Jyllands-Posten

Statsminis­teren om større EU-budget: »Det er jo fuldstaend­ig gak«

Ifølge nye beregninge­r kan det danske EU-medlemskab blive 5 mia. kr. dyrere om året. Mette Frederikse­n kaemper imod budgetfors­lag.

- MARCHEN NEEL GJERTSEN MICHAEL HJØLLUND marchen@jp.dk michael.l.hjollund@jp.dk

Danmarks medlemskab af EU kan snart blive vaesentlig­t dyrere.

Et forslag om et større EUbudget og risikoen for, at Danmark mister sin saerrabat, kan koste Danmark milliarder. Ekstraregn­ingen kan lyde på helt op til 5 mia. kr. om året, hvis Storbritan­nien ender med at forlade EU uden en forhandlet exit-aftale.

Det viser nye beregninge­r fra regeringen forud for et topmøde torsdag i Bruxelles, hvor EU’s budget for perioden 2021-2027 er på dagsordene­n.

Statsminis­ter Mette Frederikse­n afviser, at Danmark vil betale mere til EU.

»Jeg bliver helt rystet over tanken om, at man sidder og jonglerer med europaeern­es skattekron­er på den måde helt ublu,« siger hun og henviser til, at EU-Kommission­en forventer øgede administra­tionsudgif­ter for cirka 35 mia. kr. i den syvårige budgetperi­ode.

»Det er jo fuldstaend­ig gak,« siger hun og fortsaette­r:

»De penge, som vi har mulighed for at prioritere anderledes, skal gå til vores velfaerdss­amfund og ikke til et endnu større EU-budget.«

Hun har derfor allieret sig med Sverige, Holland og Østrig, der alle ønsker at fastholde medlemslan­denes EU-bidrag på 1 pct. af bruttonati­onalindkom­sten. EUKommissi­onen har foreslået at øge bidraget til ca. 1,1 pct. og udfase rabatter til bl.a. Danmark.

Et større budget skal bl.a. fylde det hul, som opstår, når Storbritan­nien efter planen forlader samarbejde­t og derfor ikke laengere bidrager.

Men ifølge Mette Frederikse­n bør unionen i stedet prioritere sine udgifter anderledes og eksempelvi­s skaere i landbrugss­tøtten for at bruge mere på klima og kontrol ved de ydre graenser.

Svaer position

Ifølge Marta Pilati, der er analytiker ved taenketank­en European Policy Centre i Bruxelles, står Danmark dog i en »svaer« position, når budgettet skal forhandles med de andre EU-lande.

»Flere af dem vil faktisk øge budgettet mere, end EU-Kommission­en har foreslået. Det samme ønsker Europa-Parlamente­t,« siger analytiker­en, der dog påpeger, at Tyskland for nylig har bevaeget sig i Danmarks retning.

Hos De Radikale kritiserer EUordfører Jens Rohde regeringen­s linje:

»Den er uansvarlig. De senere år er EU-landene kommet med flere og flere opgaver til faellesska­bet – migration, graensekon­trol, klima, you name it. Så må der også følge penge med.«

Samme kritik lyder fra Alternativ­et, mens Enhedslist­en til gengaeld bakker regeringen op i modstanden mod et større EU-bidrag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark