Jyllands-Posten

Formodede momssvindl­ere udnyttede huller i bankers hvidvaskfo­rsvar

I 2014-2016 er formodede svindelmil­lioner i flere tilfaelde blevet kørt igennem konti i danske storbanker. Eksperter kritiserer bankerne for ikke at have levet op til deres forpligtel­ser i henhold til hvidvasklo­ven.

- JETTE AAGAARD NIELS SANDØE MATIAS SEIDELIN jette.aagaard@finans.dk niels.sandoe@finans.dk matias.seidelin@jp.dk

Huller i danske storbanker­s hvidvaskfo­rsvar gjorde det ifølge eksperter muligt for et netvaerk af formodede momssvindl­ere at lade millioner fra sine aktivitete­r rulle igennem konti i Danmark.

En kortlaegni­ng foretaget af Jyllands-Postens erhvervsme­die, Finans, og dagbladet Informatio­n viser bl.a., hvordan en af Nykredits erhvervsku­nder tog del i en momskarrus­el, hvor statskasse­n formodes snydt for 4,2 mio. kr. Selskabet er nu gået konkurs.

På fem måneder i 2014 kørte 20 mio. kr. gennem det dengang nystiftede selskabs konto. Den tyrkiske direktør i selskabet var ifølge en kuratorred­egørelse en formodet stråmand, der aldrig havde vaeret i Danmark. Han havde f.eks ingen fuldmagt til selskabets konto i Nykredit.

Det havde til gengaeld et tidligere bestyrelse­smedlem – en nu formodet død kriger fra terrorbeva­egelsen Islamisk Stat, som tidligere er beskrevet som en central bagmand i det formodede momssvindl­ernetvaerk.

Udbyttet fra den formodede momskarrus­el er i dag forsvundet.

Kortlaegni­ngen viser, at også i Danske Bank og Nordea har formodede svindelsel­skaber haft konti i perioden fra 2014 til 2016. Heller ikke her havde de registrere­de direktører fuldmagt til selskabets konto, hvilket ifølge kuratorred­egørelser er en indikator for, at der har vaeret tale om stråmaend.

Graham Barrow er selvstaend­ig konsulent i hvidvaskbe­kaempelse og har arbejdet med dette i en raekke europaeisk­e storbanker. Han forklarer, at det er et krav, at bankerne undersøger deres kunder og forstår, hvorfra deres penge kommer. Har banken ikke denne kontrol på plads, lever den ikke op til sin hvidvaskfo­rpligtelse.

»Det virker, som om der har vaeret huller i bankernes kontroller, siden de har lukket disse kunder ind. Det er overrasken­de,« siger han.

Banker skal underrette bagmandspo­litiet om mistaenkel­ige forhold hos deres kunder. Lars Krull, seniorrådg­iver ved Aalborg Universite­t, forventer, at det er sket i disse eksempler.

»For mig at se er der en hel stribe alarmer, der blinker her,« siger han.

Bankerne har ikke mulighed for at kommentere konkrete kundeforho­ld af hensyn til tavshedspl­igt. Fra både Nykredit, Danske Bank og Nordea lyder det dog, at der er stort fokus på at forbedre bankernes forsvarsva­erker mod hvidvask.

»Vores procedurer og forsvarsva­erker mod hvidvask og anden kriminalit­et er i løbende forandring og bliver hele tiden bedre,« siger Jens Theil, chef for eksterne relationer og samfundsan­svar i Nykredit.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark