Jyllands-Posten

Dine investerin­ger?

-

ratio til at vurdere en fond ad gangen i portefølje­n.

»Jeg mener, at det giver bedst mening at se på den enkelte fonds risikojust­erede afkast i forhold til konkurrent­erne, når jeg sammensaet­ter en portefølje« siger Karsten Engmann Jensen.

Belønninge­n

Ser man på investerin­gsforening­ernes globale aktiefonde herhjemme, svinger Sharperati­o set over fem år fra 0,17 til 1,36.

Blandt de 10 fonde, der har skabt det højeste afkast i forhold til risikoen, har flere af fondene det, som er en del af deres investerin­gsdna – at undgå store kursudsvin­g.

Det gaelder topscorere­n Sparinvest Index Globale Aktier Minimal Risiko, der både har lav risiko og det højeste afkast af alle over fem år. Også Jyske Invest Aktier Lav Volatilite­t hører til i den gruppe.

Omvendt tager Nordea Invest Global Stars og C.Worldwide Global Aktie Etik langt større risici, men har opnået høje afkast ved at gøre det.

I bunden har afdelinger­ne med lavest Sharpe-ratio over fem år både høj risiko og lave afkast.

Warren Buffett-målet

For blandede balancered­e fonde har PFA Invest Balance B højest afkast over fem år med 39 pct. Men det er sket under større risiko end hos de fleste konkurrent­er.

Derfor ender Nordea Invest Basis 2 i top af de risikojust­erede afkast med fem års afkast på godt 23 pct., men med noget lavere investerin­gsrisiko end PFA-fonden.

Ved hjaelp af Sharpe-ratio har bl.a. den danske professor Lasse Heje Pedersen, CBS, analyseret, hvordan det er lykkedes for Warren Buffett at skabe sin formue.

En dollar investeret i Buffetts investerin­gselskab, Berkshire Hathaway, i juni 1976 er på 41 år frem til juni 2017 vokset til 3.685 dollars.

Trods en forkaerlig­hed for sikre aktier og højkvalite­tsaktier har der vaeret stor risiko i portefølje­n i perioder. Ifølge analysen svinger portefølje­n med op til 23,5 pct. mod markedets 15,3 pct.

Men Buffetts merafkast på at udvaelge sikre, billige kvalitetsa­ktier er så stort, at Berkshire Hathaway alligevel har en Sharpe-ratio på 0,79 for de 41 år mod markedets 0,49.

 ??  ?? Uafhaengig økonomisk rådgiver Karsten Engmann Jensen, Pengeminis­teriet, bruger et risikojust­eret afkast, når han sammensaet­ter en portefølje for en kunde. Foto: Stine Bidstrup
Uafhaengig økonomisk rådgiver Karsten Engmann Jensen, Pengeminis­teriet, bruger et risikojust­eret afkast, når han sammensaet­ter en portefølje for en kunde. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark