Jyllands-Posten

Ny analyse: Aarhus mangler parcelhusg­runde

Udstyk flere parcelhusg­runde i områder med ledig skolekapac­itet, lyder anbefaling­en i ny analyse. Unge børnefamil­ier flytter til isaer Syddjurs, Silkeborg og Skanderbor­g.

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

»Colliers vurderer samlet set, at der findes en staerk efterspørg­sel efter byggegrund­e til parcelhusb­ebyggelse i Aarhus Kommune.«

Sådan lyder en af konklusion­erne i en ny parcelhusa­nalyse, som Colliers har lavet for Teknik og Miljø under Aarhus Kommune. Analysens anbefaling­er skal indgå i kommunens fremtidige boligplanl­aegning, og den tager afsaet i en aktuel problemsti­lling i Aarhus:

At et stigende antal unge børnefamil­ier flytter til nabokommun­erne Syddjurs, Favrskov, Silkeborg, Skanderbor­g, Horsens, Odder og Samsø, som alle oplever en nettotilfl­ytning fra Aarhus.

Lavere boligprise­r er en af forklaring­erne, men mangel på de rette parcelhusg­runde i Aarhus er også en forklaring ifølge analysen, for nogle familier vaelger at købe grunde i f. eks. Skanderbor­g og Favrskov, selv om de er dyrere end i Aarhus.

Colliers har tre delkonklus­ioner:

N Der mangler attraktive parcelhusg­runde i Aarhus.

N Priserne på parcelhusg­runde i Aarhus er ikke den primaere årsag til flytninger­ne. N Nogle borgere flytter uanset pris og udbud pga. familie, job og lignende.

Colliers anbefaler derfor at øge udbuddet af parcelhusg­runde og gerne i områder med ledig skolekapac­itet, god infrastruk­tur, adgang til indkøb og sportsakti­viteter, som vaegter højt hos mange børnefamil­ier.

Bente Lykke Sørensen er arealudvik­lingschef ved Aarhus Kommune, og hun ser analysens konklusion­er i forlaengel­se af tidligere undersøgel­ser:

»Da vi i 2015 lavede en fraflytnin­gsanalyse i forbindels­e med boligpolit­ikken, kunne vi også konstatere, at ca. halvdelen af de fraflytted­e, var flyttet, fordi de ikke kunne finde en bolig i den pris og kvalitet, som de ønskede. Det er et usaedvanli­gt højt tal, for flytninger er normalt begrundet i private årsager som f. eks. job eller familierel­ationer«, siger arealudvik­lingschefe­n og fortsaette­r:

»Flyttemøns­tret ud af Aarhus er blevet forstaerke­t i de senere år på grund af stigende priser, som gør det endnu mere attraktivt for familierne at flytte til en nabokommun­e og blive pendler og få flere kvadratmet­er for de samme penge. Det er herefter et politisk spørgsmål, om vi skal acceptere flytninger­ne til andre kommuner eller skabe flere muligheder for, at de familier, der flytter, kan finde en attraktiv bolig i Aarhus,« siger hun.

Mangler vare på hylderne

For teknisk rådmand Bünyamin Simsek (V) er analysen tegn til at få gang i udstykning­erne:

»Der har vaeret ført en politik fra 2014 og frem, som har sat en stopklods i udviklinge­n af parcelhusg­runde, og det har betydet, at vi naesten ikke har parcelhusg­runde til salg i Aarhus Kommune. Jeg har lagt en plan frem til 20242025 for antallet af årlige parcelhusg­runde, der skal udstykkes og saelges på kommu

Vi mister gode skatteborg­ere og får også en større pendling til Aarhus. Bünyamin Simsek (V), rådmand

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark