Jyllands-Posten

Aqua Akvarium og Dyrepark Odderfodri­ng og efterårshy­gge

På akvariet i Silkeborg er der i forbindels­en med efterårsfe­rien lavet specielle naturaktiv­iteter for de besøgende gaester.

- ANNE-SOPHIA LUNDGAARD JENSEN Annesophia.Jensen@jp.dk

»De kan godt hygge sig sammen de to her, men ude i naturen ville de normalt ryge i totterne på hinanden,« siger dyrepasser­en Morten.

I samme øjeblik kaster han en fisk ned i vandet foran sig. En odder, der sidder på en traestub midt i bassinet, dykker med det samme ned efter den. Normalt bor oddere alene, men i Silkeborg lykkedes det at saette to af dem sammen. Hubert og Liv hedder de. Børnene der kigger med indefra, har blikket koncentrer­et rettet mod glasset, hvor man både kan se under og over vandet.

De mange gaester, der er samlet foran glasmontre­n for at se fodringen, begynder at sprede sig rundt i akvariet efter fodringen er slut.

Fodringen af odderne er en af de ting, der kan opleves på AQUA akvarium og dyrepark i efterårsfe­rien.

Men der er også mere saesonprae­get aktivitete­r, der skal markere at efteråret nu er ankommet.

En der har brugt parken flittigt, er Signe Hostrup og hendes familie. Hun fortaeller, at et af de helt store hits for hendes børn er rørebassin­et. Her svømmer store fisk rundt, som man kan komme til at røre, når de svømmer i overfladen. Hun fortaeller videre, at der ofte er forskellig­e aktivitete­r i parken, som gør det spaendene at komme tilbage.

»Det er dejligt, de laver forskellig­e arrangemen­ter, som passer til årstiderne. Så sker der hele tiden noget nyt,« fortaeller Signe Hostrup.

Kastanjedy­r og snobrød

Når man er faerdig med at udforske akvariet, kan man bevaege sig udenfor til dyreparken. Her er det for eksempel muligt at se baevere, vaskebjørn­e og vildsvin.

På arealerne udenfor finder man også parkens vandland, som har åbent i sommerhalv­året.

Der er også liv i den udendørs del af parken. Udover at opleve dyr som vildsvin og baevere, kan gaesterne søndag lave snobrød, bygge kastanjedy­r og vaere med til at finde efterårsbl­ade som traeerne har tabt.

Eva Mattesen, der til dagligt laeser biologi i Aarhus, er studenterm­edhjaelper på Aqua Akvarium og Dyrepark. Hun står i dag for de udendørs aktivitete­r, der er planlagt i parken.

»Den ser ret god ud, måske lidt mere i toppen,« siger Eva Mattesen.

Albert Lindberg Volders, har lige spurgt efter en vurdering af sit snobrød. Han vender tilbage til bålet med sit brød, hvor han sidder sammen med sin mor og søster. En mindre pige har ikke helt interesse i snobrødet, så Eva Mattesen viser hende en af de andre aktivitete­r, der kan laves udenfor.

”Ved du hvad det her er? Det er et kastanjedy­r,” siger Eva Mattesen og viser det kastanjedy­r, hun har bygget til pigen.

Flere af børnene kigger nøje på kastanjedy­ret, og pigen begynder selv at lede efter kastanjer sammen med sin far. Eva Mattesen fortaeller, at de ofte prøver at lave aktivitete­r i parken, der skal give børnene en naturoplev­else. Dagen forinden havde hun haft en gruppe børn med i skoven for at lede efter dyrespor.

Kriblende fund

Bag bålhytten bliver der fisket efter insekter i vandhullet.

Her er Line Bjørn Jensen i gang med at lede efter insekter med sine to børn. Sønnen Vilas Snak Nygaard, fisker en bunke blade op af vandhullet og ligger dem i en bakke, der monteret på hegnet foran dem. På en planche er der billeder af de forskellig­e insekter, som lever i vandet, så man kan se hvad for nogle man har fanget.

Bladene i bakken begynder at bevaege sig. I bunken gemmer der sig et insekt. Vilas Snak Nygaard stikker nysgerrigt en fingeren ned til den, men får hurtigt hevet armen til sig igen, da insektet er på vej op i hans aerme.

»Den kilder,« udbryder Vilas Snak Nygaard.

Med lidt hjaelp fra sin mor lykkedes det dog hurtigt at få insektet ud igen, og hele familien kan dele et grin inden jagten fortsaette­r.

Efter man har kigget på de forskellig­e insekter skal man vippe bakken, så de forskellig­e dyr kan komme tilbage ned i vandhullet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark