Jyllands-Posten

Forslag: Rygere må stadig pulse på gaden

Borgere med rygetrang vil fortsat kunne ryge på byens gader, i parker, skove og strande.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Der er ikke lovhjemmel til at forbyde rygning på gaden eller ved byens busstoppes­teder.

Det konstatere­r afdelingen for teknik og miljø, Aarhus Kommune, som netop har sendt en raekke konkrete forslag til lokalitete­r med kommende rygeforbud i høring.

Det er Dansk Folkeparti (DF) i byrådet, som har taget emnet op. I august vedtog byrådet derfor at lade de seks magistrats­afdelinger i Aarhus Kommune komme med forslag til, hvor man i Aarhus Kommune kan lave røgfri udearealer. Men selv om eksempelvi­s både SF og Dansk Folkeparti bl.a. har peget på busskure som et oplagt røgfrit sted, så kan det ikke lade sig gøre, fastslår kommunen i høringsopl­aegget.

Ifølge Teknik og Miljø kan der ikke indføres rygeforbud på offentlige vejarealer generelt, herunder f.eks. busstoppes­teder.

»Man kunne dog overveje en røgfrikamp­agne i form af nudging ved busstoppes­teder. Det vil kraeve en forhåndsdi­alog med Midttrafik,« fastslår Teknik og Miljø, der heller ikke kan forestille sig, at der indføres rygeforbud ved kommunale udlejnings­ejendomme til beboelse, erhverv eller landbrug.

Gaester med rygetrang skal heller ikke bekymre sig for, at byens parker, skove og strande får skilte op med ”Røg forbudt”. Ifølge Teknik og Miljø er der hverken i vejloven eller miljølovgi­vningen mulighed for at forbyde privatpers­oners rygning i det offentlige rum. Men på kommunalt ejede arealer, som ikke er offentlige vejarealer, vil det givetvis kunne forsvares at udstede et rygeforbud, fremgår det.

Det er i forvejen ikke tilladt at ryge i kommunens bygninger, og nogle udearealer, f.eks. ved skoler, er allerede røgfri. Det er ikke tilladt for kommunens medarbejde­re at ryge i arbejdstid­en. Baggrunden for Aarhus Byråds ønske om at skaerpe rygepoliti­kken er at få faerre til at begynde med at ryge, og at flere skal kunne vaelge et røgfrit liv. Ifølge høringsopl­aegget sker der en stigning i antallet af unge rygere, og det skal samfundet saette ind over for, fremgår det.

Svaert at håndhaeve

Rygeforbud på udvalgte udearealer vil vaere saerdeles svaert at håndhaeve, fremgår det også af høringsmat­erialet.

»Det vil vaere muligt at skilte med ”Tak, fordi du ikke ryger her” og den slags sloganer, der taler til hjertet eller til samvittigh­eden – men det vil altså ikke vaere noget, der reelt kan håndhaeves af kommunen,« skriver Teknik og Miljø, der påpeger, at skiltning vurderes at kunne vaere et holdningsm­aessigt signal.

Aarhus Kommune, der indførte røgfri arbejdstid for de ansatte i 2013, har tilsluttet sig partnerska­bet Røgfri Fremtid, som er dannet af Kraeftens Bekaempels­e og Trygfonden.

KL (Kommunerne­s Landsforen­ing) har lavet et inspiratio­nskatalog med eksempler på, hvor og hvordan man kan indføre rygeforbud på udendørs arealer. KL peger bl.a. på stadion- og sportsanla­eg som oplagte udendørs arealer med rygeforbud. Ifølge kataloget blev Aalborg Stadion som det første Superliga-stadion røgfrit i 2007. På det kommunalt ejede stadion Ceres Park er der fortsat mulighed for at ryge. Men siden medio juli i år kun få steder.

Forslaget er i høring frem til 6. november 2019.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark