Jyllands-Posten

Mange investorer får kun ringe betaling for at løbe en stor risiko

Der er langtfra sammenhaen­g mellem risiko og afkast i investerin­gsforening­ernes globale aktiefonde.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Danskerne har i jagten på afkast investeret store summer i fonde, hvor de måske nok får paene afkast, men samtidig risikerer solide tab under en kursnedtur. Men mange er ikke klar over, at de har påtaget sig en højere risiko.

»Mange investorer bliver risikoblin­de. De fokuserer på afkastet og glemmer at taenke på den risiko, de løber undervejs. Men der er ikke saerlig mange, som har psyken til at se portefølje­n blive 30-40 pct. mindre vaerd uden at gøre noget dumt,« siger Brian Kudsk, direktør i Artha Kapitalfor­valtning.

Han mener derfor, at der bør fokuseres lige så meget på det risikojust­erede afkast som på afkastet undervejs. For skønt to portefølje­r giver det samme afkast, kan der vaere stor forskel på, hvor stor risikoen er.

Uafhaengig økonomisk rådgiver Karsten Engmann Jensen bruger det risikojust­erede afkast – Sharpe-ratio – når han sammensaet­ter portefølje­r for sine kunder.

»Vi benytter os af et stort udvalg af passive fonde, som har en klart højere Sharperati­o end de aktive fonde, banken benytter. Dermed er der en bedre betaling for at løbe risikoen og investere,« siger Karsten Engmann Jensen, Pengeminis­teriet.

Ser man på de danske investerin­gsforening­ers globale aktiefonde, begynder Sharpe-ratio for fem år helt nede på 0,17 og et samlet afkast på godt 11 pct. i Danske Invest Select Global Stockpicki­ng Restricted.

Absolut bedst på fem års sigt er Sparinvest Index Globale Aktier Minimum Risiko KL med et samlet afkast på over 88 pct. og en Sharperati­o på 1,36. Her er både lav risiko og et meget højt afkast.

»Investorer har opdaget afdelingen, idet mange lige nu er på jagt efter aktiefonde med lavere risiko. Resultater­ne skyldes fondens konstrukti­on. Frem for kun at fokusere på aktier med lav risiko stiler vi her efter, at portefølje­n tilsammen har en lavere risiko,« siger Mette Harbo Bossow, chef for Sparinvest­s indeksprod­ukter.

Fondene med de laveste risikojust­erede afkast over fem år har typisk både høj risiko for kursudsvin­g og lavt afkast i forhold til markedet, som målt ved MSCI World inkl. udbytte har givet 61 pct. i samlet afkast for perioden.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark