Jyllands-Posten

Morten Messerschm­idt: Farverig, folkelig – og farlig for sig selv og sit parti

Han er på sommerhat med hele Danmark og har vaeret spået en stor politisk karriere i Dansk Folkeparti. Men Morten Messerschm­idt er også flere gange snublet over egne fejltrin.

- HANNE FALL NIELSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk

I sommerlig letvaegtsh­abit og med tilhørende hat er folketings­medlem Morten Messerschm­idt en iøjnefalde­nde skikkelse – kendt langt uden for egne cirkler i Dansk Folkeparti. Tilsaet dertil meget mundrette og ofte krasse udtalelser, hvor han gerne blander politik og personer.

Til billedet af den høje skikkelse hører et klart politisk engagement, som er krydret med en ung appetit på at kommuniker­e sig selv og sin politik ud på mange andre platforme end en klassisk talerstol i Folketinge­t, foredragss­ale eller EU-Parlamente­t, hvor han var medlem fra 2009 til 2019.

Endelig har også hans forhold til en af Bakkens dronninger, den 61-årige Dot Wessmann, fyldt meget – ikke mindst i de kulørte blade, som har fulgt op- og nedture i forholdet. Lige nu peger pilen op, og parret er genforenet i et faelles hus i Charlotten­lund, hvor de bor sammen med Wessmanns mor og Wessmanns handicappe­de datter.

Det er fra perioden i EUParlamen­tet, at den aktuelle Meld og Feld-sag stammer, og den er nu overgivet til det danske politi med påstand om uregelmaes­sigheder og ulovlighed­er i Messerschm­idts brug af EU-midler.

Sang højt i Tivoli

Turen til EU var faktisk konsekvens­en af en af de episoder, som Messerschm­idts impulsive natur – og store sangstemme – har ført til.

I 2007 beskrev dagbladet BT, hvordan Messerschm­idt i festligt lag i Tivoli havde hyldet Hitler – angiveligt ved at have heilet og sunget nazistiske sange. Sagen vakte voldsom opsigt, bl.a. fordi den tidligere socialdemo­kratiske minister Torben Lund var øjenvidne. Morten Messerschm­idt ville gerne indrømme sin løftede stemning, men afviste blankt at have hyldet nazismen. Men turbulense­n var så stor, at han i en kortere periode måtte traekke sig fra DF og agere løsgaenger i Folketinge­t. Trods et forlig mellem BT og Messerschm­idt trak sagen i langdrag, og først i 2009 blev politikere­n frikendt og BT dømt for injurier.

Da Messerschm­idt blev opstillet til EU-Parlamente­t ved valget i 2009, blev det taget som udtryk for, at partiet stadig gerne ville satse på Messerschm­idt, men at han samtidig traengte til at komme lidt vaek og få nogle kilometer i benene som politiker.

Slog Nyrups stemmetal

Til EU-valget i 2009 fik han et flot valg, men det blev i den grad overgået i naeste runde, da han ved valget i 2014 scorede ikke mindre end 465.758 personlige stemmer – det højeste antal krydser en dansker har fået til et EU-valg. Og højere end tidligere statsminis­ter Poul Nyrups (S) tidligere rekord.

Det var i sin anden periode i EU-Parlamente­t, at samarbejde­t med den nyvalgte partifaell­e Rikke Karlsson løb helt af sporet. Hun undrede sig

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark