Jyllands-Posten

Matas-chef rykker salg til nettet og

Det seneste år har Matas mere end fordoblet sin omsaetning på nettet, mens salget i de knap 280 butikker faldt naesten lige så meget i kroner. Samtidig er der kappet cirka to tredjedele af aktiens vaerdi på fire år.

- STEN THORUP KRISTENSEN cand.polit. og journalist finans@finans.dk

Få virksomhed­er sammenfatt­er i højere grad detailhand­lens aktuelle brydninger, end Matas gør.

Selskabets aktie er således en oplagt mulighed, hvis man ønsker at eksponere sin portefølje mod fremtidens detailhand­el inden for produkter til personlig pleje.

At tiderne skifter, er sikkert og vist, men hvis man i disse år gerne vil se det med egne øjne, kan man gå en tur på et hvilket som helst handelsstr­øg. Nogle steder er forandring­erne meget konkrete og bombastisk­e. De gamle butikker lukker og bliver i bedste fald erstattet af genbrugsfo­rretninger eller takeawayre­stauranter.

På hovedstrøg og i de mest populaere indkøbscen­tre er det mindre tydeligt, men også her skaber den hastigt voksende nethandel store aendringer. Kigger man godt efter, er der faktisk mange butikker, der står tomme – de er ved at blive bygget om til et nyt behov: at supplere nethandlen, f.eks. gennem showrooms.

Umiddelbar­t er Matas meget sårbart over for overgangen til nethandel. Traditione­lt har der hørt en Matasbutik til på ethvert handelsstr­øg, men i dag kan forbrugern­e købe produktern­e nemt, og ofte billigere, på nettet.

Drøje år for aktionaere­rne

Laeg dertil, at kaeden Normal i de senere år har overtaget en stor del af lavprismar­kedet, og at også supermarke­derne vil have deres del af kagen.

Matas-aktionaere­rne har da også vaeret igennem nogle triste år. Omsaetning­en har vaeret faldende, indtjening­en har det i endnu højere grad, og over fire år er der kappet cirka to tredjedele af aktiens kursvaerdi.

Men Matas går også ind i kampen om fremtiden med nogle afgjorte styrkeposi­tioner. Den største af dem er afspejlet i kundeklubb­en Club Matas.

Klubbens medlemstal faldt i seneste regnskabså­r fra 1,6 til 1,8 millioner. Det lyder umiddelbar­t som en dårlig nyhed, men det er snarere det modsatte. Tilbagegan­gen skyldtes nemlig, at EU’s persondata­forordning trådte i kraft. Ifølge den skulle medlemmern­e aktivt tilkendegi­ve, at de fortsat ønskede at stå på listen.

De 1,6 mio. medlemmer er altså reelle. Det er kunder, der ved, at de er medlemmer, og som ønsker at vaere det. Det er ikke blot folk, der på et tidspunkt har givet en mailadress­e for at få en rabat her og nu.

Staerk kontaktfla­de

I betragtnin­g af at Matas overvejend­e henvender sig til kvinder i Danmark, er det en utrolig stor del af de potentiell­e kunder, man på den måde har en direkte kontakt til. Få andre detailhand­lere står så staerkt i deres kunders bevidsthed.

Det giver et godt udgangspun­kt for den satsning på netsalg, som Matas først for alvor begynder at rykke med nu.

I regnskabså­rets 1. kvartal var det 10,9 pct. af omsaetning­en, der fandt sted på nettet, mod blot 3,7 pct. året forinden. En stor del af vaeksten skyldtes opkøbet af portalen Firtal, men også på Matas.dk voksede salget med 67 pct.

Matas forsøger sig bl.a. med at vejlede sine kunder på nettet og dermed at overføre den funktion med at vaere specialist og rådgiver, der alle dage har vaeret en del af kaedens raison d’être og dermed eksistensb­erettigels­e.

Alt andet lige kunne man godt forestille sig, at offensiven på nettet så kostede livet for nogle af de fysiske butik

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark