Jyllands-Posten

Mercedes er verdensmes­ter, men er det slut med dominansen?

Søndag vandt Mercedes atter konstruktø­rernes VM, men der er tegn på spraekker i tyskernes styrke.

- THOMAS LUND HANSEN thomas.lund@jp.dk

Søndag vandt Mercedes det sjette konstruktø­r-VM i traek. Denne gang fire grandprixe­r før saesonen er slut. Dermed tangerer tyskerne Ferraris rekord fra 19992004, da Michael Schumacher dominerede Formel 1-sporten i en italiensk racer.

Men på trods af det imponerend­e resultat viser der sig alligevel en tendens til, at Mercedes kan blive udfordret i naeste saeson.

Siden det britiske grandprix i juli har Ferrari vaeret konkurrenc­edygtig, og ofte har Mercedes haft svaert ved at følge med Ferrari. I Japan kvalificer­ede Ferrari sig igen som nummer et og to – hvorefter det i løbet gik lidt ned ad bakke, da Valtteri Bottas overhalede hele bundtet, mens Lewis Hamilton sneg sig op på tredjeplad­sen efter Ferraris Sebastian Vettel.

Ifølge to eksperter er der tegn på, at Mercedes kan blive udfordret naeste saeson.

»Jeg tror, at der kommer en udfordring, for Mercedes vandt reelt dette VM på den første halvdel af saesonen. Efter sommerferi­en er Ferrari og Red Bull kommet med,« siger John Nielsen, tidligere racerkører og nuvaerende ekspert på TV3+.

John Nielsen mener ligefrem, at Mercedes kan blive vippet af pinden naeste år, blandt andet på grund af at Ferrari har fået en ny teamchef, mens Red Bull er begyndt at blive gode venner med den nye motor, som Honda leverer.

»Med Ferraris nye organisati­on med Mattia Binotto, og det at Red Bulls samarbejde med Honda bliver bedre og bedre, tror jeg ikke, at Mercedes får lov til at sidde der så meget laengere, for historien i Formel 1 viser, at hver aera har sin tid,« siger John Nielsen.

»Ferrari er taet på«

Han støttes af Jyllands-Postens Formel 1-ekspert, Thomas Wulff.

»Hvis vi havde haft dette styrkeforh­old mellem Ferrari og Mercedes fra starten, havde vi haft en helt anden saeson. Jeg tror nu nok, at Hamilton stadig var blevet verdensmes­ter, men det havde vaeret mere spaendende,« siger Thomas Wulff.

Han peger specifikt på en situation under grandprixe­t i Japan, hvor Lewis Hamilton over fem omgange til slut ikke kunne overhale Sebastian Vettel, hvilket ellers er sket ofte tidligere på saesonen.

»At Hamilton ikke bare indhenter Vettel og kører forbi ham, viser faktisk, at Ferrari virker til at vaere en taet på ligevaerdi­g konkurrent,« siger Thomas Wulff.

En faktor, der spiller yderligere ind til Ferrari og Red Bulls fordel, er, at reglemente­t for bilerne ikke aendres synderligt til naeste saeson. Det vil sige, at de to udfordrere kan udnytte fremgangen fra i år til at hale yderligere ind på Mercedes.

God start af Magnussen

Japans grandprix blev lidt af en rutsjebane­tur for Kevin Magnussen.

Under kvalifikat­ionen blev han grebet af en kastevind og kørte baglaens ind i en barriere. Han måtte ud og skifte gearkasse og kom aldrig på banen igen, hvorfor han startede som nummer 19.

Men da starten gik, kørte han sin måske bedste første omgang nogensinde. Fra placeringe­n nede bagved strøg han frem til nummer 13 – uden sammenlign­ing den bedste start i feltet – og dermed var uheldet fra kvalifikat­ionen pludselig udlignet, men så klokkede teamet i det, da han gik i pit efter 19 omgange.

»Hvad pokker skete der?« spurgte Magnussen over radioen, og svaret fra hans løbsingeni­ør var bare »undskyld«.

Ifølge Kevin Magnussen var problemet, at de pittede ham på et tidspunkt, hvor han kom ud bag en masse konkurrent­er, og at han derfor mistede tre pladser.

»Jeg spurgte flere gange og fiskede efter at komme i pit, men alligevel røg jeg ind som nummer to (efter teamkolleg­a Romain Grosjean, red.), og det skal jeg lige have hørt om, hvorfor det skete, for det gav ikke så meget mening,« sagde han efter løbet til TV3+.

Stadig knas med daekkene

Uanset roderiet i pitten kunne det ikke daekke over, at Haas stadig ikke har helt styr på daekkene, for da Magnussen kom tilbage på banen, kørte han omgangstid­er, der var meget langsommer­e end de fleste andre køreres, og han endte som nummer 17.

Kevin Magnussens holdkammer­at Romain Grosjean fik heller ikke et godt grandprix. Han kvalificer­ede sig ellers som nummer 10, men kunne ikke holde den gode placering, og han endte som nummer 15.

 ??  ?? Bottas i boblebad.
Med en sejr til Valtteri Bottas på Suzuka Circuit i Japan, kunne Mercedes kåres som det bedste team i årets Formel 1-saeson.
Foto: Soe Zeya Tun/Reuter
Bottas i boblebad. Med en sejr til Valtteri Bottas på Suzuka Circuit i Japan, kunne Mercedes kåres som det bedste team i årets Formel 1-saeson. Foto: Soe Zeya Tun/Reuter

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark