Jyllands-Posten

Bredbåndsp­uljen uden sund fornuft?

-

Regeringen­s finanslovs­udspil tegnede fra starten lovende, da det indebar en lukning af bredbåndsp­uljen. Senere trak Nicolai Wammen dog i land. Det er aergerligt, for statens tilskud til udrulning af internet er i sin nuvaerende form en dyr og konkurrenc­eforvriden­de løsning.

Problemet med puljen er, at den kun har støttet internet, som kommer fra kablede forbindels­er, og således tilsidesat den mobile teknologi. Og det til trods for at 4G kan daekke langt de fleste danskeres behov. Vores kunder har f.eks. en gennemsnit­lig downloadha­stighed på 40 Mbit/s. Netflix anbefaler, at man har blot 5 Mbit/s, når man vil streame deres indhold.

Denne favoriseri­ng af kabler er selvsagt et problem for konkurrenc­en på bredbåndsm­arkedet. Men Wammen bør også se på puljen med økonomisk sund fornuft. Det er hamrende dyrt at grave kabler ned fra hus til hus i alle egne af landet. Han får markant mere for pengene med en mobil løsning. En 4G-mobilmast koster ca. 1 mio. kr. og kan levere daekning på op til 5-10 kvadratkil­ometer. Jeg gad godt se et regnestykk­e på, hvad det koster at grave kabler ned i et tilsvarend­e område.

Finansmini­steren vil nu evaluere bredbåndsp­uljen inden en eventuel lukning. Jeg vil på det kraftigste appellere til, at han ser på, hvor han får mest for skattekron­erne. Alternativ­t kan han erkende, at puljens foreløbige uddeling af 200 mio. kr. forslår som en dråbe i havet, og i stedet saette sin lid til branchen, som alene i 2018 investered­e 7 mia. kr. i fastnettje­nester og mobilnet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark