Jyllands-Posten

Børnefamil­ierne flytter fra Aarhus

Mangel på parcelhusg­runde i Aarhus tvinger unge børnefamil­ier til nabokommun­erne, viser ny analyse. Vi skal udstykke flere grunde, siger V-rådmand, mens S-ordfører er mere forbeholde­n.

- JØRGEN RYE

Jublen over vaekst og stigende befolkning­stal i Aarhus har en bagside.

Unge i aldersgrup­pen 20-29 år vaelger fortsat Aarhus til, men et SILKEBORG, side 6-7 naermere kig i befolkning­stallene viser, at børnefamil­ierne i stigende grad flytter ud af byen og bosaetter sig i nabokommun­erne Syddjurs, Silkeborg og Skanderbor­g.

Det bekraeftes af en ny såkaldt parcelhusa­nalyse, som Colliers har lavet for Teknik og Miljø, og den viser, at antallet af fraflytter­e i aldersgrup­pen 30-66 år steg med 17 pct. i perioden 2013-2017.

Hvis man på Danmarks Statistik zoomer ind på 30-39-årige fraflytter­e fra Aarhus til Syddjurs, Silkeborg og Skanderbor­g, ser man samme tendens med en stigning på 50 pct. fra 2014 til 2018.

»Aarhus har oplevet et stigende antal borgere i den arbejdsdyg­tige alder, der er fraflyttet kommunen til fordel for isaer de omkringlig­gende kommuner,« hedder det i analysen.

Bente Lykke Sørensen, arealudvik­lingschef ved Aarhus Kommune, siger:

»Vi har med analysen fået fastlagt, at der er nogle flyttemøns­tre ud af byen, og det har flere forskellig­e årsager, hvor en af dem er, at priserne er blevet høje i Aarhus, og vi ved, at når priserne stiger, er der flere, som bosaetter sig uden for byen,« siger hun.

Behov for flere parcelhusg­runde

Hvis Aarhus vil fastholde flere af de unge børnefamil­ier, er der behov for at udstykke langt flere parcelhusg­runde, og efterspørg­slen vil vaere stor, vurderer Colliers.

»I hele Aarhus Kommune er der aktuelt fire offentligt udstykkede parcelhusg­runde til salg, og det er med til at underbygge, at udbuddet ikke matcher efterspørg­slen,« skriver Colliers i analysen.

Teknisk rådmand Bünyamin Simsek (V) er klar til at gribe ind. Som omtalt i JP Aarhus mener han, at der er behov for at skrue ned for fortaetnin­gen i centrum af Aarhus og fokusere mere på udbygning i oplandet.

»Analysen viser, at vi mangler varer på hylderne i form af parcelhusg­runde. Derfor skal vi øge antallet af udstykning­er i de kommende år, så vi kan fastholde flest muligt af børnefamil­ierne i Aarhus. Det er gode skatteborg­ere, og de mange udflytning­er til nabokommun­erne er også med til øge pendlingen ind til Aarhus, hvor de fleste arbejdspla­dser ligger,« siger rådmanden.

Hos Socialdemo­kratiet er teknisk ordfører Ango Winther (S) mere forbeholde­n. Han vil først se analyserne og herunder fordelinge­n af de op mod 5.000 nye borgere, som Aarhus vokser med hvert år.

»Og hvis vi skal i gang med at lave flere udstykning­er, må vi også overveje, hvordan vi gør det. Hvis alle skal have en parcelhusg­rund på 1.000 kvm og et hus på 300 kvm, bliver det en udfordring,« siger han.

AARHUS. side 4-5

 ??  ?? Foto: Morten Lau-Nielsen
Foto: Morten Lau-Nielsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark