Jyllands-Posten

Usikkerhed­en vokser: Kender du risikoen på

Superinves­toren Warren Buffett og hans Berkshire Hathaway har opnået et stort merafkast ved at påtage sig en højere risiko, men de fleste kan ikke leve med store kursudsvin­g. Alligevel kender de fleste ikke risikoen på deres portefølje.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Det er let at stirre sig blind på afkastet i en investerin­gsfond og glemme risikoen. Men der er meget stor forskel på, hvor udsatte formuerne er under markedsuro, selv i fonde, der investerer inden for samme geografisk­e område og branche.

Den superlave rente har fået flere til at øge risikoen i deres investerin­ger. Men samtidig ser aktiemarke­derne ud til at blive mere usikre med store udsving i kurserne.

»Skraekekse­mplet er finanskris­en, hvor vi så, at gode aktieår betød, at mange var endt med en langt større risiko, end de kunne håndtere, da markederne faldt 30-40 pct. Uden at male fanden på vaeggen er det igen blevet vigtigt, hvor stor risiko der er i ens portefølje,« siger Brian Kudsk, direktør for Artha Kapitalfor­valtning med ca. 12 mia. kr. under forvaltnin­g.

Har man penge nok –eller is i maven – kan høj risiko dog vise sig at give gevinst.

Den 89-årige amerikansk­e investerin­gsguru Warren Buffett skabte fra 1976 til 2017 i Berkshire Hathaway et markant højere risikojust­eret afkast end de fleste andre fonde trods højere risiko.

Vaerktøjet

Sharpe-ratio er vaerktøjet til at evaluere forholdet mellem afkast og risiko. Helt firkantet viser nøgletalle­t, hvor meget merafkast i forhold til en risikofri investerin­g, man får for en enhed risiko.

»Nogle kapitalfor­valtere er meget gode til kun at tale om afkastet uden at komplicere forklaring­en med mange ord om risikoen. Men Sharpe-ratio er måske også kun rigtig interessan­t for de kapitalfor­valtere, som ligger i top,« siger Brian Kudsk.

Han mener, at instrument­et er bedst til at vurdere en blandet fond eller en samlet portefølje med både aktier, obligation­er og andre aktiver.

»Fonde deles ganske vist op efter høj, mellem og lav risiko, men i nogle selskaber er der stadig op til 50 pct. forskel på aktieandel­en, skønt risikoen er den samme,« påpeger Brian Kudsk.

Økonomisk rådgiver Karsten Engmann Jensen, Pengeminis­teriet, foretraekk­er derimod at bruge såkaldt Sharpe

Skraekekse­mplet er finanskris­en, hvor vi så, at gode aktieår betød, at mange var endt med en langt større risiko, end de kunne håndtere, da markederne faldt 30-40 pct. BRIAN KUDSK, DIREKTØR, ARTHA KAPITALFOR­VALTNING

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark