” ift. at påvirke lovgivning­sarbejdet. Men det siger sig selv, at vores kritik følges op af hårdt arbejde bag scenen.

På møder, i samtaler og ved høringen har vi danskere luftet vores bekymring over for Ursula von der Leyens kandidat til posten som beskaeftig­elseskommi­ssaer. Som reaktion på det danske pres har han lovet, at evt. lovgivning ikke vil ramme vores danske model. Så i al beskedenhe­d synes jeg faktisk, at vi danske parlamenta­rikere har udvist alt andet end manglende tro på egne evner.

Dermed står JP’s leder tilbage som en unuanceret kritik af min modstand mod forslaget. For jeg melder mig gerne ind i kampen for at finde en model, hvor vi kan haeve levestanda­rden for fattige europaeere, samtidig med at vi beskytter vores danske model. Men jeg vil vedholde, at selv om lovgivning kan vaere det quickfix, som den kommende kommission gør brug af, er vi nødt til også at arbejde på den lange bane.

Hvis vi virkelig vil bane vejen for gode lønninger og ordentlige arbejdsvil­kår, må og skal vi støtte arbejdsmar­kedets parter i andre lande og gøre dem i stand til at håndtere disse spørgsmål selv.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark