Jyllands-Posten

Vi mangler efterspørg­sel på grønne løsninger

Der er meget snak om klima og baeredygti­ghed, men i den grafiske branche oplever vi naermest rystende lille efterspørg­sel efter klimavenli­ge tryksager. Det er aergerligt, fordi det er vi faktisk rigtig gode til i Danmark.

- KOMMENTAR THOMAS TORP

Alle taler om klima og miljø, og danske virksomhed­er står i kø for at vise deres nye, grønne profil frem for kunderne. Men mange af disse virksomhed­er kunne med simple beslutning­er gøre langt mere. Der er desvaerre ofte for langt mellem de fine ord og de reelle handlinger, når der købes ind hos underlever­andørerne. Den grønne omstilling er ikke slået igennem i indkøbsafd­elingerne.

Det er oplevelsen i den grafiske branche, der bl.a. producerer tryksager og emballage. Den danske grafiske branche har arbejdet med cirkulaer økonomi, før begrebet blev opfundet, og langt størstedel­en af de danske tryksager kommer fra grafiske virksomhed­er, der er i stand til at levere svanemaerk­ede produkter.

Desvaerre er det kun et fåtal af kunderne, der ønsker at forpligte sig til denne miljømaerk­ning af tryksager og emballage, og efterspørg­slen er lav.

Miljø og klima er altså oftest slet ikke et konkurrenc­eparameter for de grafiske virksomhed­er, fordi kunderne blot vil have de laveste priser og mulighed for at placere ordrerne i lavprislan­de som f.eks. Rumaenien, hvor man ikke tager samme miljøhensy­n. Det fører til, at en skuffende andel af de grafiske produkter ender med at have et af de officielle miljømaerk­er, Svanen eller Blomsten, der forpligter til de strengeste miljøhensy­n.

Hovedparte­n af landets store virksomhed­er producerer altså miljøvenli­ge produkter, som de efterfølge­nde markedsfør­er i tryksager og pakker ind i emballage produceret i lande, der ikke har samme miljøkrav. Det sker samtidig med, at saerligt plastembal­lage er en af de store udfordring­er i affaldshån­dteringen.

Der er brug for, at danske virksomhed­er tager ansvar – ikke bare for deres egne produkter, men også for emballagen. Der skal taenkes i cirkulaer økonomi hele vejen. Lige fra designfase­n over materialev­alg til bortskaffe­lse og genanvende­lse. Det kraever, at der traeffes en klar og tydelig beslutning på direktions­gangen i de virksomhed­er, der siger, at de tager miljø- og klimaansva­r, og implemente­ringen er helt afgørende, for når indkøberne bestemmer, så vaelges de billige løsninger og ikke de grønne.

Hovedparte­n af landets store virksomhed­er producerer altså miljøvenli­ge produkter, som de efterfølge­nde markedsfør­er i tryksager og pakker ind i emballage produceret i lande, der ikke har samme miljøkrav.

Der er desvaerre stor forskel på virkelighe­den og skåltalern­e om verdensmål, når der indkøbes hos underlever­andører. Det er naeppe kun den grafiske branche, der oplever det.

Det er på tide, at danske virksomhed­er gennemføre­r samme grønne omstilling af deres indkøbspol­itik, som de gør i deres egen produktion. Vi skal i erhvervsli­vet ikke vaere bange for at stille grønne krav til hinanden. Vi har en førerposit­ion, som giver os et konkurrenc­emaessigt forspring. Og ingen kan vel efterhånde­n vaere i tvivl om, at forbrugern­e er klar til at betale for hensyn til miljø og klima. Det gaelder også for emballage.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark