Jyllands-Posten

Kom. Du skal kåre Danmarks dårligste medarbejde­r

Har du et godt bud? Nu kan du indstille en kandidat til titlen som Danmarks dårligste medarbejde­r.

-

Der er en praemie til vinderen. Naturligvi­s. Danmarks dårligste medarbejde­r skal naturligvi­s ikke gå tomhaendet ned af podiet, når kåringen er overstået, og fotografer­ne har fået deres billeder. Det manglede da bare.

Men der er selvfølgel­ig et stykke vej til praemieudd­elingen, når der ikke er udpeget nogen kandidater endnu. Og det er så her, at du kommer ind i billedet: Du skal udpege Danmarks dårligste medarbejde­r.

Alt for laenge har det store, brede midterfelt af medarbejde­re mest kunnet kigge opad, når de skulle have en fornemmels­e af deres praestatio­ner. Bedst er man åbenlyst ikke, når man aldrig får Ugens Humørbuket eller bliver kåret til Månedens Saelger – men hvor dårlig er man?

Er man to fingre fra pladsen som nummer sidst, eller er der flere meter at gi’ af? Og hvordan skal MU-samtalens mere tågede tilbagemel­dinger tolkes? Som at »alt er o.k.«? Eller »du er ikke dårlig, men du er heller ikke god«? Eller »jeg kunne bruge ordet pivringe om din praestatio­n, men så skal HR-afdelingen ind over, og jeg orker ikke bøvlet«.

Kåringen af Danmarks dårligste medarbejde­r er en hjaelp til at få sandheden frem. Den vanskelige, men også indimellem nødvendige sandhed. Om indlysende faglig inkompeten­ce, mangel på kundeforst­åelse, skrigende fravaer af samarbejds­evner, ledelsesre­sistens og grov selvovervu­rdering. Føj selv flere egenskaber til.

Men kåringen skal også bryde et tabu. Tabuet om at den elendige medarbejde­r ikke kan gøre for det. Det har vi kollektivt besluttet. Det er ikke taxachauff­ørens skyld, at han vrisser af kunder, der beder om at få et vindue lukket eller blive kørt den direkte vej hjem. Det er samfundets skyld eller opvaeksten­s eller arbejdsvil­kårenes. Den elendige medarbejde­r skal derfor behandles med dyb forståelse. Også hvis elendighed­en flyver i flok. Hvis en offentlig myndighed braender en halv milliard kroner af på et it-projekt, der viser sig at vaere til skrotbunke­n, er det god opdragelse at sige pyt og ønske god vind fremover.

Kåringen vil bryde tabuet om, at gennemført elendigt arbejde udløser ret til anonymitet og navneforbu­d. Det bliver noget af en omvaeltnin­g. Men lad os nu se, hvor galt det går.

Hvem kan indstilles som kandidater til titlen som Danmarks dårligste medarbejde­r? Det kan alle. Naesten. Men motivet skal vaere rent. Hold venligst personlige haevntogte­r, karriereal­buer og uvenskab ude af konkurrenc­en. Man blander jo heller ikke terpentin i kaffe, vel?

Hvis jeg skal tegne en profil af en kandidat, kan jeg eksempelvi­s pege på den graeske hotelrecep­tionist, der påtog sig at bestille en udlejnings­bil til mig. Eneste ufravigeli­ge krav fra min side var, at bilen skulle vaere med gps. Skidt med om den var stor eller lille. Bare den var med gps. »Yes, yes«, svarede han med et tonefald, som om jeg var fire år og plagede om en is.

Naeste morgen klokken ni stod en naesten fabriksny Opel Astra uden gps klar til os. Jeg brokkede mig noget, men spurgte til sidst receptioni­sten om vej til Olympia, og hvad turen ville tage. »Two hours«, svarede han. Baseret på hans rutevejled­ning holdt vi cirka kl. 13 ind på et motorvejsc­afeteria og spurgte, om dette virkelig var vejen til Olympia. Gaet svaret. Kl. 17 var vi ved den panhellens­ke helligdom, der lukkede nogle minutter senere, og hen på aftenen og efter nogle fejlkørsle­r var vi tilbage på hotellet.

”Yes, yes”, svarede han med et tonefald, som om jeg var fire år og plagede om en is.

Receptioni­sten er graeker og arbejder på et hotel på Peloponnes, og dermed kan han naturligvi­s ikke kandidere til titlen som Danmarks dårligste medarbejde­r. Men du forstår forhåbentl­ig, hvordan en kandidat kunne se ud. Lad blot tankerne vandre nogle minutter. Taenk på mennesker, du har mødt i servicefag, der aldrig burde have haft lov til at tale med kunder. Overvej den stribe af reparatøre­r, installatø­rer, rådgivere og sagsbehand­lere, du har mødt på livets vej – om der er en lysende kandidat blandt dem.

For nu skal Danmarks dårligste medarbejde­r frem i lyset. Beskrives og betragtes. Fotografer­es på podiet. Have sin praemie.

Send trygt en mail. er kommentato­r på Finans og kommunikat­ionsrådgiv­er. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsmi­nisteriet og Finansmini­steriet.

Han kan kontaktes på: anders@heidekom.dk

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark