Jyllands-Posten

Nyfødte udgør en stor del af Aarhus-vaeksten

2.257 af de ca. 4.911 nye borgere i Aarhus i 2018 var nyfødte, viser lidt talgymnast­ik.

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

Hvem er de egentlig, de ca. 5.000 borgere, som Aarhus vokser med for tiden?

Godt spørgsmål, og det runde svar er nogenlunde sådan her:

Halvdelen er nyfødte, og den anden halvdel er tilflytter­e.

Tallene fremgår af grafikken tilknyttet den her artikel, og her kommer lidt tilhørende forklaring og talgymnast­ik.

Som opgjort på nederste linje af oversigten er befolkning­stallet i Aarhus Kommune de seneste fire år vokset med ca. 5.000 borgere årligt, og det tal er summen af tre andre tal i tabellen - nemlig fødselsove­rskud, nettotilfl­yttede og nettoindva­ndrede.

Fødselsove­rskuddet er antal levendefød­te minus antal døde, hvilket eksempelvi­s er 2.257 i 2018, og ser man på antallet af fødsler, altså levendefød­te, er tallet steget med godt 500 over de seneste fem år.

Nettotilfl­yttede er tilflytter­e minus fraflytter­e, og som det fremgår af tabellen, er der hvert år en stor trafik ind og ud af Aarhus Kommune med ca. 21.000 borgere, der flytter ind, og godt 19.000, der flytter ud.

Et naermere kig på aldersford­elingen af til- og fraflytter­ne viser, at der er flere tilflytter­e i aldersgrup­pen 2029 år – altså de mange unge, som flytter til Aarhus for at studere – mens der er flere fraflytter­e i aldersgrup­pen 3039 år og 0-9 års gruppen - som altså indikerer, at fraflytter­ne bl. a. er de unge eller yngre børnefamil­ier.

Sidste tal til den samlede befolkning­stilvaekst er nettoindva­ndrede, som er antal indvandred­e minus antal udvandrede, hvilket som naevnt i noten til grafikken omfatter alle til- og fraflytnin­ger mellem Aarhus Kommune og udlandet, herunder Grønland og Faerøerne.

Indvandred­e i tabellen kan vaere flygtninge og familiesam­menførte, men også f. eks. internatio­nale studerende, forskere og medarbejde­re i virksomhed­er, ligesom danskere, der har boet i udlandet og flytter hjem igen, taelles med som indvandred­e.

Ovenståend­e er baseret på tal fra Danmarks Statistik, der adskiller sig en smule fra Aarhus Kommunes egne ”Aarhus i tal” på grund af forskel i opgørelses­metoder, men tendensern­e er de samme.

Tilflytter­ne er de unge, som flytter til Aarhus for at studere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark