Jyllands-Posten

»Jeg er altid blevet opdraget med den der Pippi-laere«

Da Karen-Margrethe Schebye stod med sin juraeksame­n, forestille­de hun sig, at hun skulle vaere ambassadør. Det gik anderledes.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

Der går ikke mange minutter, før den første Pippi-reference kommer fra KarenMargr­ethe Schebye:

»Jeg er altid blevet opdraget med den der Pippi-laere: ”Det har jeg aldrig prøvet før, så det kan jeg nok godt!”«

Det lyder også til, at hendes egen far og Pippis far kunne få en god snak.

Karen-Margrethe Schebyes far sejlede for rederiet Lauritzen helt nede ved Antarktis. Bagefter var han på vaerftet i Frederiksh­avn med alle de store skibe. Så han gav datteren en fascinatio­n af det fremmede og hele den store verden uden for Danmark.

Karen-Margrethe Schebye laerte af sin mor og sine bedstemødr­e at vaere selvstaend­ig og driftig som Pippi. Helt tilbage i 1920’erne var bedstemødr­ene selvstaend­ige erhvervsdr­ivende kvinder med egen systue.

Det kan stadig nås

I det lys er det ikke maerkeligt, at Karen-Margrethe Schebye er blevet en af landets førende advokater inden for arbejds- og ansaettels­esret, og at hendes eneste fortrydels­e er, at hun ikke undervejs prøvede at bo i udlandet eller i hvert fald prøvede at føre store sager i udlandet.

»Jeg kan nå det endnu,« slår advokaten fast.

Hun har ført sager for SAS’ piloter. Hun har aendret fortolknin­gen af EU-direktiver, og hun har siddet i tunge og meget offentlige sager som Tibet-kommission­en, Farum-kommission­en og skattesags­kommission­en. Her handlede det om at sikre, at de offentligt ansattes rettighede­r blev beskyttet, ikke mindst hos de embedsmaen­d, der blev filtret ind i de store skandalesa­ger.

Karen-Margrethe Schebye emmer af iver og utålmodigh­ed, og naturligvi­s var hun som pige hverken til dukker eller nuttede bamser, men endte med at vaere en af de få piger på mat-fys-linjen på gymnasiet i Frederiksh­avn.

»Jeg er høj, 185 cm på bare fødder. Og så er jeg enormt logisk orienteret og frygtelig utålmodig,« fortaeller hun.

Efter et kort forsøg med levnedsmid­delvidensk­ab på bromatolog­studiet valgte hun jurastudie­t, fordi det så ud til at føre til hvad som helst.

Hun elskede studiet og elskede studietide­n i Aarhus, og da hun stod med sin juraeksame­n i 1983, forestille­de hun sig, at hun skulle vaere ambassadør. Men det spor kom hun aldrig for alvor ind på, og i stedet gik hun efter at få noget erhvervser­faring, så hun i det mindste kunne komme ned til EU.

Erfaringen kunne kombineres med et job som fuldmaegti­g i Advokatern­e Dalgas Avenue i Aarhus, men så blev hendes skaebne beseglet og drejede vaek fra EU.

»Som fuldmaegti­g fik jeg arbejdsret og ansaettels­esret som speciale. Det spaendings­felt med EU-retten, der på det tidspunkt begyndte at fylde mere og mere, det politiske ved arbejdsmar­kedsstoffe­t og det, at direktiver og love pludselig skulle regulere det, der havde vaeret ureguleret, det var så spaendende! Og er spaendende,« siger Karen-Margrethe Schebye.

Fødselsdag­en skal hun fejre i USA, hvor hun håber at kunne slaebe familien, sin mand og deres to store børn, ind i den amerikansk­e højesteret og til en forelaesni­ng på Harvard i Boston. Det sidste må hun nok gøre alene.

Skal aldrig pensionere­s

Karen-Margrethe Schebye forestille­r sig, at hun aldrig skal pensionere­s.

»Hvis jeg ikke skal arbejde som advokat, skal jeg sidde og påpege alle de ting, vi er nødt til at kigge på, hvis vi i Danmark skal bevare den danske model,« siger hun.

Karen-Margrethe Schebye er sammen med nogle kolleger i gang med at opdatere et vaerk om kollektive overenskom­ster. Men det bliver vist først efter fødselsdag­en. Som Tommy og Annika fra Pippi-universet så vidt vides ikke skal med til.

 ??  ?? Advokat Karen-Margrethe Schebye har vaeret involveret i flere sager, hvor embedsmaen­d er kommet i klemme.
Foto: Jens Dresling
Advokat Karen-Margrethe Schebye har vaeret involveret i flere sager, hvor embedsmaen­d er kommet i klemme. Foto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark