Jyllands-Posten

Renaessanc­emaler langt fra tidens tummel

-

Mange af Niels Strøbeks billeder er så realistisk­e, at de på afstand kan ligne fotografie­r.

Samtidig er de naert beslaegted­e med det italienske renaessanc­emaleri, barokken, dansk guldalder og den retning, som i 1600-tallet blev kaldt trompe-l’oeil (øjenbedrag).

Den nu 75-årige maler er isaer kendt for sine portraette­r.

Markant er hans fremstilli­ng af tidligere statsminis­ter Poul Schlüter (K), som haenger i Folketinge­t. Han har malet dronning Margrethe, prins Henrik og deres børn i klare renaessanc­emiljøer.

I det hele taget fylder, hvad han selv kalder »rigets store sønner M/K« – direktører, borgmestre og professore­r – paent i den samling portraette­r, han tidligere i karrieren malede på bestilling.

Senere har Strøbek i lige så høj grad dyrket landskabsm­aleriet og portraette­r af ukendte, almindelig­e danskere, om sådanne ellers findes. I en genre kendt som superreali­sme, praeget af sirlige penselstrø­g og knivskarpe detaljer.

Niels Strøbek definerede tidligt sig selv som lidt uden for de herskende strømninge­r i kunstverde­nen.

I et interview i JyllandsPo­sten erklaerede han i 2004, at mange nye kunstvaerk­er »er iscenesat med opblaeste filosofisk­e falbelader, som forgaeves forsøger at bortjage dette umiskendel­ige indtryk af rungende tomhed«.

Han fornaegter heller ikke sin herkomst i borgerskab­et.

Strøbek opsøgte allerede som 16-årig sin senere laeremeste­r på Kunstakade­miet, professor Egill Jacobsen, og insistered­e på blive elev hos ham. Hvilket han blev.

Han debuterede på Charlotten­borgs Forårsudst­illing i 1966. Herfra gik det slag i slag, da han straks solgte to vaerker til Statens Kunstfond og Københavns Kommune til priser, der var dobbelt så høje som kammerater­nes.

Listen over hans senere udstilling­er er alenlang, og han er repraesent­eret på et stort antal museer. Niels Strøbek har også udsmykket Domhuset i København.

Kunstneren har det svaert med, hvad han betegner som kunsthisto­rikernes dominans på museerne, afslørede han i 2004 i Jyllands-Posten:

»Et museumsbes­øg er efterhånde­n blevet et intellektu­elt forhindrin­gsløb. Og dog er det ikke laenge siden, at enhver vidste at respektere, at kunstens vaesen var af åndelig art. At uforstyrre­thed og fordybelse var forudsaetn­ingen for at tilegne sig dette saerlige stof, hvis kendetegn er uforklarli­ghed.« Niels Strøbek,

kunstmaler, Borre

 ??  ?? Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen
Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark