Jyllands-Posten

Vagthunden i energibran­chen får staerkere taender:

Forsynings­tilsynet har rundet et år. Interne handler i elselskabe­rne er et af de områder, som tilsynets direktør Carsten Smidt har et skaerpet fokus på.

- JAKOB MARTINI JESPER HØBERG jakob.martini@finans.dk jesper.hoberg@finans.dk

Carsten Smidt har taget en del kampe med landets energisels­kaber, siden han for godt et år siden blev styrmand for forbrugern­es nyfødte vagthund på energiområ­det, Forsynings­tilsynet. Torsdag slog han fast, at kampen langtfra er forbi, da han gjorde status på et åbent møde med energisekt­oren i København.

»Der er områder, hvor vi oplever en raekke udfordring­er,« sagde Carsten Smidt diplomatis­k under sit indlaeg.

Opgaven var klar, da han blev øverstkomm­anderende i Forsynings­tilsynet. En raekke afsløringe­r i JyllandsPo­sten havde vaekket et bredt flertal i Folketinge­t, der etablerede Forsynings­tilsynet for at skaerpe kontrollen med energisels­kaberne.

Dels barslede fjernvarme­selskabern­e med milliardre­gninger til kunderne på baggrund af udskaeldte rentebereg­ninger, dels havde elselskabe­r braendt milliarder af kroner af på fejlslagne kommerciel­le

»Branchen er jo velorganis­eret og god til at varetage egne interesser, men der er desvaerre eksempler på, at det er sket på bekostning af forbrugern­e,« lød det dengang fra den davaerende energimini­ster Lars Christian Lilleholt (V). investerin­ger.

Behov for skarpt tilsyn

For Carsten Smidt har der vaeret nok at se til i det første år. Strukturen er lavet om for at forkorte beslutning­sgangen, og en ny strategi er blevet lagt for at prioritere de vigtigste sager.

Alligevel argumenter­ede Forbrugerr­ådet Taenk og brancheorg­anisatione­n De Frie Energisels­kaber for, at der skal flere muskler til, hvis tilsynet skal have en chance for at sikre de laveste priser til forbrugern­e.

Omvendt advarede branchefor­eningerne Dansk Energi og Dansk Fjernvarme om, at øget regulering giver administra­tivt bøvl og koster penge.

For Carsten Smidt er det ikke til diskussion, at kunderne har brug for et skarpt tilsyn.

»Der er ingen tvivl om, at det er bedre for forbrugern­e, når der er flere udbydere af et produkt. Det er jo hele baggrunden for, at vi har en regulering af monopolern­e,« sagde han på mødet og uddybede over for Jyllands-Posten, hvordan Forsynings­tilsynets første år er gået.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark