Jyllands-Posten

Høj lyd fra Skanderbor­g skal minimere vandspild

Kamstrup har i samarbejde med Skanderbor­g Forsyning udviklet en ny måler, der kan finde laek i vandlednin­gsnettet ved hjaelp af ultralydss­ensorer. Cleantechv­irksomhede­n ser stort eksportpot­entiale i teknologie­n.

- JULIE SØGAARD CleantechW­atch jpaarhus@jp.dk

Laekager i ledningsne­ttet er i dag en stor omkostning for vandforsyn­ingerne. Men en ny akustisk måler udviklet af virksomhed­en Kamstrup kan gøre det langt nemmere at finde frem til brud. Og behovet for den nye måler er der, vurder produktche­f i Kamstrup, Stig Knudsen:

»Vi ser store potentiale­r i den. Når vi snakker med forsyninge­r i både Danmark og udlandet og ser på analyser, så er laekager en af de største udfordring­er, de har – hvis ikke den største,« siger Stig Knudsen til CleantechW­atch.

Kamstrup har nu frigivet måleren til salg i Danmark, Norge, Sverige, Finland og Tyskland.

»Og vi er allerede begyndt at saelge den i de lande. I resten af Europa startede vi her i august med at fortaelle om den, så der begynder interessen også stille og roligt at komme,« siger Stig Knudsen.

Den akustisk måler registrere­r støj i ledningsne­ttet ved hjaelp af ultralydss­ensorer. Når der opstår et hul, skaber hullet en støj i nettet, som afviger fra den støj, der er ved et normalt vandforbru­g. Disse ”peaks” i støjen er tegn på, at der er en aendring af vandets hastighed i røret og dermed et muligt brud. Hidtil har man ofte fundet laekager ud fra teoretiske modeller, mavefornem­melse eller stikprøver.

»I dag kan vi se, at der er et vandspild, men med disse nye målere kan vi mere praecist se, hvor vi skal søge efter laek og lede i et langt mindre område end hidtil,« siger driftschef i Skanderbor­g Forsyning, Michael Pilc.

Lokal test

Skanderbor­g Forsyning har vaeret med til at teste en prototype af måleren og har nu foreløbigt opsat målere i 30 huse i forbindels­e med en renovering af ca. 600 meter ledning. Men målerne skal ikke kun hjaelpe med at finde frem til akutte brud.

»De her registreri­nger skal også hjaelpe os, når vi plan

Når vi snakker med forsyninge­r i både Danmark og udlandet og ser på analyser, så er laekager en af de største udfordring­er, de har – hvis ikke den største Stig Knudsen, produktche­f, Kamstrup

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark