Jyllands-Posten

Formanden: Vi er lige så udfordret som alle andre

Den stigende levealder og det lave rentenivea­u presser landets største pengetank, erkender formand Torben M. Andersen.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Det er beslutning­er, der raekker ind i millioner af danskeres privatøkon­omi, som ATP’s bestyrelse med økonomipro­fessor Torben M. Andersen i spidsen er i gang med at overveje.

De lave renter og den stigende levetid presser ATP’s forretning­smodel så hårdt, at pensionsgi­ganten i årevis ikke har levet op til et af sine centrale mål: at sikre, at de løbende pensionsud­betalinger følger med inflatione­n, så ATP-pensionist­erne ikke mister købekraft.

5,2 mio. danskere er tvungne medlemmer hos ATP. Heraf er ca. 1,6 mio. pensionist­er, og for 40 pct. af dem er pengetanke­n saerlig vigtig, fordi de ud over folkepensi­onen kun har udsigt til pensionsud­betalinger fra ATP.

»Det er klart, at ATP med sin størrelse og store betydning som en af grundpille­rne i pensionssy­stemet og hele velfaerdss­ystemet er vigtig. Og vi er lige så udfordret som alle andre. Af de lave afkast og den stigende levetid,« siger Torben M. Andersen, formand for ATP.

Det seneste års tid har ATP’s bestyrelse diskuteret, om forretning­smodellen skal laves om. Men Torben M. Andersen vil ikke afsløre, hvad de ansvarlige for Danmarks største – og Europas tredjestør­ste – pengetank gør sig af konkrete overvejels­er.

Store justeringe­r

Med en formue på knap 800 mia. kr. ved årsskiftet og nu 880 mia. kr. er ATP så stor, at en beslutning om blot en mindre justering kan flytte mange milliarder og dermed påvirke de finansiell­e markeder. Og det er ikke kun små justeringe­r, der ifølge professor Jesper Rangvid fra CBS er brug for.

I dag placeres 80 pct. af danskernes indbetalin­ger til ATP i renteswaps og sikre obligation­er med 15 års løbetid, som p.t. giver et beskedent negativt afkast. De resterende 20 pct. geares mindst et par gange og investeres på finansmark­ederne.

Rangvid har kigget ATP i kortene sammen med forsker og lektor Henrik Ramlau-Hansen fra CBS – der i en artikel i fagtidsskr­iftet Finans/Invest fokuserer på ATP’s forretning­smodel. De når frem til, at den garantered­e del af opsparinge­n bør reduceres fra 80 pct. til 60 pct. eller mindre. Tilsvarend­e skal der skrues op for den andel, der investeres frit på markederne.

Ikke attraktivt

Ifølge Jesper Rangvid er det ganske enkelt ikke attraktivt at sende nye penge ind i ATP, når det er stensikker­t, at 80 pct. af opsparinge­n placeres til en negativ rente.

Det lyder umiddelbar­t som en no brainer, men det er det ifølge Torben M. Andersen ikke.

»ATP-pensionen er en del af grundtrygh­eden i det danske pensionssy­stem. Det taler for, at der skal vaere et stort element af sikkerhed,« siger Torben M. Andersen, som derudover peger på, at det er usikkert, hvordan en eventuel aendring af fordelinge­n vil påvirke pensionern­e, fordi det er dybt afhaengigt af udviklinge­n på de finansiell­e markeder.

Han peger desuden på, at ATP i dag har en simpel model, fordi der kun er et produkt, nemlig den livslange udbetaling af ATP-pension. Hvis man fremover aendrer splittet, så kun 60 pct. af indbetalin­gerne garanteres, mens resten investeres frit, skal ATP fremover have to forskellig­e bestande.

For medlemmer i den nye bestand med en lavere garanti vil løbe en større risiko end de øvrige medlemmer.

Det vil forventeli­gt give et højere afkast over tid.

Og det afkast vil de ikke acceptere at dele med de gamle medlemmer, som ikke løber en tilsvarend­e risiko. Men prisen for det forventeli­gt højere afkast er, at det i vaerste fald kan ende med et endnu lavere afkast.

»Det er i forhold til omkostning­erne et vaesentlig­t hensyn at operere med kun en bestand i stedet for at have flere bestande inden for systemet. Der er mange hensyn at tage, og man skal derfor taenke sig grundigt om, inden man skrider til handling,« siger Torben M. Andersen.

Men det er vel ikke attraktivt, at 80 pct. af danskernes opsparing placeres i vaerdipapi­rer, som med sikkerhed giver minusrente­r 15 år frem i tiden?

»Man skal ikke lave store aendringer af pensionssy­stemet, fordi der aktuelt er lave markedsren­ter. Der er ikke gode erfaringer med at lave aendringer på grund af helt kortsigted­e ting på de finansiell­e markeder,« siger Torben M. Andersen, som dog ikke vil afvise, at Rangvid og Ramlau-Hansen kan have en pointe.

»Vi har et åbent sind, og vi diskuterer i bestyrelse­n hele tiden disse forhold,« siger Torben M. Andersen.

Nok er der flere mørke skyer over ATP med det lave rentenivea­u og den stigende levetid som to af de mørkeste. Men der er også lyspunkter i horisonten, understreg­er formanden.

»Vi har igennem årene hensat mange milliarder kroner til den stigende levetid. Men når Folketinge­t saetter pensionsal­deren op – formentlig igen naeste år – så bliver en del af det, vi har hensat til stigende levetid, omsat til højere pension. Hvis pensionsal­deren stiger med et år, skal medlemmern­e indbetale et år mere og traekke pensioner et år mindre. Det er en dobbelteff­ekt, som er meget stor,« siger Torben M. Andersen.

 ??  ??
 ??  ?? Torben M. Andersen er formand for ATP og økonomipro­fessor på Aarhus Universite­t. ATP er bl.a. presset af, at danskerne lever stadig laengere, og at renten – og dermed de afkast, der bliver skabt – er lav. Foto: Stine Rasmussen
Torben M. Andersen er formand for ATP og økonomipro­fessor på Aarhus Universite­t. ATP er bl.a. presset af, at danskerne lever stadig laengere, og at renten – og dermed de afkast, der bliver skabt – er lav. Foto: Stine Rasmussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark