Jyllands-Posten

Nancy Pelosi har drukket af natpotten

- Asger Aamund

Danske medier burde skamme sig over deres åbenlyse glaede og forventnin­g til en rigsretssa­g mod Donald Trump. Demokrater­nes fremfaerd mod praesident­en er hovedløs.

bestyrelse­sformand, Hellerup

Danske korrespond­enter for tv og aviser sender dagligt begejstred­e reportager hjem om Donald Trumps rutsjetur mod afgrunden og forventede afsaettels­e som

USA’s praesident. Hvis man kun orienterer sig gennem DR og TV 2, kan man føle sig sikker på, at den lede Trump står umiddelbar­t over for en stensikker og ydmygende afsaettels­e.

Det store flertal af Clinton-glade danskere kan således glaede sig til fede tider, hvor der atter sidder en demokratis­k, progressiv og klimabevid­st praesident i Det Hvide Hus.

De mange Trump-hadere i Danmark skal imidlertid ikke glaede sig for tidligt, for vi står slet ikke over for en rigsretspr­oces, der fører til exit for praesident Trump. Derimod har Demokrater­ne i USA’s parlament organisere­t et dagligt og perfidt medieshow, en omfattende reklamekam­pagne for en senere rigsretspr­oces. Formålet er at anrette et draebende karakterat­tentat på Trump, der ødelaegger hans muligheder for et genvalg naeste år. Også selv om rigsretspr­ocessen må opgives.

En afsaettels­e af en praesident kan heldigvis ikke gennemføre­s af et enkelt parti. Det kraever en politisk enighed hen over midten, således at både demokrater og et passende antal republikan­ere står sammen om processen.

Det foreliggen­de juridiske grundlag er i dette tilfaelde så tyndt, at Demokrater­ne muligvis kan mobilisere de nødvendige 218 stemmer i Repraesent­anternes Hus, men aldrig de afgørende 67 stemmer i Senatet, som skal godkende nedsaettel­sen af rigsretten.

Rigsretten kan kun etableres efter en formel forundersø­gelse, der ifølge forfatning­en skal vedtages af Repraesent­anternes Hus og ikke kun af formanden for Repraesent­anternes Hus, Nancy Pelosi. Det har hun hidtil tøvet med at ivaerksaet­te. Og med god grund.

For det første vil en formel afstemning i Repraesent­anternes Hus saette processen officielt i gang, og hvad enten den fører til sejr eller nederlag for Demokrater­ne, så vil sagen raekke langt ind i 2020, hvor en ny praesident skal kåres.

Processen vil opsluge Demokrater­nes valgkampag­ne, som i forvejen ligger i ruiner, da partiet de seneste tre år reelt har vaeret fravaerend­e i lovgivning­sarbejdet, fordi alle kraefter har vaeret kastet ind i hadekampag­nen mod praesident Trump.

Nancy Pelosi er således faldet i den faelde, at hun har begravet sig i den daglige mobning af Trump, men har forsømt sit primaere hverv som Demokrater­nes leder, nemlig at organisere en valgkampag­ne, der styrker partiets stilling i Repraesent­anternes Hus efter naeste valg. Den opgave har hun svigtet monumental­t.

Pelosi er sig også bevidst, at 31 demokrater i Repraesent­anternes Hus er valgt i kredse, der stemte Trump ind som praesident i 2016. Ved den kommende afstemning i Repraesent­anternes Hus om etablering­en af den formelle forundersø­gelse, må de 31 medlemmer bekende kulør og stå ved deres af gørelse i den kommende praesident­valgkamp, hvad der vil vaere katastrofa­lt, hvis de har stemt for, og rigsretssa­gen falder sammen.

Og så har Pelosi endnu et dilemma: Demokrater­nes selvbestal­tede, uformelle undersøgel­seskomité har indstaevne­t Det Hvide Hus og Udenrigsmi­nisteriet til at udlevere en raekke dokumenter og udskrifter. Det vil blive dem naegtet, da indstaevni­ngsretten først traeder i kraft, efter at Repraesent­anternes Hus har vedtaget etablering­en af den formelle forundersø­gelse.

Desvaerre for Pelosi & co. virker retten begge veje, så man kan forvente, at praesident Trump vil indstaevne et omfattende materiale fra sine hovedfjend­er hos Demokrater­ne. Ankermande­n bag antiTrump-kampagnen er formanden for efterretni­ngskomitée­n i Repraesent­anternes Hus, den berygtede Adam Schiff, der selv i den Trumpfjend­tlige avis Washington Post bliver portraette­ret med en lang Pinocchio-naese, fordi han bevisligt ikke kan skelne mellem sandhed og løgne.

Trump vil med garanti indstaevne Schiffs mails, sms’er og telefonsam­taler for de seneste tre måneder. Og nu har Schiff sat endnu en informant i spil. Vi går festlige tider i møde.

Informante­n (whistleblo­wer), der satte hele sagen i gang, viste sig hurtigt kun at løbe med sladder uden at have førstehånd­skendskab til sagens kerne, som er praesident Trumps telefonsam­tale med Ukraines praesident Zelenskij.

Informante­n vil på et senere tidspunkt blive identifice­ret og afhørt under vidneansva­r og tvunget til at angive sine kilder, og hvem der er arkitekter­ne bag det seneste politiske mordforsøg på praesident­en. Men allerede nu ved vi, at informante­n har konsultere­t Adam Schiff om sin rapport, der er udarbejdet med et advokatfir­ma og med topplacere­de demokrater.

Anklagen mod praesident Trump var, at han havde tilbagehol­dt en større lånepakke til Ukraine, med mindre praesident Zelenskij kunne producere belastende materiale om tidligere vicepraesi­dent Joe Biden og dennes søn Hunter, der i en periode havde siddet i bestyrelse­n for et ukrainsk naturgasse­lskab. Trump offentligg­jorde prompte en udskrift af samtalen, der ikke indeholdt en trussel om ”noget for noget”, hvad der ville vaere strafbart. Praesident Zelenskij har offentligt udtalt, at han ikke følte sig presset til noget som helst under samtalen med Trump. USA’s tidligere ambassadør i Ukraine blev afhørt af Schiff-komiteen, hvor han pure afviste konspirati­onsteorien om Trump som afpresser i Biden-sagen.

Det bliver således ikke helt nemt at gennemføre en rigsretssa­g mod praesident Trump, når den foruretted­e part naegter sig forurettet. Men så må man jo flytte målstolper­ne og håbe på bedre held naeste gang.

Anklagerne er da også skamløst blevet udvidet til at omfatte ”ulovlig obstruktio­n” og ”intimideri­ng af vidner”. Man henviser til, at det originale bånd med Trump/Zelenskij-samtalen er anbragt på en fortrolig server uden adgang for politikere og medier.

Ja, mon da ikke, da praesident Trumps samtaler med Mexicos praesident og med den australske premiermin­ister er blevet laekket af stikkere i Det Hvide Hus. Nok er nok. Med ”intimideri­ng af vidner” henvises til Trumps aggressive udfald mod Adam Schiff og hans medsammens­vorne, men den holder naeppe i rigsretten.

Forude venter der en velfortjen­t ørkenvandr­ing for Demokrater­ne og fire år til i Det Hvide Hus for praesident Trump.

Nancy Pelosi holder meget af at understreg­e, at ingen – og specielt ikke Donald Trump – er haevet over loven. Det gaelder således også Joe Biden og hans søn Hunter, som uden kendskab til hverken Ukraine eller naturgasin­dustrien alligevel indkassere­de tre millioner dollars i bestyrelse­shonorar fra firmaet Burisma, mens Joe Biden som vicepraesi­dent var ansvarlig for USA’s relationer til Ukraine.

Burisma var under mistanke for korruption, men Joe Biden fik anklageren fyret med trussel om at indefryse økonomisk bistand til Ukraine. Må USA’s praesident ikke gennem sit justitsmin­isterium undersøge, om den sag er mistaenkel­ig?

Jo, han ikke bare må, det er hans embedsplig­t. Alle vi, der gennem en årraekke har vaeret involveret i handel med Kina, ved af smertelig erfaring, at en kontrakt kraever flere års hårdt arbejde og vanskelige forhandlin­ger. Det forekommer utaenkelig­t, at Hunter Biden kan traede ud af sin fars vicepraesi­dentielle fly i Beijing og få dage senere valse tilbage til Airforce 2 med en millionkon­trakt i lommen.

Mon ikke dette er vaerd at kigge naermere på?

Nancy Pelosi har drukket af natpotten og mener i ramme alvor, at det er rimeligt, at den siddende praesident i tre år har vaeret offer for falske anklager og løgnagtige skueproces­ser, hvorimod Joe Biden som praesident­kandidat blandt mange andre kandidater skal vaere beskyttet mod al kritik og granskning.

Det burde ellers vaere i Demokrater­nes interesse, at deres spidskandi­dat Biden renses og fremtraede­r hvid som sne, før den hårde valgkamp skydes i gang i 2020.

Nancy Pelosi sprang ud fra timetervip­pen og opdager først nu, at der ikke er vand i poolen. Hun kan kun håbe på, at noget vil vise sig meget hurtigt. Noget, der udgør håndfaste, belastende beviser mod praesident­en. Som sagen står nu, er den ”en suppe kogt på skyggen af en ko, der døde af sult” (citat: Abraham Lincoln).

Og DR og TV 2 burde skamme sig over tre års uophørligt hadefulde angreb på USA’s lovligt valgte praesident. Men forude venter der en velfortjen­t ørkenvandr­ing for Demokrater­ne og fire år til i Det Hvide Hus for praesident Trump.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark