Jyllands-Posten

Politisk indgreb kan sikre elkunder mod at betale overpriser for strøm

Konsulenth­uset Implement anbefaler politikern­e at tvinge elselskabe­r til at indhente tilbud fra konkurrent­er, når de køber store maengder strøm.

- JESPER HØBERG JAKOB MARTINI jesper.hoberg@finans.dk jakob.martini@finans.dk

Reglerne skal strammes, hvis man vil sikre sig mod, at landets store elkoncerne­r køber dyr strøm af sig selv på monopolkun­dernes regning.

Sådan lyder konklusion­en i en rapport, som konsulentf­irmaet Implement har lavet for Forsynings­tilsynet.

Tilsynsdir­ektør Carsten Smidt vil ikke kommentere de konkrete forslag i rapporten, men han haefter sig ved, at netselskab­erne ifølge undersøgel­sen køber 99 pct. af strømmen i deres koncernfor­bundne handelssel­skaber uden at indhente priser fra konkurrere­nde selskaber.

»Når vi sammenhold­er det med den metode, som mange af selskabern­e benytter til prissaetni­ng af de koncernint­erne køb, fører det til en bekymring om, at købet kunne vaere foretaget til en lavere pris,« siger Carsten Smidt.

Derfor er en af rapportens anbefaling­er, at netselskab­erne fremover skal tvinges til at indhente tilbud fra andre aktører.

Nettab opstår, når elselskabe­rne sender strøm gennem ledningsne­ttet. Undervejs forsvinder noget af strømmen, og derfor køber elselskabe­rne ekstra strøm for at daekke tabet og indregner det i priserne til kunderne.

Da nettabene løber op i millioner af kilowatt-timer, er der betydelige summer på spil.

1 øre betyder meget

Således købte Ørsteds elnetselsk­ab, Radius, strøm til daekning af nettab for 193 mio. kr. alene i 2017, og en aendring i indkøbspri­sen på bare 1 øre per kilowatt-time betød, at omkostning­en enten blev øget eller mindsket med 3,6 mio. kr.

Samtidig er der stor forskel på de enkelte elselskabe­rs indkøbspri­ser, viser tal fra Forsynings­tilsynet.

F.eks. var Radius’ gennemsnit­lige indkøbspri­s i 2017 20 pct. højere end den pris, som Eniigs elnetselsk­ab købte ind til.

Ifølge direktør i Forsynings­tilsynet Carsten Smidt har den nye rapport ikke fundet tegn på ulovlighed­er, men den påpeger alligevel et problem i det nuvaerende regelsaet.

Når selskabern­e skal retfaerdig­gøre deres indkøbspri­s over for tilsynet, har de nemlig lov til at bruge en pris, som elhandelss­elskabet har opkraevet fra eksterne kunder.

»Den pris vil ofte vaere fastsat ud fra, at der ikke er synergier mellem de to parter. Det betyder så også, at de synergier, der ofte vil vaere ved at handle internt, alene tilfalder det kommerciel­le elhandelss­elskab. Kunderne i netselskab­et kommer således til at betale mere, end de ville gøre, hvis de fik andel i de gevinster, der er ved at handle internt i koncernen,« siger Carsten Smidt.

Rapporten fra Implement er blot en del af et større analysearb­ejde, som davaerende energimini­ster Lars Chr. Lilleholt (V) satte i gang i 2018. Analysen skal afdaekke, om der sker konkurrenc­eforvridni­ng, når energikonc­erner driver virksomhed i fri konkurrenc­e på nogle områder, samtidig med at de også har monopolfor­retninger inden for eksempelvi­s el, vand og varme.

Den nye energimini­ster, Dan Jørgensen, vil ikke forholde sig til Implements rapport og anbefaling­en om at konkurrenc­eudsaette elselskabe­rnes strømkøb til daekning af nettab.

Professor i energi- og forsynings­ret på Syddansk Universite­t Bent Ole Gram Mortensen mener, at forslaget giver mening, men at politikern­e også bør overveje »det helt store skridt«, nemlig at udskille elnetselsk­aberne fra de store energikonc­erner.

Forberede udbud

I Radius siger direktør Jens Fossar Madsen, at virksomhed­en allerede i sommer selv besluttede at lave et udbud på køb af strøm til nettab for 2020 og er i fuld gang med at forberede udbudsmate­rialet.

»Det gjorde vi, fordi vi gerne vil prøve det af, men det betyder ikke, at jeg er tilhaenger af, at vi skal have tvungne udbud af specifikke ydelser. Jeg foretraekk­er, at vi selv tager ansvaret på os, frem for at myndighede­rne udstikker meget detaljered­e regler for, hvordan vi skal drive forretning,« siger han.

Dansk Energi påpeger i en skriftlig kommentar, at koncernint­erne handler er normale i erhvervsli­vet.

»Hvis myndighede­rne mener, at reglerne for koncernint­ern handel skal aendres, må aendringer­ne gaelde for hele erhvervsli­vet og ikke kun vaere en saerordnin­g for energisekt­oren,« lyder det fra brancheorg­anisatione­n.

Forsynings­tilsynet er i forvejen i gang med at undersøge indkøbspri­serne i nogle af de største elselskabe­r. De undersøgel­ser er endnu ikke faerdige.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark