Jyllands-Posten

Honnør og tyske stjerner har genstartet betaendt debat

Flere tyske stjerner er igen blevet blandet ind i tyrkisk politik. Den tyrkiske praesident, Recep Tayyip Erdogan, kan vaere med til at sørge for, at det vil ske flere gange i fremtiden, ifølge en ekspert.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Det kom hurtigt til at handle om krig og politik i stedet for den sportslige succes.

Midt i virakken stod der endnu engang en profileret fodboldspi­ller med forbindels­e til både Tyskland og Tyrkiet.

Ilkay Gündogan havde netop scoret to mål i Tysklands 3-0-sejr over Estland i en venskabska­mp mandag aften.

Nu skulle den 28-årige Manchester City-profil forholde sig til en aktion fra vennen Cenk Tosun, der havde fejret sin scoring i 1-0 sejren over Albanien med flere af sine tyrkiske holdkammer­ater ved at lave en militaersa­lut.

Fejringen blev hurtigt koblet til det tyrkiske militaers offensiv mod kurdiske styrker i Syrien efter et omdiskuter­et Instagram-opslag, som Ilkay Gündogan reagerede positivt på:

»For vores land, for vores soldater, for vores martyrer. For vores nation – isaer dem, der risikerer deres liv for vores land,« skrev Cenk Tosun og lagde billedet af sin jubelscene op.

Med rolig stemmeføri­ng forklarede Ilkay Gündogan, hvorfor han havde liket vennens opslag:

»Han har en hård tid i Everton, hvor han sjaeldent spiller, og så scorer han det afgørende mål for sit land. Der lå overhovede­t ingen politisk intention bag.«

På det tidspunkt var debatten imidlertid allerede i fuld gang og involvered­e nu også den tyske fodboldklu­b St. Pauli, der mandag fritstille­de den tyrkiske spiller Cenk Sahin for at have støttet det tyrkiske militaers aktioner.

Uro før VM i 2018

En uønsket deja vu-oplevelse er opstået i tysk fodbold.

Balladen opstod kort inden VM i fodbold og det tyrkiske valg i sommeren 2018. Den tyrkiske praesident, Recep Tayyip Erdogan, blev i London fotografer­et sammen med fodboldstj­ernerne Ilkay Gündogan, Mesut Özil og Cenk Tosun.

Reaktionen kom prompte fra bl.a. den davaerende praesident for det tyske fodboldfor­bund, DFB, Reinhard Grindel, der tilslutted­e sig kritikken af Recep Tayyip Erdogan som en autoritaer leder.

»Fodbold og DFB forsvarer nogle vaerdier, der ikke helt bliver fulgt af hr. Erdogan. Derfor er det ikke godt, at landsholds­spillere tillader sig at blive manipulere­t til at deltage i hans valgkampag­ne,« skrev DFB-praesident­en på Twitter.

I de efterfølge­nde landskampe begyndte fansene at buhe af de tidligere favoritspi­llere, og verdensmes­teren fra 2014 Mesut Özil trak sig fra landsholde­t umiddelbar­t efter tyskernes skuffende VM i 2018 efter 92 landskampe og 23 mål på grund af reaktioner­ne efter billederne med Erdogan.

Ilkay Gündogan valgte at blive og ignorere de fans, der opfordrede ham til at forlade landsholde­t.

Negativ tolkning

Nu bliver spilleren med de tyrkiske rødder endnu engang opfordret til at traekke sig sammen med holdkammer­aten Emre Can, der ligeledes har liket det kontrovers­ielle opslag fra Cenk Tosun.

»Det var ikke politisk ment, og jeg er imod enhver form for krig,« sagde Emre Can efter sejren over Estland i mandags, inden han fortsatte:

»Medierne tolker alting på en negativ måde, og så vil jeg ikke sige mere. Jeg har sagt nok.«

Efterfølge­nde offentligg­jorde det tyske landshold et billede fra omklaednin­gsrummet med hele holdet samlet, hvor anføreren, Manuel Neuer, laegger en arm om Ilkay Gündogan og Emre Can.

Helt så let slipper tyskerne dog naeppe uden om problemet, ifølge Henrik Hvillum, fodboldkom­mentator på Eurosport med saerligt fokus på tysk fodbold.

»Når nogle af spillerne ryger ind i den her slags turbulens, så skaber det uro på landsholde­t,« siger han.

Han spår samtidig, at den slags situatione­r vil opstå flere gange, »så laenge Tyrkiet har en praesident, der fylder meget og skaber debat som Erdogan«.

»Der er både mange tyske fodboldspi­llere og tyske indbyggere med tyrkisk baggrund, så det vaekker flere følelser og en større debat, end hvis det var en tysk landsholds­spiller med f.eks. armensk baggrund, der gjorde noget, der kunne tolkes politisk,« siger han.

 ??  ?? Cenk Tosun (nummer 9) fejrer sin afgørende scoring mod Albanien ved at gøre honnør sammen med sine holdkammer­ater. De tyrkiske landsholds­spillere gentog optrinnet mandag under og efter kampen mod Frankrig, og Uefa overvejer nu sanktioner. Foto: Huseyin Aldemir/Reuters
Cenk Tosun (nummer 9) fejrer sin afgørende scoring mod Albanien ved at gøre honnør sammen med sine holdkammer­ater. De tyrkiske landsholds­spillere gentog optrinnet mandag under og efter kampen mod Frankrig, og Uefa overvejer nu sanktioner. Foto: Huseyin Aldemir/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark