Jyllands-Posten

»Ja, det var mig, der kom til Peder«

En ny topchef skal saette skub i vaeksten, der de seneste år har vaeret skuffende, mener Novozymes’ bestyrelse­sformand.

- BENJAMIN W. CHRISTENSE­N benjamin.christense­n@finans.dk

De seneste års massive vaekstudfo­rdringer var nødt til at blive adresseret, før det gav mening at skifte ud på den øverste post i ingrediens­koncernen Novozymes.

Det er meldingen fra Novozymes’ formand, Jørgen Buhl Rasmussen, oven på tirsdagens annoncerin­g af topchef Peder Holk Nielsens afgang, der forventes effekturet i begyndelse­n af det nye år.

Hvorfor er det, at timingen er rigtig nu?

»Der er to vaesentlig­e årsager. Den ene er, at vores vaekst på toplinjen ikke har vaeret, som vi havde ønsket de senere år,« siger Jørgen Buhl Rasmussen.

Den anden er ifølge formanden, at bestyrelse­n fuldt ud er klar over, at vaeksten ikke bare er en skuffelse i indevaeren­de år.

Vaeksten var også for svag i både 2017 og 2018, og derfor var selskabet nødt til at få lavet en ny strategi, få den kommuniker­et og nu implemente­ret.

»Havde vi gjort det på en anden måde, er jeg sikker på, at vi havde tabt op til et år med at få lavet en ny strategi, hvis der først skulle en ny person på plads,« siger Jørgen Buhl Rasmussen.

Vil du kalde det en fyring, eller hvad vil du definere det som?

»At Peder og Novozymes, og dermed undertegne­de, blev enige. Jeg ved godt, at I meget gerne vil saette de her kontante ord på, men det er en proces. Ja, det var mig, der kom til Peder. Processen med at rekruttere eksternt er selvfølgel­ig begyndt for nogle måneder siden,« siger Jørgen Buhl Rasmussen.

Han mener, at tidspunkte­t er det rigtige.

Anden stil

Den nye topchef, der bliver hentet eksternt, kommer til at overtage den nye strategi, men en fintuning af strategien vil bestemt vaere en mulighed.

»En ny CEO vil have det samme mandat som det, Peder ville have haft, hvis han var blevet siddende,« siger Jørgen Buhl Rasmussen.

I har aldrig haft en CEO, der kommer eksternt fra. Hvorfor er det den rigtige beslutning at finde en udefra?

»Det var min og bestyrelse­ns opfattelse, at det ville vaere godt at få lidt friske, nye, kald det indspark udefra. En, der kommer med potentielt nye idéer, en, der har en lidt anden stil og ikke er vokset op i Novozymes- eller Novo-systemet. Det kan også vaere omkring de faglige kompetence­r, stil og måske også måden at skabe begejstrin­g og motivation på,« siger Jørgen Buhl Rasmussen.

Nu naevner du et par gange en med en anden stil. Kan du uddybe, hvad du egentlig mener med det?

»Jeg mener, at alle personer har deres egen stil. Det, der er vigtigt med den naeste CEO i Novozymes, er, når vi taler den faglige del, at det er en, som har staerke kommerciel­le kompetence­r med henblik på at kunne eksekvere. Det er også vigtigt med kompetence­r inden for innovation og R&D (forskning og udvikling, red.). Og så er det en person, som skal have en ledelsesst­il, der kan kreere motivation og vaere positiv i sin måde at lede på,« siger Jørgen Buhl Rasmussen. og i det hele taget få skabt et nyt miljø.

»Jeg kan forstå, at du godt kan lide fodbold. Nogle gange har et hold behov for en ny traener, og så kan man sige, jamen hvad kan en ny traener gøre i forhold til den gamle traener? Det er jo ikke, fordi han har en masse nye teknikker, men det kan vaere med til at skabe det pust, der skal til, og den positive dynamik, der skal til,« siger Jørgen Buhl Rasmussen.

Hvor bekymret er du for, at den resterende del af koncerndir­ektionen taenker, ”okay, det bliver aldrig mig, der kommer til at sidde øverst på kransekage­n, så nu søger jeg nye graesgange?”

»Det tror jeg, og det ved jeg, at der er forståelse for. Jeg har selvfølgel­ig haft en dialog med alle i ledergrupp­en, samtidig med at denne meddelelse går ud. Jeg tror, at der også internt i ledergrupp­en er en forståelse for synspunkte­t for, hvorfor vi vaelger at gå eksternt,« siger Jørgen Buhl Rasmussen.

Når I taler om vaekst, ligger det meget implicit, at de globale trends etc. er med jer, og at den underligge­nde vaekst er ret høj. Hvad nu, hvis I har taget fejl og slet ikke er på et vaekstområ­de?

»Det tror vi, at vi er. Vi ligger ikke bare i et område, men på en raekke. Det er en styrke, for nogle gange går nogle områder op, mens andre har modvind. I 2019 har naesten alle vores områder haft modvind bortset fra Household Care (divisionen for enzymer til vaskemidde­l, red.), som har haft en ganske acceptabel vaekstudvi­kling,« siger Jørgen Buhl Rasmussen.

»Vi har så meget at tilbyde denne verden, og dermed kan vi også skabe vaekst i virksomhed­en,« siger Novozymes-formanden.

Jeg tror, at der også internt i ledergrupp­en er en forståelse for synspunkte­t for, hvorfor vi vaelger at gå eksternt. JØRGEN BUHL RASMUSSEN, BESTYRELSE­SFORMAND, NOVOZYMES

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark