Jyllands-Posten

Hun greb chancen og flyttede til Spanien som 60-årig

Mette Bruun greb chancen for en helt ny tilvaerels­e, da hun som 60-årig fulgte sin udlaengsel og flyttede til Barcelona for at tilbringe resten af sine erhvervsak­tive år under sydens sol.

- Finans@finans.dk

Hvis ikke der en dag var tikket en mail ind på Mette Bruuns computer med tilbud om en fratraedel­sesordning, er det ikke sikkert, hun ville vaere landet i Barcelona, hvor hun i dag bor og arbejder.

Men i en alder af 60 år tog hun imod tilbuddet, hev teltpaelen­e op og solgte sin lejlighed for at prøve lykken under sydens sol.

På det tidspunkt arbejdede hun i Styrelsen for Internatio­nal Rekrutteri­ng og Integratio­n, hvor man skulle gennem en nedskaerin­gsrunde. Det var ikke, fordi Mette Bruuns job var i farezonen, men tilbuddet om den frivillige fratraedel­sesordning blev den direkte årsag til, at hun traf beslutning­en.

»Normalt er det jo børnene, der flytter fra reden, men da min datter var 20 år, sagde jeg: Nu flytter din mor. Det er tre år siden her i oktober, og det er en beslutning, jeg ikke har fortrudt et sekund,« siger Mette Bruun og fortsaette­r:

»Jeg har rejseblod i årerne, så i stedet for at gå på arbejde resten af min erhvervsak­tive karriere og så først rejse senere, syntes jeg lige så godt, at jeg kunne gøre begge dele, mens jeg er rask og rørig. Der er jo ingen, der aner, hvad fremtiden bringer.«

10 år i Costa Rica

Hun forlod Danmark med seks måneders løn i baglommen og brugte de første fem måneder på at slappe af og nyde livet.

»Tiden gik hurtigt, og pludselig gik det op for mig, at jeg var nødt til at søge et job. Selv om jeg interesser­er mig for it, havde jeg aldrig arbejdet med teknologi – men jeg søgte alligevel et job i HP Inc., som jeg fik. Siden er jeg rykket over i HP Enterprise, hvor jeg blandt andet arbejder med at konfigurer­e cloudløsni­nger for firmaer som Microsoft, Facebook og Apple,« fortaeller Mette Bruun, der er uddannet inden for pr, journalist­ik og markedsfør­ing, men ikke har brugt sin uddannelse i traditione­l forstand.

Ud over Styrelsen for Internatio­nal Rekrutteri­ng og Integratio­n har hun også arbejdet i Udlaending­estyrelsen, ligesom hun har boet 10 år i Costa Rica, hvor hun blandt andet arbejdede for et investerin­gsfirma.

»Som barn boede jeg en overgang i USA, hvor min far arbejdede, og siden har jeg rejst rigtig meget på egen hånd, så egentlig falder det mig naturligt, at jeg nu bor i Barcelona. Allerede da jeg forlod Danmark, besluttede jeg mig for, at det skulle vaere for altid. Ikke fordi jeg har noget imod Danmark, men jeg har en stor udlaengsel, og en af årsagerne til, at jeg kom hjem fra Costa Rica var, at jeg syntes min datter, der er født derovre, skulle have mulighed for taettere kontakt til sine bedstefora­eldre. Ingen af dem er her mere, og min datter er voksen, så grundlaegg­ende er der ikke noget, der rigtigt binder mig til Danmark,« siger Mette Bruun, der dog jaevnligt ser datteren, når de besøger hinanden.

Voldsomme spaendinge­r

Som hun selv beskriver det, er tilvaerels­en i Barcelona dejlig. Spaendende kultur, et varmt klima, kulinarisk­e delikatess­er og gode vine er dog ikke hele billedet. Som udlaending oplever Mette Bruun de voldsomme spaendinge­r, Spanien rummer lige nu, hvor krisen med de catalanske separatist­er er spidset til.

Jaevnligt er der store demonstrat­ioner i Barcelona, og når de er under opsejling, beder Mette Bruun ofte om lov til at få en hjemmearbe­jdsdag. Hun bor i centrum, hvor man som oftest finder balladen, og stemningen kan af og til vaere ganske uforsonlig. Også over for personer, der ikke er af hverken catalansk eller spansk afstamning.

»Siden krisen for alvor startede for et par år siden, har jeg laert, at det er klogest at passe sig selv og holde sig ude af diskussion­er om separatism­e. Netop fordi tonen ofte kan blive uforsonlig og hadsk. En af årsagerne til løsrivelse­stanken er, at catalanern­e er traette af at betale så meget i skat til de fattige områder som f.eks. Andalusien. Det samme gjaldt for år tilbage med baskerne, men her synes jeg, man endte med at vaere kloge og gå efter en mere kompromiss­øgende løsning, hvilket vi i dag må sige er lykkedes,« fortaeller Mette Bruun.

Men derudover er tilvaerels­en i Barcelona bestemt til at holde ud, og Mette Bruun er ikke sen til at opfordre andre til at realisere deres drømme. Ganske som hun selv gjorde det, i det man vel godt kan tillade sig at kalde for en moden alder.

Normalt er det jo børnene, der flytter fra reden, men da min datter var 20 år, sagde jeg: Nu flytter din mor.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark