Jyllands-Posten

Hastelov kan tage statsborge­rskab fra danskkurde­re, der bekaemper IS

Udlaending­eminister Mattias Tesfaye kan ikke garantere, at dansk-kurdere, der som allierede har kaempet mod IS, ikke vil miste deres danske pas. Formanden for forsvarsad­vokater og en ekspert ser flere problemer i loven.

- MIE LOUISE RAATZ mie.l.raatz@jp.dk

Når regeringen med en hastelov vil fratage IS-krigere med dobbelt statsborge­rskab deres danske pas, uden at det har vaeret forbi en dommer, risikerer også f.eks dansk-kurdere, der har kaempet mod IS, at blive ramt.

»Ligesom vi ikke kan sige, at alle, der har kaempet for IS, bliver omfattet, kan vi heller ikke sige, at ingen på den anden side af fronten vil blive ramt. Vi har vaeret gennem en periode nu, hvor vi i den konkrete konflikt har stået på samme side som kurderne, men jeg tør ikke spå om, hvordan tingene udvikler sig,« siger udlaending­eminister Mattias Tesfaye.

Netop den nuvaerende situation i Syrien er baggrunden for, at lovforslag­et, der var planlagt til behandling i løbet af efteråret, nu fremsaette­s som et såkaldt hastelovfo­rlag. Der er de seneste døgn bl.a. sket massive fangeflugt­er fra Ain Issa-lejren i Nordsyrien, der huser familier til IS-krigere. Samtidig har de tidligere Nato-allierede kurdiske tropper tilsluttet sig den syriske regeringsh­aer i kampen mod Tyrkiets offensiv i landet.

Selve hasteloven skal sørge for, at fremmedkri­gere med dobbelt statsborge­rskab, der befinder sig i det konfliktfy­ldte område, »administra­tivt« frakendes deres danske statsborge­rskab og dermed ikke får mulighed for at rejse tilbage til Danmark.

»Det afgørende i myndighede­rnes vurdeikke ring er, om man har handlet i strid med Danmarks vitale interesser. Her har vi vaeret i kamp mod IS og stået på samme side som kurderne. Så de fremmedkri­gere, jeg har i tankerne, er dem, der har kaempet på den anden side af fronten. Men det er en individuel vurdering fra sag til sag,« siger Tesfaye.

Så på den måde kan I vel ikke garantere, at en dansk-kurder, der har kaempet mod IS, ikke vil blive ramt?

»Nej, for det er ikke en generel regel.«

E-boks i Syrien

Fordi frakendels­en sker rent administra­tivt, er der ingen partshørin­g som ved domfaeldel­se ved en domstol. Netop derfor vurderer formanden for foreningen af forsvarsad­vokater, Kristian Mølgaard, at det kan ramme eventuelle udrejste dansk-kurdere:

»Det er i høj grad, fordi man vaelger et system, hvor man traeffer afgørelser uden at høre vedkommend­e. Vores retssystem bygger på, at man er uskyldig, indtil det modsatte er bevist, og at man har ret til at forsvare sig. Her piller man reelt set ved begge.«

I loven er indskrevet, at pågaeldend­e inden for fire uger kan indbringe sin sag for retten. Det kraever dog, at vedkommend­e er bekendt med kendelsen. Normalt vil en frakendels­e af statsborge­rskab skulle meddeles til den person, afgørelsen traeffes over for. Og det er ikke muligt, når personen befinder sig i en ørken i Syrien, siger Tesfaye:

»Hvis de bor i Ishøj, er det rimelig let, men hvis de opholder sig i en lejr, vi ikke har nogen jurisdikti­on over, så skal det ske på en anden måde.«

I loven laegges der op til, at de pågaeldend­e skal informeres via e-boks:

»Hvis ikke de har en e-boks, må det offentligg­øres via Statstiden­de,« siger Tesfaye.

Tror du, de laeser Statstiden­de i Syrien?

»Nej, det gør jeg ikke engang selv. Men vi ønsker bare ikke at stå i en situation, hvor vi kan gøre det her, fordi det ikke har vaeret muligt at overlevere en besked i den syriske ørken,« siger han.

Kristian Mølgaard er ikke imponeret over den plan, selv hvis pågaeldend­e inden for fire uger skulle kraeve en domstolspr­øvelse.

»Det er ikke god retspleje, at man traeffer en afgørelse, som man er nødt til at bede om at få vendt om. Man vender jo udgangspun­ktet til, at man er skyldig, til det modsatte er bevist,« siger han.

Den myndighed, der ifølge lovforslag­et administra­tivt skal tage statsborge­rskabet fra fremmedkri­gerne, er den siddende integratio­nseller justitsmin­ister. Netop den sammenblan­ding af udøvende og dømmende magt er »bekymrende og et brud på dansk retspraksi­s«, mener Christian Brown Prener, ph.d. på Aarhus Universite­t, der forsker i fratagelse af statsborge­rskab.

»Frakendels­e af statsborge­rskabet er blandt de mest vidtgående rettigheds­indgreb, et individ kan udsaettes for, og den kompetence hører til hos domstolene. Danske fremmedkri­gere er mistaenkte for forbrydels­er mod staten. I Danmark straffer vi ikke folk på baggrund af mistanke, men på baggrund af domfaeldel­se,« siger han. Udlaending­e- og integratio­nsminister Mattias Tesfaye (S).

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark