Jyllands-Posten

Han drømmer om et Polen frit for ”politisk korrekthed”

Hver time af sit liv kaemper Jaroslaw Kaczynski for et katolsk Polen indrettet til børnerige familier. Selv bor han sammen med to katte.

- SOLVEIG GRAM JENSEN

Han har aldrig ejet en computer. Først for 10 år siden åbnede han en konto i banken. Han bor alene i en forstad nord for Warszawa med sine to katte, Fiona og Czarus.

Her ser han ofte rodeo til sent ud på natten – før da er det svaert at sove, har han fortalt den polske formiddags­avis Super Express.

Jaroslaw Kaczynski, 70 år, lever ikke som polakker flest. Alligevel er det lige praecis det, som han arbejder for – dag og nat: at Polen skal vaere et land af traditione­lle, troende katolikker, hvor seksuelle og religiøse mindretal ikke spiller nogen synlig rolle.

»Homoseksue­lle skal ikke kunne gifte sig og isaer ikke adoptere børn,« udtalte Kaczynski i sommer, da han mødtes med tilhaenger­ne af det parti, han selv har vaeret med til at grundlaegg­e: det nationalko­nservative Lov og Retfaerdig­hed.

Selv om han blot er partiforma­nd og menigt medlem af parlamente­t, er det suveraent ham, der bestemmer. Han udpeger både praesident og regering, og han tegner partilinje­n. Kernevaelg­ere elsker ham. Ikke mindst, når han som i sommer fulgte op med løftet om, at i stedet »vil der i Polen vaere frihed. Frihed, der ikke er begraenset af politisk korrekthed«.

Ny fordeling

Den slags udtalelser sender et stresset jag igennem EU’s institutio­ner i Bruxelles, hvorfra der heller ikke kom nogen strøm af lykønsknin­ger, da Kaczynskis parti, Lov og Retfaerdig­hed, mere eller mindre ryddede bordet ved søndagens valg: Naesten 44 pct. af alle vaelgere satte kryds ud for PiS, som partiet forkortes på polsk.

Det var både den største valgdeltag­else – over 61 pct. – og den største valgsejr i 30 år.

En stor del af årsagen bag succesen inkarnerer, hvad Jaroslaw Kaczynsky går efter: En generøs børnecheck, der hjaelper de børnefamil­ier, som ikke har nydt godt af den vaekst og velstand, som isaer de store byer i landet har naeret sig af siden Jerntaeppe­ts fald.

»Det system, som eksistered­e tidligere, hvor vaekstens frugter ikke blev fordelt retfaerdig­t [... ] det system er for en stor dels vedkommend­e rettet til,« sagde Kaczynski ifølge det europaeisk­e netmedie Politico under en picnic i juli måned.

Sort tøj

Dermed er Kaczynski nået i mål med i hvert fald dele af det politiske projekt, som han oprindelig­t indledte sammen med sin nu afdøde tvillingeb­ror, Lech, kort efter årtusindsk­iftet, hvor de grundlagde PiS.

Allerede et halvt årti senere – i 2006 – var de nået til toppen af polsk politik: Jaroslaw kaczynski var premiermin­ister, indtil regeringen gik af året efter.

Hans bror, Lech, blev praesident og fortsatte indtil 2010, hvor han døde under et flystyrt.

Siden har hans efterladte bror udelukkend­e båret sort tøj og offentligt rejst tvivl om årsagen til, at flyet styrtede til jorden. Ud over den polske praesident var flyet ladet med toppen af poppen fra forsvaret, kirken og forretning­slivet i Polen. Flere tekniske undersøgel­ser har siden konkludere­t, at pilotfejl samt en taet tåge var skyld i tragedien. Ikke desto mindre har Kaczynski f.eks. anklaget den davaerende – liberale – regering for at vaere indblandet i sagen.

I det hele taget er Jaroslaw Kaczynski ifølge flere medier blevet hårdere i filten, efter at han mistede sin bror. Og siden PiS kom til magten i 2015, har partiet da også sat gang i en raekke staerkt kontrovers­ielle reformer, herunder af landets kulturinst­itutioner, af undervisni­ngsmateria­let i skolerne og af retssystem­et.

Den sidste har fået så massiv kritik fra Bruxelles, at PiS er endt med at pille de mindst spiselige dele ud igen. Men stridsøkse­n er aldrig langt vaek.

Mens alle anerkender, at Kaczynskis enevaelde er den lim, der holder partiet og dets mangearted­e interesser sammen, begynder stadigt flere nu at rejse spørgsmåle­t, om partiet i samme grad vil kunne dominere polsk politik, når den sidste tvillingeb­ror om formentlig ikke så mange år forlader skuden.

Jyllands-Postens korrespond­ent

Jaroslaw Kaczynski, partiforma­nd for PiS, Polen

 ??  ?? Jaroslaw Kaczynski er leder af Polens nationalko­nservative parti, Lov og Retfaerdig­hed. Her ses han, da de første exitpolls kom søndag aften, og det stod klart, at hans parti ville få en solid valgsejr efter fire år ved magten. Foto: Wojtek Radwanski / AFP
Jaroslaw Kaczynski er leder af Polens nationalko­nservative parti, Lov og Retfaerdig­hed. Her ses han, da de første exitpolls kom søndag aften, og det stod klart, at hans parti ville få en solid valgsejr efter fire år ved magten. Foto: Wojtek Radwanski / AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark