Jyllands-Posten

»Det forventer jeg, at vi kan få en hel del ud af«

- CARSTEN SMIDT, FORSYNINGS­TILSYNET

Er det lykkedes at gøre Forsynings­tilsynet så skarpt, som det var hensigten?

»Det handler meget om vores indgrebsmu­ligheder. Vi er i hvert fald blevet noget mere aktive i at sende indskaerpe­lser, påtaler eller påbud ud til selskabern­e. Vi forholder os en hel del mere til de problemsti­llinger, der kan vaere i sektoren,« siger han.

Der har vaeret en del kampe undervejs og store sager om f.eks. Verdo og fjernvarme­selskabern­es renteregni­nger. Han mener generelt, at tilsynet har haft en god dialog med branchen, men han glaeder sig over, at en ny bekendtgør­else er på vej, som giver vagthunden staerkere taender.

»Det handler om vores mulighed for at dykke ned i regulatori­ske problemsti­llinger og overvåge markeder mere intenst, end vi gør i dag. Det vil vi nu få hjemmel til,« siger han og uddyber.

»Vi får hjemmel til at indhente flere oplysninge­r fra selskabern­e, som vi kan bruge til analytiske formål. Vi får også bedre mulighed for løbende at følge med i, hvad der sker på et marked, bl.a. for at se, om der kan gøres noget for at gøre markedet mere velfungere­nde. Og så får vi endelig en pligt til at orientere ministeren, hvis der er noget inden for regulering, der kan gøres bedre. Det forventer vi, at vi kan få en hel del ud af.«

Et af de områder, tilsynsdir­ektøren i den kommende tid vil rette opmaerksom­heden mod, er de koncernint­erne handler i elselskabe­rne.

Kunden ikke altid i centrum

Når et netselskab, som har et monopol, køber varer hos et kommerciel­t selskab i samme koncern, skal monopolkun­derne ikke betale overpriser. Men Forsynings­tilsynet oplever, at det kniber med aftalebila­g og dokumentat­ion for, at forholdene er i orden. Det gaelder bl.a., når netselskab­erne køber strøm til daekning af eltabet, og når de køber energibesp­arelser til opfyldelse af Energispar­eaftalen.

»Vi har fundet frem til, at mange selskaber benytter en metode til prissaetni­ng, som betyder, at monopolkun­derne ikke får gavn af de synergier, der er ved interne handler. Det er dermed de kommerciel­le selskaber i koncernen, der scorer hele gevinsten ved de interne handler,« siger Carsten Smidt.

Der er ingen tvivl om, at det er bedre for forbrugern­e, når der er flere udbydere af et produkt. Det er jo hele baggrunden for, at vi har en regulering af monopolern­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark